تندخوانی چیست؟
فهرست مطالب مقاله
تندخوانی چیست؟ چرا امروزه افراد بیش از پیش به مهارت تندخوانی اهمیت میدهند؟ همه ما تا به امروز ممکن است با مشکلاتی مانند عدم تمرکز، نداشتن درک صحیح از مطالب، کندخوانی و … روبهرو شده باشیم. امروزه روشهای مطالعاتی بسیاری، برای مطالعهی بهتر و با کیفیت بهتر روی کار آمده است. بر خلاف تصور بسیاری از ما، خواندن هم نوعی مهارت است که با انجام مستمر تمرینات، قابل تقویت میباشد. برای درک مطلب بهتر و دریافت مطالب بیشتری درکوتاهترین زمان روش تندخوانی بهترین روش مطالعه است که تا به امروز شناخته شده است.
تندخوانی چیست و چه فوایدی دارد؟
متأسفانه از دوران کودکی به ما آموزش دادهاند هرچه شمردهتر و آرامتر مطالعه کنیم بهتر یاد میگیریم؛ اما این تصور سالهاست که در کشورهای پیشرفته منسوخشده و با پژوهشهای زیادی که در این حوزه انجام شده است، این موضوع دریافت میشود که ذهن در حالت عادی و مطالعهی معمولی فقط توانایی درک 30 درصد از مطالب را دارد اما اگر تنها چند تکنیک ساده را از تندخوانی یاد بگیرید و تمرین کنید درک مطلب شما دو تا سه برابر افزایش پیدا میکند.
تندخوانی یک مهارت ضروری برای رشد مهارتهای فردی است چرا که علاوه بر افزایش سرعت شما در روند مطالعه، میزان تمرکز شما را نیز افزایش داده و موجب درک سریعتر و بهتر مطالب در کوتاهترین زمان ممکن میشود.
تندخوانی یک فعالیت و مهارت اکتسابی است که با یادگیری چند تکنیک و انجام تمرینات مکرر، به راحتی میتوان آن را یاد گرفت. این تکنیک نه تنها در زمینهی مطالعهی کتاب، بلکه در مطالعه و خواندن پیامها، ایمیلها و گزارشهای کاری، روزنامه و مقالات علمی و حتی کتابهای الکترونیکی نیز کاربرد دارد و سرعت ما در انجام کارهایمان به طرز شگفت انگیزی افزایش مییابد.
تاریخچه ی تندخوانی
مثل تمام مهارت های موجود در دنیا، تندخوانی هم پیشینهی مخصوص به خود را دارد. در این مقاله قصد داریم مطالبی در مورد تاریخچهی تندخوانی را با شما به اشتراک بگذاریم. پس اگر به آموزش تندخوانی علاقه دارید و دوست دارید بدانید که این مهارت از کجا و توسط چه کسی اختراع شده و چگونه به این درجه از محبوبیت رسیده است، با ما همراه باشید.
توجه به تندخوانی و گسترش آن از اوایل قرن بیستم ( جنگ جهانی اول )شروع شد. طی جنگ جهانی اول، متخصصان نیروی هوایی دریافتند که برخی از خلبانان هنگام پرواز نمیتوانند هواپیمای دور دست را مشاهده کنند و هر آن چه که در زاویه دیدشان قرار میگرفت را از بین میبردند. این امر در موقعیتهای حساس ضعف مهمی قلمداد میشد.
ضرورت تغییر این مسئله ابتدا در بین نیروی هوایی آمریکا احساس شد و بهدلیل اهمیت این امر، روانشناسان و متخصصان تربیت كاركنان نیروی هوایی، به بررسی موضوع و یافتن راهحل برای این مشکل پرداختند. آنها وسیلهای به نام تاکیستوسکوپ اختراع کردند که در فواصل کوتاه زمانی تصاویری را روی صفحه خود نشان میداد. در ابتدا تصاویر کاملا بزرگ و با سرعت کم نمایش داده میشدند، اما به تدریج اندازه تصاویر کوچکتر و مدت زمان نمایش آنها نیزکمتر شد. آنها در کمال ناباوری متوجه شدند که تعداد زیادی از افراد پس از آموزش میتوانند تصاویری که تنها یک پانصدم ثانیه نمایش داده میشوند را تشخیص دهند.
در این شیوه، ابتدا یک کلمه در اندازهی بزرگ بهمدت پنج ثانیه بر روی صفحه نشان داده میشد، سپس بهتدریج اندازه آن تغییر میكرد و از درجه وضوح آن نیز كاسته میشد و در پی آن، به جای یك كلمه، چهار كلمه بهطور همزمان بر روی صفحه نمایش به مدت یک پانصدم ثانیه ظاهر میشد که مغز و چشمها را قادر به درک و دیدن این عبارات میکرد. با انجام مکرر این تمرین، توانایی شناسایی و ثبت كلمهها در حافظه فرد افزایش مییافت. زیرا، بهدلیل قابلیت مشاهده با وسعت دید بیشتر، بر اثر این تمرین، فرد میتواند به جای مطالعه یك واژه یا سطر، سطرهای بیشتری را بهطور همزمان مطالعه و درك كند. با بهكارگیری این شیوه، شخص مطالعه کننده میتواند بین 1000 تا 2000 كلمه را در یك دقیقه بخواند و درك كند.
معرفی افراد مؤثر در پیشرفت مهارت تندخوانی
1- اوولین وود
تندخوانی به شکل امروزی خود برای اولین بار توسط اولین وود معرفی شد. اوولین وود با تحقیقات و همچنین بررسی هایی که بر روی عادات رفتاری افرادی که سرعت بالایی در مطالعه کردن داشتند انجام داد، توانست سیستمی را طراحی کند، که امروز از آن به عنوان تندخوانی یاد میشود. در واقع اوولین وود شخصاً این مهارت را تحت عنوان تندخوانی نام گذاری کرد.
مهمترین تغییری که وود در زندگی ما انجام داد چگونگی مطالعه افراد بود. اغلب ما عادت داریم که مطالب را به صورت افقی و در طول خطوط مطالعه کنیم. در حالی که اولین وود توانست به افراد بیاموزد تا مطالب را به صورت عمودی و از بالای صفحه به پایین مطالعه کنند. زمانی که این دانش به همگان معرفی شد به قدری محبوبیت پیدا کرد که علاوه بر دو رئیس جمهور آمریکا، تقریبا تمام کارکنان کاخ سفید هم در دورههای او شرکت کرده و این مهارت را یاد گرفتند. پس بدون تردید میتوان نقش اولین وود را در تاریخچهی تندخوانی پررنگ تر از همگان دانست.
2- مورتیمر آدلر
قبلتر از اوولین وود هم فردی به نام مورتیمر ادلر توانسته بود در کتاب مشهور خود به نام چگونه کتاب بخوانیم، روش های متنوعی را برای مطالعه بهتر به افراد آموزش دهد. ادلر در این کتاب به دو موضوع مهم اشاره کرده است. نخست او توصیه کرده است که با رویکردی قیاسی کتاب را مطالعه کنیم یعنی، به گونه ای که خواندن از کل به جز باشد. این یعنی ابتدا مفهوم کلی کتاب را درک کرده و سپس به سراغ جزئیات برویم.
همچنین ادلر توصیه کرده است که به جای قضاوت نادرست در مورد نویسندهی کتاب، بهتر است با او همراه شده و جبهه گرفتن را کنار بگذاریم. اهمیت دادن به این دو نکته کیفیت مطالعات ما را دوبرابر میکند.
تندخوانی در دنیای امروز
دانش تندخوانی، در حال حاضر، در بیشتر کشورها مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس آمارهای موجود و تحقیقات انجام شده، دربین بیشتر مردم، حد نرمال توانایی خواندن همراه با درك کامل مطلب؛ حدوداً 100 تا 400 كلمه در دقیقه است که میتوان این عدد را به 2000 کلمه بر دقیقه افزایش داد. تندخوانی در دنیای امروز ، موضوعی ضروری و حیاتی برای مردم است و افراد بزرگی همچون بیل گیتس، وارن بافت و … بر این مهارت مسلط هستند و از آن استفاده میکنند.
معرفی افراد موفق در تندخوانی
1- جان اف کندی
جان اف کندی، سی و پنجمین رئیس جمهور ایالت متحده آمریکا بود. او از 1961 تا زمان ترورش در سال 1963 رئیس جمهور باقی ماند. هوشمندی و ذکاوت او در جامعهی آمریکا زبانزد عام و خاص بود. همگان میدانستند که او در ابتدا خوانندهای معمولی بوده و سرعتی تقریباً ۲۸۴ کلمه در دقیقه داشته است. جان اف کندی، پس از گذراندن تندخوانی با برادرش، براندی کندی در دهه 1960 بارها افراد کابینه خود را به آموزش تندخوانی تتشویق کرد و باعث شد در آن سالها تندخوانی به شدت در آمریکا رواج یابد.
در کتاب زندگی نامهی او به نام جادوی مردن درمورد تندخوانی توضیحاتی داده شده است و در بخشی از آن نوشته شده است که او توانایی مطالعه در سرعت های مختلف را توسعه بخشید و موفق شد که بین سرعتش و متونی را که برای مطالعه انتخاب میکرد انعطاف ایجاد کند. کندی با توانایی که داشت خیلی زود توانست به سرعت فوق العاده ای در مطالعه دست یابد.
2- بیل گیتس
ویلیام هنری بیل گیتس سرشناس، ملقب به بیل گیتس، سرمایه گذار و نیکوکار بزرگ جهانی و همچنین بنیانگذار شرکت مایکروسافت میباشد. او یکی از تأثیرگذارترین کارآفرینان و مدیران معاصر در دنیای فناوری است که با عرضه ی محصولات مایکروسافت جنبشی بزرگ در سراسر جهان به وجود آورد. یکی از مشوقین اصلی کتابخوانی بیل گیتس است که با توجه به گفتههای خودش با توجه به مشغله زیاد کاری ، حداقل روزی ۴۵ دقیقه مطالعهی مفید دارد و راز موفقیت خود را سختکوشی، ناامید نشدن ، کتابخوانی و به روز بودن اطلاعاتش میداند
بیل گیتس در هر سال 50 کتاب میخواند، که به عبارتی میشود هفتهای یک کتاب. در سپتامبر ۲۰۰۵ از بیل گیتس و وارن بافت پرسیده شد اگر میتوانستید یک قدرت ماوراءطبیعی داشته باشید آن قدرت چه بود؟ هر دو یک مسئله را مورد توجه قراردادند؛ این که بتوانند از هر فرد دیگری سریعتر بخوانند.
3- جیمی کارتر
جیمی کارتردر سال 1976، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بود. کارتر در کلاس تندخوانی خانم اوولین وود؛ که یک دانشمند و مخترع در زمینه تندخوانی است؛ همراه با همسرش روسلین و تعدادی از کارکنانش شرکت کرد. در پایان نتیجه برای او آنقدر شگفت انگیز بود که او در یکی از مصاحبههای خود به صورت رسمی از خانم وود به خاطر دوره تندخوانی تشکر کرد.
4- آنتونی رابینز
آنتونی رابینز نویسنده، سخنران و مربی آمریکایی است. شهرت اصلی او در کشورما ما بیشتر به خاطر سلسه کتابهای او در زمینهی موفقیت است؛ که از جمله این کتابها میتوان به قدرت نامحدود و به سوی کامیابی اشاره کرد. رابینز باور دارد که زندگی اش با خواندن تغییر کرده است. او با خواندن کتاب هایی از جیمز آلن و ویکتور فرانکل، مطالعه کردن را شروع کرده است و احساس میکند کتابها باعث شدهاند که او مشکلاتش را هیچ حساب کند.
این مسأله باعث شد تا باور کند که هر چیزی مقابل تغییر است و میتواند بهتر شود و اگر نتوانستیم شرایط فیزیکی را تغییر دهیم هنوز میتوانیم تجربهی خودمان را از آن تغییر دهیم. به اعتقاد رابینز خواندن میتواند انسان را به جهان دیگری منتقل کند و در آن جا میتواند همه پاسخها را پیدا کند؛ بنابراین یک دوره تندخوانی را شروع کرد و توانست۷۰۰ کتاب را در طول هفت سال بخواند. دورههای تندخوانی زندگی تونی رابینز را تغییر داد و او را در مسیری قرار داد تا تبدیل به کسی شود که امروز هست.
5- وارن بافت
وارن بافت کارآفرین, سرمایه گذار و نیکوکار آمریکایی است که به عنوان موفقترین فرد قرن بیستم شناخته شده است. او هم اکنون به عنوان مدیر شرکت برکشایر هاتاوی فعالیت میکند. وارن بافت میگوید؛ برای مدیریت اموال و دارایهایش روزانه ۵۰۰ صفحه گزارش میخواهد. این کار در حدود ۴ ساعت از وقتش را میگیرد. مابقی زمان کاریاش به گفتگو با مدیران، بازدید از مراکز و نهادها، ملاقاتها، رصد کردن بازار بورس، بررسی روزنامهها و اخبار میگذرد. دو نکته قابل توجه است؛ اول این که وارن بافت اثبات کرده است که جزئیات کلیدی را از دست نمیدهد. دوم این که او زمان زیادی را برای مطالعه گزارشها صرف نمیکند . پس با کمی تأمل میتوان متجه شد که او یک فرد تندخوان است
وارن بافت که در مقام چهارمین فرد ثروتمند در جهان قرار دارد. روزانه حدود ۵۰۰ صفحه کتاب میخواند و معتقد است این دانش است که توانسته او را به چنین جایگاهی برساند و در این جایگاه حفظ کند. بافت میگوید که بیش از ۸۰ درصد روزش صرف مطالعه میشود.
در مصاحبهای از آقای بافت پرسیده شد روز خود را چگونه میگذرانید و او پاسخ داد: من فقط در دفترم مینشینم و تمام روز را مطالعه میکنم!
او میگوید من همه را به خواندن کتابهای بیشتر دعوت میکنم و این دقیقاً نقطه عطف زندگی شماست و در ادمه میگوید سرعتخواندن خیلی مهم است و شما باید با سرعت خواندن (تندخوانی) را فرا بگیرید همانطور که من از آن استفاده میکنم.
باورهای غلط در مورد تندخوانی
1- تندخوانی یعنی عجله کردن در مطالعه
اکثر افراد فکر میکنند که تندخوانی یعنی مطالعه با سرعت بالا و بدون درک مطلب. اما این باور کاملاً اشتباه است؛ چرا که افزایش سرعت به معنی کاهش کیفیت مطالعه نیست. افراد معمولی به خاطر توقف های مداوم بین مطالعهشان تمرکز بالایی ندارند و به دنبال همین موضوع خیلی زود بیحوصله میشوند. به نظر شما اگر این گفته درست باشد؛ چرا ما باید کیفیت را فدای سرعت کنیم.
2- حداکثر سرعت یعنی رسیدن به سرعت ۵۰۰
بر اساس مطالعات و تحقیقات علمی، در هر توقف چشم به صورت همزمان شش کلمه در حوزهی دید ما قرار میگیرد و چشم در هر ثانیه میتواند تا ۴ بار توقف داشته باشد. با کمی دقت متوجه میشوید که با تمرین کردن مداوم و مستمر میتوان به سرعت بالای 500 نیز دست پیدا کرد.
3- در دنیا مهارتی به اسم تندخوانی وجود ندارد
گاهی اوقات، برخی از افرادی که اطلاعات درستی در مورد تندخوانی ندارند، این مهارت را از پایه و اساس رد میکنند و معتقند مهارت تندخوانی اصلاً وجود ندارد. ام این باور کاملاً اشتباه است. اگر کمی تحقیق کنید میبینید که تندخوانی قدمتی 50 ساله دارد و نه تنها در دنیا، بلکه در مدارس و دانشگاههای معتبر نیز تدریس میشود.
4- باید کلمه خوانی کنیم تا به درک مناسبی از مطلب برسیم
یکی دیگر از باورهای غلط تندخوانی، اعتقاد به کلمه خوانی است و فرد تصور میکند با خواندن کلمه به کلمه، میتواند درک بهتری از مطلب را به دست بیاورد. کلمه خوانی یکی از عوامل کندخوانی است و باعث میشود که سرعت مطالعه شما به شدت کاهش پیدا کند وتمرکز شما از بین برود.
موانع در تندخوانی
1- کنترل چشم
مغز ما انسان ها به صورت معمول بر اساس فاصله ی هر کلمه نسبت به کلمهی بعد، تصمیم میگیرد که چشمهایمان را به سمت آن حرکت میدهد، بنابراین میتوانید چشمهایتان را تمرین دهید تا به جای رفتار همیشگی، آنها را تحت کنترل خود بگیرید و توجه چشمهایتان را به قسمتی که شما در نظر دارید جلب کنید. برای عادت کردن به این کار کافیست از یک نشانهگر برای مطالعه استفاده کرده و هنگام مطالعه ی خط به خط با نشانهگر ذهن، چشم و دستانتان را با هم هماهنگ کنید.
2- لب خوانی
اغلب افراد عادت دارند در هنگام مطالعه، مطالب و کلمات را زیر لب زمزمه و تکرار میکنند. لب خوانی ممکن است کمی تمرکز شما را در مطالعه افزایش دهد اما به شدت درک و سرعت مطالعهی شما را کاهش میدهد.
3- بلندخوانی
اغلب افراد تصور میکنند که با بلند خواندن، مطالب را بهتر یاد میگیرند؛ در حالی که این تفکر، مانع بزرگی بر سر راه یادگیری تندخوانی است. بلند خوانی علاوه بر این که موجب خستگی جسمی و تحلیل تدریجی انرژی فرد می شود، فقط برای مدت کوتاهی میتواند تمرکز فرد را جلب کند. پس اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که عادت به بلند خواندن مطالب دارید، سعی کنید کم کم این عادت خود را ترک کرده و مطالعه به روش صحیح یعنی؛ مطالعه با چشم و نشانهگر (ذهن خوانی) را یاد بگیرید.
4- بازگشت به عقب
بازگشت به عقب به این معناست که شما بارها و بارها روی کلمات و عبارات خوانده شده برمیگردید. واپس نگری به شدت باعث کاهش سرعت مطالعه شما میشود. بارها اتفاق میافتد که افراد پس از پایان هر سطر، دوباره به سطر قبل برگشته و پس از خواندن چند کلمه و حتی تا پایان سطر، تازه متوجه اشتباه خود شده و سپس به سر سطر بعدی میروند. اکثر افراد به ویژه دانش آموزان در مواردی که تمرکز کافی و حضور ذهن نداشتهاند دوباره به عقب برگشته و قسمتی از مطلب خوانده شده را دوباره با دقت بیشتری میخوانند که به این کار بازگشت به عقب گفته میشود. برای این کار سعی کنید یک کاغذ A4 روی صفحه ی کتاب بگذارید و با گذشتن از هر سطر کاغذA4 را هم با آن به جلو بکشید. این کار باعث می شود که چشمانتان تحت کنترل شما باشد و شما دیگر بازگشت به عقب نخواهید داشت.
فواید تندخوانی
1- لذت بردن از مطالعه
بسیاری از افراد فقط به خاطر سرعت کم، خودشان را از کتاب و کتابخوانی دور کردهاند . اما باید توجه داشته باشید که بر خلاف باور های غلطه دیگران با افزایش سرعت مطالعه، لذت شما هم نسبت به مطالعه دو برابر میشود و این لذت از افزایش سرعت اشتیاق و انگیزهی شما را برای مطالعهی بیشتر دوچندان می کند .
2- تقویت تمرکز و حافظه
ممکن است شما این تصور را داشته باشید که به خاطر سرعت زیاد در مطالعه، مطالب را هم به همان سرعت از یاد میبرید. اما این باور کاملا اشتباه است. مطالعه به روش تندخوانی به شیوهای است که نه تنها به تقویت حافظه کمک میکند بلکه تمرکز شما نیز در حین مطالعه افزایش مییابد. تندخوانی باعث رشد قابل توجهی از عضلات چشم و مغز میشود.
3- افزایش انگیزه و اعتماد به نفس
یادگیری مهارت تندخوانی و روش صحیح مطالعه علاوه بر افزایش سرعت و تقویت تمرکز و حافظه باعث ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس در فرد میشود و این اشتیاق درونی منجر به افزایش علاقهی فرد نسبت به کتاب و کتابخوانی و مطالعهی بیشتر میشود. به طور کلی یادگیری هر مهارتی به رشد و توسعهی فردی کمک میکند و اعتماد به نفس فرد را بالا میبرد.
تندخوانی مهارتی فوق العاده است که با یادگیری آن فرد قادر است هر متن را با هر درجه از سختی و دشواری مطالعه کرده و آن را درک کند. تنها راه حل قوی شدن در این مهارت انجام مکرر تمرینات و استمرار در آنهاست. به این منظور موسسهی استعدادیابی تلنتا دورهای را تحت عنوان دورهی جامع تندخوانی و روش صحیح مطالعه برای شما عزیزان طراحی نموده و شما با ثبت نام در سایت میتوانید هم اکنون این دوره را تهیه کنید . از مزیت های بی نظیر این دوره بیان ساده و روان مفاهیم ، هدفمند بودن تکنیک ها و تمرینات ، جامع بودن دوره هم از نظر محتوا و هم از نظر تمرینات ، پشتیبانی 24 ساعته و … میباشد.
امیدوارم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید، اگر سوالی در این حوزه دارید در قسمت نظرات یادداشت کنید تا در اسرع وقت پاسخ بدهیم.
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء: 1
دیدگاهتان را بنویسید