چه تکنیک هایی برای تقویت هوش اخلاقی در کودکان مناسب است؟
فهرست مطالب مقاله
هوش اخلاقی، یکی از آخرین هوش های معرفی شده نظریه هوش های چندگانه گاردنر است که به تازگی توسط دانشمند روانشناس، هواردگاردنر مطرح شده است. هوارد گاردنر ابتدا هشت نوع از انواع هوش ها را معرفی کرد و سپس به مرور زمان آن ها را کامل تر کرد و حالا نظریه هوش های چندگانه خود را به ده مورد رسانده است.
در مقاله معرفی هوش های چندگانه به طور کامل، هوش ها را بررسی کردیم. پیشنهاد میکنم قبل از مطالعه این مقاله ، ابتدا مقاله کامل و جامع هوش های چندگانه گاردنر مطالعه کرده تا با تمامی هوش های معرفی شده، آشنایی نسبی پیدا کنید.
هوش اخلاقی در کودکان به عنوان یکی از جنبه های مهم توسعه شخصیت و رفتار اجتماعی آنها، مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و روانشناسان قرار گرفته است. هوش اخلاقی به عنوان قابلیت فهمیدن و ارزیابی ارزشهای اخلاقی، پرداختن به مسائل اخلاقی و اتخاذ تصمیمات اخلاقی صحیح، میتواند نقش بسیار موثری در شکلگیری رفتارها و روابط اجتماعی کودکان داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم به بررسی رشد و توسعه هوش اخلاقی در کودکان بپردازیم و راهکارهایی را برای تقویت این هوش از سنین کودکی مطرح کنیم.
پس از استقبال شما از مقالات هوش های چندگانه گاردنر در کودکان که در آن ویژگی ها و راه های تقویت هوش های مختلف را بررسی کردیم، تصمیم گرفتیم که یک هوش دیگر را از هوش های ده گانه گاردنر بررسی کنیم. این مقاله حدودا ده دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد. پیشنهاد میکنم حتماً اگر موفقیت کودکتان برایتان مهم و ارزشمند است، تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
هوش اخلاقی (Moral Intelligence) چیست؟
هوارد گاردنر، هوش اخلاقی را ظرفیت و توانایی درک درست از اخلاق، داشتن اعتقادات اخلاقی قوی و عمل به آنها و رفتار درجهت صحیح و درست تعریف میكند. به طور کلی؛ زمانی که کودک بتواند در برقراری ارتباط بین کارها و رفتارهایش با دیگران اصول اخلاقی را رعایت کند یعنی کودک از هوش اخلاقی برخوردار است.
هوش اخلاقی شامل به کارگیری اصول اخلاقی در رفتار، ارزش ها، و عملکرد شخصی است.
هوش اخلاقی برگرفته از ارزش ها، باورها و اعتقادات فرد هستند که به آن ها شأن و شخصیت میدهند. گفتن این نکته بسیار حائز اهمیت است که این ارزش های اخلاقی فرد به فرد، گروه به گروه، حتی زمان به زمان متفاوت است.
این هوش در بین تمامی هوش های گاردنر همچون نقطه عطف محسوب می شود، چرا که هوش اخلاقی ، به عنوان یک هوش حیاتی و مهم شناخته شده است و باعث می شود که کودک بر پایه ی این هوش از باقی هوشهای خود استفاده کند.
هوش اخلاقی در کودکان
تشخیص هوش اخلاقی در کودکان میتواند بر اساس مجموعه ای از نشانه ها و رفتارها صورت گیرد. در این بخش به بررسی چند نشانه برای تشخیص هوش اخلاقی در کودکان پرداخته شده است.
- کودکانی که از هوش اخلاقی به سزایی برخوردار هستند، از باورهای اخلاقی قدرتمندی بهره برده و توانایی عمل کردن به اصول اخلاقی را به بهترین شکل ممکن دارند.
- کودکانی که از هوش اخلاقی برخوردار هستند در ارتباطشان با دیگران دقت کرده و سعی میکنند به شیوهای صحیح و محترمانه رفتار کنند.
- این کودکان از این هوش به عنوان یک شالوده و پایه و اساس تمام رفتارهایشان استفاده میکنند و همواره در تلاش هستند تا رفتارهای سالمی داشته باشند.
- کودکان دارای هوش اخلاقی ، قادر به درک احساسات دیگران هستند و در ابراز احساسات و همدلی با دیگران به شدت توانمندند.
- کودکانی که هوش اخلاقی بالایی دارند، عدالت را سر لوحه کار خود قرار میدهند و در تشخیص خوب از بد عملکرد خوبی دارند.
- کودکانی که از هوش اخلاقی برخوردارند در تصمیم گیری ها و رفتارشان با دیگران به اصول اخلاقی پایبندند.
- این کودکان بسیار مسئولیت پذیر هستند و مسئولیت ها و وظایف خود را با جدیت دنبال می کنند.
- کودکانی که هوش اخلاقی بالایی دارند، در همراهی و همدلی کردن با دیگران توانمند هستند و سعی میکنند در ارتباطاتشان به نیاز های دیگران توجه داشته باشند و نیاز های آنان را بر خود ترجیح دهند.
- کودکانی که از هوش اخلاقی برخوردارند به تفاوت های فردی احترام میگذارند و سعی میکنند نگرش مثبتی نسبت به این تفاوت های داشته باشند.
- این کودکان با همسالان خود رابطه سالم و مثبتی دارند و در راستای تقویت این ارتباط تلاش می کنند.
طبق تحقیقات انجام شده ، تقویت این هوش از سنین کودکی را بسیار ضروری و حیاتی میدانند و اعتقاد دارند که این هوش در شکل دادن شخصیت فرد اهمیت قابل توجهی دارد. کودکانی که به هر دلیلی از هوش اخلاقی ضعیفی برخوردارند ، در معرض خطرهای جدی قرار میگیرند. این کودکان به خاطر شخصیت ضعیفی که دارند؛ نمیتوانند با دیگران ارتباط بگیرند و نیازهایشان را مهمتر از هر چیزی میدانند و برای رفع آن نیاز دست به هر کاری میزنند. ممکن است دچار حساسیت های اخلاقی شده و شخصیت متزلزلی داشته باشند.
این کودکان ممکن است در بزرگسالی به افرادی بزهکار تبدیل شده و رفتارهایی را دنبال کنند که از نظر اخلاقی درست نیستند.
با توجه به مطالبی که ذکر شد ، تقویت این هوش از دوره کودکی، آن ها را در مسیر درست و مناسب هدایت میکند و به آنها کمک میکند تا عملکرد اخلاقی و مثبتی داشته باشند.
هوش اخلاقی و اصول هفتگانه آن در کودکان:
هوش اخلاقی شامل هفت اصل اخلاقی است که به کودکتان کمک می کند هنگام مواجهه با فشارها و چالشهای اخلاقی در زندگی، آنها را پشت سر بگذارد. این اصول اخلاقی به فرزندتان جهتی اخلاقی می دهد تا طبق موازین و اصول اخلاقی رفتار کند.
-
همدلی
همدلی به کودک شما کمک میکند تا نسبت به احساسات دیگران با حساسیت بیشتری رفتار کنند. با این اصل کودک یاد میگیرد که باید به اشخاص نیازمند کمک کند و با دیگران با مهربانی رفتار کند. علاوه بر این، یادگیری این اصل به کودک کمک میکند تا رفتارهای بی رحمانه را کنار گذاشته و بر همدلی و همراهی تاکید بیشتری داشته باشد.
-
وجدان
یکی دیگر از اصول هفتگانه هوش اخلاقی، وجدان است. کودک با داشتن این ویژگی خیلی سریع میتواند مسیر درست از غلط را تشخیص دهد و درصورت خارج شدن از مسیر درست، تصمیم گیری درست را انجام دهد.
داشتن وجدان بیدار به فرزندتان کمک میکند که همواره در مسیر اخلاق گام بردارد ، در صورت داشتن رفتار اشتباه ، رفتار درست را تشخیص داده و بر مبنای آن عمل کند.
وجدان باعث ایجاد روحیه مسئولیت پذیری در کودک میشود و به او کمک میکند تا صداقت را سر لوحه کار خود قرار دهد.
-
خویشتن داری
از دیگر اصول هفتگانه هوش اخلاقی در کودکان، خویشتن داری است. خویشتن داری کمک می کند تا فرزندتان قبل از هر رفتاری ابتدا فکر کند و رفتاری سنجیده و صحیح را از خود نشان دهد. این اصل مانع از انجام رفتارهای شتاب زده و بدون فکر می شود و از ایجاد عواقب بد و اشتباه جلوگیری کند.
داشتن مهارت خویشتن داری به کودک شما کمک میکند تا رفتارش را کنترل کند و بیش از هر کسی به خود و توانمندی هایش متکی باشد. علاوه بر این، خویشتن داری، کودک را از تمایل به هوس های زودگذر باز میدارد و به او کنترل امیال و رفتارش را میآموزد.
-
احترام
احترام یکی دیگر از اصولی است که کودکان با هوش اخلاقی بالا از آن برخوردار هستند. هنگامی که فرزند شما احترام را به عنوان بخشی از زندگی روزانه اش در نظر می گیرد، به حقوق و احساس دیگران توجه خواهد داشت و برای خود نیز احترام بیشتری قائل خواهد بود. با توجه به این اصل، کودک شما خواهان این است که رفتاری که با همسالانش دارد متقابل باشد و دوست دارد همانگونه با او رفتار شود که خود با دیگران رفتار میکند.
کودکانی که از هوش اخلاقی قدرتمندی برخوردار هستند، احترام به دیگران را بیش از حد ارزشمند میدانند و رفتاری بر پایه ادب و اخلاق دارند . همچنین این کودکان از خشونت، نفرت و مواردی همچون حق کشی یا بیعدالتی بیزارند. این کودکان به تفاوت های فردی اهمیت میدهند و این تفاوت ها را در رفتار خود نشان میدهند و با توجه به تفاوت های فردی و نیاز ها و احساسات دیگران ، رفتار میکنند.
-
مهربانی
از سنین کودکی تلاش کنید تا فرزندتان، مهربانی را یاد بگیرد و نسبت به دیگران محبت بیشتری نشان دهد. کودکانی که مهربان هستند، قبل از خود به دیگران و نیاز های آنان توجه دارند و در تلاش هستند که علاقهی خود را به مردم نشان دهند. کودکانی که این اصل را در خود تقویت کرده اند از آزار و اذیت دیگران نفرت دارند و بیشتر از کسانی حمایت میکنند که تحت آزار و اذیت قرار گرفته و یا دچار مشکل شده اند.
با تقویت این خصیصه، فرزند شما کمتر به خود فکر میکند و اصطلاحا خودخواهی کمتری به خرج میدهند و برای کمک به دیگران و همچنین نیازمندان داوطلب میشوند و همدلی و همراهی بیشتری را برای دیگرانبه خرج خواهند داد.
-
صبر و بردباری
کودکانی که هوش اخلاقی بالایی دارند، از شجاعت اخلاقی برخوردارند . این کودکان با صبر و بردباری در برابر برخی از اصول ضد اخلاقی همچون نفرت، خشونت، تبعیض و … می ایستند و در تلاش هستند که با فشارها و چالش های اخلاقی مقابله کنند. این کودکان در برابر خطرات اخلاقی به شدت به اصول و موازین اخلاقی پایبند هستند و با شأن و شخصیت افراد احترام میگذارند و برای حقوق افراد احترام قائلند.
این اصل به فرزندتان کمک میکند تا در هر شرایطی به شکلی عادلانه و بی طرف رفتار کند و قبل از قضاوت و هر گونه داوری، تمامی جوانب را به شکلی دقیق بسنجد.
-
انصاف
آخرین اصل از اصول هفتگانه هوش اخلاقی ؛ انصاف است. این اصل به کودک شما کمک میکند تا با دیگران با عدل و انصاف رفتار کند و از هر گونه سوگیری و تعصب به دور باشد.
کودکان با هوش اخلاقی بالا، عدالت را میپرستند و توانایی زیادی در تشخیص خوب و بد یا درست از نادرست را دارند. کودکانی که این ویژگی را در خود تقویت کرده اند در بزرگسالی ، به فردی قانونمند و تابع ارزش های اخلاقی تبدیل میشود و در تصمیم گیری هایش به اصول اخلاقی پایبند است. این کودکان یاد میگیرند فارغ از هر گونه تفاوت نژادی، ظاهری، جنسیتی، اعتقادی و … به دیگران احترام بگذارد و با مهربانی برخورد کند.
تقویت هوش اخلاقی در کودکان
تقویت هوش اخلاقی در کودکان بسیار مهم است و به آنها کمک میکند تا ارزشها، احساسات و اخلاقیات خود را درک کرده و تعاملات اجتماعی سالمی را تجربه کنند. در زیر، برخی از راههایی که میتوانید برای تقویت هوش اخلاقی کودکان استفاده کنید را ذکر میکنم.
-
تقلید از رفتار افراد بزرگتر
به عنوان والدین یا مربیان و معلمان، شما نقش الگوی مهمی در تقویت هوش اخلاقی کودکان دارید. نشان دادن رفتارهای قدردانی، صداقت، بخشش و همدلی، عدل و انصاف، و … باعث میشود که کودکان نیز این ارزشها را در زندگی خود ادامه دهند.
-
آموزش احترام به دیگران
به کودکان بیاموزید که احترام و توجه به نیازها و حقوق دیگران مهم است. شناخت و تمرین از طریق نقشهای بازی، داستانها و مثالهای واقعی میتواند به کودکان کمک کند تا مفهوم احترام و همدلی را درک کنند.
-
توسعه همدلی و همراهی
به فرزندان خود بیاموزید که با مشارکت در تجربه و همدلی با دیگران، میتوانند دیگران را به شکل بهتری درک کنند و برای احساسات و نیاز های دیگران اهمیت قائل شوند. تشویق کودکان در خصوص مواردی مثل به اشتراک گذاشتن وسیلههایشان، کمک کردن به دیگران، و تشویق به ادامه دادن به رفتارهای خوبشان میتواند به تقویت هوش اخلاقی در کوکان کمک کند.
-
تشویق به حل مسائل اخلاقی
در مواقعی که کودک با مسئله اخلاقی مواجه میشود، به او کمک کنید تا به صورت فعال نقشهای مختلف را بررسی کند و بهترین راه حل اخلاقی را پیدا کند. به کودکان بدهید که در مورد تصمیمهای اخلاقی خود فکر کنند و منطق پشت این تصمیمات را بفهمند.
-
آموزش مهارت های حل اختلاف
به کودکان خود بیاموزید چگونه در مواجهه با اختلافات و نزاع ها به شیوههای سازنده و صلح آمیز عمل کنند. این موضوع شامل مهارت هایی مانند گوش دادن، قضاوت نکردن، همکاری و همدلی، حل مسئله و …. می باشد.
معرفی چند بازی برای تقویت هوش اخلاقی در کودکان
-
بازی میدان اخلاقیات
در این بازی، کودکان باید در مواجهه با موقعیت های مختلف و چالشهای ضد اخلاقی، تصمیمات اخلاقی مناسب بگیرند. شما به عنوان والدین میتوانید سناریو های مختلف تدارک دهید و از کودک خود بخواهید تا با توجه به ارزش های اخلاقی، تصمیمات صحیح و اخلاقی و منصفانه بگیرد . این بازی می تواند چند نفره باشد.
نمونه سناریو:
در این بازی کودک باید در یک موقعیت اخلاقی قرار گیرد و موظف است تصمیمهای اخلاقی صحیح را در هر موقعیت اتخاذ کند. هر تصمیمی که گرفته میشود در تاثیر داستان و نتیجه بازی تاثیر خواهد گذاشت.
به عنوان مثال تصور کنید در پارک سرقت صورت گرفته است. در یک پارک شهری ، کودک شما به طور اتفاقی یک کیف پول را روی یک نیمکت پیدا میکند. کیف پول شامل پول نقد، کارتهای شخصی و اسناد مختلف است. کودک شما باید تصمیم بگیرد که با این کیف پول چه کند؟
- آن را به پلیس برساند.
- کیف پول را بردارد و خود نگه دارد.
- کیف پول را به مرکز اطلاعاتی پارک ببرد و در انتظار صاحبش بماند .
- کیف پول را با خود ببرد و در منزل با دقت بررسی کند.
حال فرزند شما باید با توجه به این موقعیت ، تصمیمات اخلاقی عاقلانه ای بگیرد.
توجه داشته باشید که این نمونه سناریو به عنوان یک مثال ارائه شده است و شما میتوانید سناریوهای دیگری را با توجه به نیاز خود و فرزندتان و موضوعات اخلاقی مورد نظر تهیه کنید. این بازی میتواند به کودک شما کمک کند تا هوش اخلاقی خود را تقویت کرده و تصمیم گیری اخلاقی عاقلانهای داشته باشد.
-
بازی پازل اخلاقی
در این بازی بر روی هر قطعه پازل؛ یک ارزش اخلاقی نوشته شده است. کودکان باید با توجه به عملکرد و ارزش های اخلاقی هر قطعه، پازل درست را تکمیل کنند.این بازی کودکان را تشویق میکند تا ارتباط بین رفتارهای اخلاقی و پیامدهای آن را درک کند.
- در بازی پازل اخلاقی شما بایستی یک سوال اخلاقی طرح کنید که نیاز به تصمیم گیری داشته باشد.
- بعد از طرح سوال، فرزند شما میبایست در مورد سوال اخلاقی بحث و تبادل نظر کند .همه جوانب را بررسی کرده و دیدگاههای خود را بیان کند.
- در ادامه میبایست شما به او گوش دهید تا نقاط ضعف و قوت تصمیمات اخلاقی خود را بررسی کرده و به توضیح و توجیه تصمیمات خود بپردازد.
- در نهایت میبایست راه حل و تحلیل مناسب برای سوال اخلاقی ارائه دهد و بهترین و منطقیترین تصمیم را به شما بگوید.
-
بازی صندلی اخلاقی
توجه داشته باشید که این بازی چند نفره است. در این بازی چندین صندلی قرار داده شده و یک شخص بر روی یکی از صندلیها مینشیند. سپس یک ویژگی اخلاقی برای شخص مورد نظر مطرح میشود و سایر اعضای گروه باید تصمیم بگیرند که آیا آن شخص باید روی صندلی بماند یا به دلایل اخلاقی موجود از روی صندلی نشستن محروم شود. این بازی به کودک شما کمک میکند تا به دیدگاههای مختلف احترام بگذارد و قوانین بازی را نیز رعایت کند.
-
بازی تصمیم درست
در این بازی، کودکان با ساختن یک صحنه یا موقعیت مشخص باید تصمیمات اخلاقی مناسب را بگیرند. مثلاً میتوانید یک صحنه در مدرسه، خانه یا حتی در پارک تصور کنید و از کودک خود بخواهید که تصمیمات اخلاقی صحیح را در مورد رفتارها و اعمال شخصیتهای مختلف بگیرد. در پایان با کودکان در مورد دلایل اخلاقی تصمیمشان بحث کنید و نتیجه نهایی را با آنها در میان بگذارید.
برای مثال:
فرض کنید یک کودک به دنبال شیرینی است و برای خود شکلات خریده . اما مادر کودک به او میگوید که باید شکلات را با خواهر و برادر کوچکترش تقسیم کند.
حال کودک دو مسیر انتخابی دارد:
1- او میتواند خودش تمام شکلات را بخورد در این صورت خودش خوشحال خواهد بود اما برادر و خواهر کوچکترش ناراحت خواهند شد.
2- او میتواند شکلات را با برادر و خواهرش به اشتراک بگذارد در این صورت برادر و خواهرش خوشحال خواهند شد اما خودش شیرینی کمتری خواهد داشت.
حال کودک باید تصمیم درست را بگیرد. اینکه آیا میخواهد شیرینی را برای خودش نگه دارد یا با برادر و خواهر کوچکترش تقسیم کند؟
توجه داشته باشید که در کنار این بازی ها، تمرین هایی مانند مرتب کردن وسایل شخصی و محل زندگی، رعایت وقت خواب و بیدار شدن، احترام به بزرگتر و خیلی از آداب دیگر یکی از مهم ترین راه های تقویت این هوش برای کودکان است. والدین نبایستی از سر دلسوزیهای بی جا و به خاطر اینکه رعایت کردن این آداب، برای فرزندشان کمی سخت است، او را از این کارها معاف کنند.
به عنوان والیدن کودک سعی کنید قدم به قدم با کودک خود جلو بروید و با عمل خود، الگویی برای رعایت ارزش های اخلاقی برای کودکتان باشید.
شغل های مناسب کودکان با هوش اخلاقی بالا
-
روان شناس یا مشاور
برای کمک به دیگران و ارائه راهنمایی در مسائل روحی و روانی
-
روزنامه نگار
برای اطلاع رسانی به جامعه و ارائه اخبار دقیق و بدون تعصب
-
فعال حقوق بشر
برای مبارزه با ناعدالتی ها و حمایت از حقوق بشر در سطح جهانی
-
معلم یا استاد
برای آموزش و تربیت نسل های جوان و تقویت ارزش هاب اخلاقی آن ها
-
مددکار اجتماعی
برای کمک به افراد مستضعف و نیازمندان و ارائه خدمات اجتماعی
در جهان بسیاری از افراد مشهور و موفق وجود دارند که هوش اخلاقی بالایی دارند. برخی از آنها عبارتند از:
نلسون ماندلا
رهبر آزادیبخش و رئیس جمهور سابق آفریقای جنوبی که به خاطر مبارزه ضد آپارتاید در این کشور و تعامل فرهنگی و آزادی مطبوعات جهانی شناخته میشود.
مادر ترزا
راهبهای کاتولیک اهل مقدونیه که بیشتر برای خدمت به فقرا و نیازمندان در هند شناخته میشود.
ماللا یوسفزی
فعال حقوق زنان و برنده جایزه صلح نوبل به خاطر مبارزهاش برای تحقق حقوق زنان و کودکان در سرتاسر جهان.
مهاتما گاندی
رهبر بزرگی که در سراسر جهان به خاطر مبارزهاش برای استقلال هند و اصلاحات اجتماعی به صورت غیر خشونتآمیز شناخته میشود.
مارتین لوتر کینگ
رهبر دینی و فعال سیاسی آمریکایی که در جنبش مدنی ضدتبعیض نژادی در آمریکا نقش بزرگی داشت و برای صلح و عدالت اجتماعی مبارزه کرد.
اینها فقط چند نمونه از افراد مشهور هستند که هوش اخلاقی بالایی دارند و در مبارزه برای عدالت اجتماعی و حقوق بشر نقش بزرگی ایفا کردهاند.
سعی کنید در منزل این توصیه های زیر را عملی کنید تا هوش اخلاقی کودکتان تقویت شود:
– رفتارهای اخلاقی را از فرزندتان بخواهید و کوتاه نیایید. کارشناسان دریافته اند والدینی که فرزندان بااخلاق بزرگ می کنند، بر رفتارهای اخلاقی تاکید میکنند و از فرزندانشان توقع دارند مطابق ارزش های اخلاقی رفتار کنند.
ـ برای فرزندتان وقت بگذارید. به او یادآوری کنید چگونه با ادب باشد و هرگز تصور نکنید خودش باید این آداب
را یاد بگیرد.
ـ کلمات مودبانه اصلی را به وی یاد بدهید. کلماتی مانند «خواهش می کنم»، «متشکرم»، «ببخشید»، «معذرت می خواهم»، «اجازه دارم» و «لطفا» را به فرزندتان یاد بدهید.
ـ مطمئن شوید فرزندانتان چه برنامه هایی را تماشا می کنند یا چه مطالبی را گوش میدهند.تا حدا امکان آنان را از تماشای تصاویر خشونت آمیز، تحقیرآمیز و تصاویری که همدلی را کم می کند دور نگه دارید.
ـ به فرزندتان راه های مقابله با بی انصافی و بی عدالتی را آموزش دهید. برای تقویت هوش اخلاقی فرزندان خود آنها را تشویق کنید با بی عدالتی برخورد کرده و نسبت به آن واکنش نشان دهند.
ـ به فرزندتان فرصت جبران بدهید. به فرزندتان کمک کنید مسئولیت رفتار بدش را به عهده گیرد و جبران کند. او باید از پیامد اشتباهاتش باخبر شود و بداند چگونه آن را اصلاح کند.
-و …
همان طور که در مقاله عنوان کردیم هوش اخلاقی یکی از هوش های جدید از انواع هوش های چندگانه گاردنر است. مفهوم اصلی هوش اخلاقی این است که ما بتوانیم درست را از نادرست تشخیص دهیم؛ یعنی اعتقادات محکم اخلاقی داشته باشیم و بر اساس این اعتقادات عمل کنیم. یا به عبارت دیگر هوش اخلاقي توانايي تشخيص و تميز درست از نادرست است. به بيان ديگر، كودکی داراي هوش اخلاقي تعريف مي شود كه از باورهاي اخلاقي راسخ و قوي و توانايي عمل كردن به آنها برخوردار باشد، به گونه اي كه کودک به شيوه اي صحيح و محترمانه رفتار كند.
شايد بتوان گفت مهم ترين نكته در مبحث هوش اخلاقي اين است كه اين هوش يه طور كامل آموختني و قابل يادگيري است و به هيچ وجه جنبه ي وراثتي ندارد و تنها از طريق تربيت به كودكان منتقل مي شود. بهترين زمان آموزش هوش اخلاقي در فرزندان از دوره ي نوزادي تا پايان نوجواني است و تعلل والدين در اين زمينه موجب ضعف بالقوهي كودكان در يادگيري فضايل اخلاقي و ايجاد عادات مخرب ميشود.
اگر قصد دارید به صورت ویژه در ارتباط با انواع هوشهای چندگانهی گاردنر در کودکان آموزش ببینید و با استعدادهای کودکتان آشنا شوید و متناسب با استعدادهای فرزندتان به او آموزش دهید؛ به شما شرکت در دورهی جامع استعدادیابی کودکان را پیشنهاد میکنیم. در این دوره شما میتوانید نسبت به هر آنچه که برای شناسایی استعداد کودکتان لازم است تسلط پیدا کنید و متناسب با استعدادهایش برای اون بازی یا آموزش های متنوع تهیه کنید.
از اینکه زمان خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دادید سپاسگزارم. حال در قسمت نظرات برای ما بنویسید، که شما چه راهکارهای دیگری را برای تقویت هوش اخلاقی در کودکانتان میشناسید؟ آن را با ما به اشتراک بگذارید.
نویسنده: یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
دیدگاهتان را بنویسید