چگونه میتوانم هوش بین فردی را در کودکم تقویت کنم؟
فهرست مطالب مقاله
هوش بین فردی به عنوان یکی از هشت هوش مطرح شده توسط هوارد گاردنر میباشد و به زبان ساده به معنای توانایی شناخت و درک دیگران است. با توجه به تعریف ارائه شده، میتوان گفت که هوش بینفردی شامل توانایی درک احساسات، نیازها، مشکلات و رفتار دیگران است. تقویت هوش بینفردی در کودکان، میتواند باعث شناخت بهتر خود و دیگران، توانایی سازگاری و برقراری ارتباط با دیگران، ایجاد همدلی و توانایی حل مشکلات در روابط فردی شود. بنابراین، این مهارت برای کودکان بسیار مهم است و بهترین زمان برای آموزش آن، دوره کودکی است.
هوش بین فردی در دوران نوزادی و اوایل کودکی شروع به رشد می کند، زیرا کودکان یاد می گیرند با مراقبان یا والدین خود و سایر افراد در محیط خود ارتباط برقرار کنند. از طریق تعاملات اجتماعی، کودکان یاد میگیرند که چگونه حالات چهره، زبان بدن و لحن صدا را تشخیص دهند تا حالات عاطفی دیگران را درک کنند. آنها همچنین یاد می گیرند که چگونه احساسات و نیازهای خود را از طریق گریه، غرغر کردن و در نهایت استفاده از کلمات بیان کنند.
این مقاله 7 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد و بعد از خواندن این مطلب با ویژگیهای کودکان با هوش بین فردی بالا، مشاغل مناسبشان و راههای تقویت این هوش آشنا خواهید شد. پیشنهاد میکنم این مقاله را از دست ندهید و تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
هوش بین فردی در کودکان چیست؟
هوش بین فردی یکی از مهارت هایی است که در نظریه هوشهای چندگانه هاوارد گاردنر گنجانده شده است. هوش بین فردی توانایی درک و تعامل موثر با دیگران است. این هوش شامل ارتباطات مؤثر کلامی و غیرکلامی و توانایی توجه به تفاوتها در میان دیگران است. با استفاده از این هوش، کودکان باید بتوانند خلق و خوی، ویژگیها، عواطف و احساسات اطرافیان خود را درک کنند.
شما میتوانید با پاسخ دادن به سوالات زیر از میزان تقویت این هوش در کودک خود اطمینان حاصل کنید.
- آیا فرزند من توانایی و یا تمایل به شروع فعالیت با همسالان خود را دارد؟
- آیا فرزند من تمایل به پیوستن به یک فعالیت گروهی با کودکان هم سن خودش را دارد؟
- آیا فرزند من توانایی شروع و ادامه مکالمه بدون حواس پرتی زیاد را دارد؟
- آیا فرزند من در محیطهای ناآشنا و برخورد با افراد غریبه تمایل به برقراری ارتباط دارد؟
- آیا فرزند من توانایی برقراری ارتباط با دیگران و بیان خواسته ها و ایدههایش را دارد؟
اگر پاسخ شما به سوالاتی که در قسمت بالا ذکر شد، مثبت است پس قطعا کودک شما از هوش بین فردی بالایی برخوردار است.
چگونه هوش بین فردی را در کودکم تقویت کنم؟
همانطور که کودکان بزرگتر میشوند و شروع به حضور در مدرسه میکنند، فرصتهای بیشتری برای تمرین مهارتهای بین فردی در محیطهای مختلف دارند. در فعالیتهای کلاسی، کودکان یاد میگیرند که چگونه با همسالان خود همکاری کنند، ایدههای خود را به اشتراک بگذارند و افکار خود را به طور مؤثر انتقال دهند. آنها همچنین یاد میگیرند که چگونه تعارضات و مشکلات خود را حل کنند و برای حل مشکلات با دیگران راه حل ارائه دهند.
با توجه به اهمیت هوش بینفردی در کودکان، پدران و مادران و معلمان به طرز ویژهای میتوانند به بهبود هوش بینفردی کودکان خود بپردازند و تلاش کنند تا آنها را برای ارتباطات فردی در جامعه آماده کنند. عوامل زیادی در رشد هوش بین فردی در کودکان نقش دارند. به عنوان مثال، محیط خانواده و شیوه فرزندپروری میتواند در شکلگیری مهارتهای اجتماعی کودکان نقش داشته باشد. کودکانی که در خانوادههای گرم و حامی رشد میکنند، نسبت به کودکانی که در خانوادههایی با تعاملات منفی یا ناپایدارتری رشد میکنند، مهارتهای بین فردی بهتری دارند. به همین ترتیب، والدینی که الگوی ارتباط مؤثر، همدلی و احترام به دیگران هستند، میتوانند به فرزندان خود در توسعه این مهارتها کمک کنند.
همچنین معلمان و سایر بزرگسالان نیز، با ایجاد یک محیط کلاس درس حمایتی و فراگیر، میتوانند نقش مهمی در رشد هوش بین فردی کودکان داشته باشند. آنها همچنین میتوانند مهارت های ارتباط مؤثر و حل مسئله را به بچهها یاد دهند و فرصتهایی را برای یادگیری مشارکتی و همکاری با همسالانشان را فراهم کنند. فعالیتهایی مانند؛ پروژههای گروهی، کار گروهی و بحثهای کلاسی، همه و همه میتوانند به رشد و تقویت این هوش در کودکان کمک کنند.
برای تقویت هوش بینفردی در کودکان، میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد. به عنوان مثال، ارائه فرصتهایی برای همکاری با دیگران، ایجاد شبکه ارتباطی و تعامل با همسالان و حتی افراد بزرگسال، تشویق به گفتگو و بحث در خانواده و مدرسه، آموزش مهارتهای ارتباطی و رفتارهای قابل قبول در جامعه، ترویج احساس همدلی و توجه به نیازهای دیگران، تشویق به رسیدگی به مشکلات دیگران و یادگیری اصول حل مشکلات و تواناییهای حل مسئله و تصمیمگیری به بهبود و تقویت هوش بینفردی کمک میکند.
علاوهبر این، برای ارزیابی و سنجش هوش بینفردی در کودکان نیز میتوان از ابزارهایی مانند پرسشنامهها و مصاحبههای مناسب با کودکان استفاده کرد. با استفاده از این روشها، میتوان نقاط قوت و ضعف هوش بینفردی کودکان را شناسایی کرده و برای بهبود آنها اقدامات لازم را انجام داد. توجه به این نکته مهم است که منظور از هوش بین فردی، برونگرا بودن کودک نیست. کودکانی که خجالتی یا درونگرا هستند نیز میتوانند مهارتهای بین فردی قوی داشته باشند و ممکن است در گوش دادن، مشاهده و درک دیگران ماهر باشند. ارتباط بین فردی مؤثر فقط در مورد صحبت کردن نیست، بلکه گوش دادن و پاسخگویی متفکرانه به نیازها و احساسات دیگران است.
در نهایت، مهم است که اهمیت هوش بین فردی در رشد کلی کودکان را تشخیص دهیم. مهارتهای اجتماعی و عاطفی قوی برای موفقیت در مدرسه و زندگی بسیار مهم است و میتواند به کودکان کمک کند روابط مثبت ایجاد کنند، موقعیتهای دشوار را طی کنند و به اهداف خود برسند. برای پرورش هوش بین فردی کودکان، والدین و معلمان میتوانند از آنها در موقعیت های مختلف حمایت کنند و کودک را در برخورد با مسائل مختلف همراهی کنند تا این هوش در کودک تقویت شود.
چگونه بالا بودن هوش بین فردی در کودکم را تشخیص دهم؟
همان طور که در قسمتهای قبلی مقاله مطرح شده، هوش میان فردی به توانایی کودکان در برقراری ارتباط، همکاری و تعامل موثر با دیگران اشاره دارد. این بخش مهمی از رشد کودک است، زیرا آنها را قادر می سازد موقعیتهای اجتماعی را درک کرده و هدایت کنند، روابط ایجاد کنند و با اعتماد به نفس خود را ابراز کنند.
هوش میان فردی کودک را میتوان در جنبههای مختلف رفتار او از جمله ارتباط کلامی، مهارتهای اجتماعی، نگرش نسبت به یادگیری و تواناییهای حل مسئله مشاهده کرد. کودکانی که دارای سطوح بالایی از هوش بین فردی هستند، تمایل دارند در محیطهای اجتماعی برونگرا و با اعتماد به نفس باشند. آنها در تعامل با دیگران پیشرفت میکنند و به سرعت سبک ارتباطی خود را متناسب با موقعیت های مختلف تطبیق میدهند.
یکی از راههای شناسایی هوش بینفردی در کودکان، مشاهده مهارتهای ارتباط کلامی آنهاست. کودکانی که دارای هوش بین فردی قوی هستند، معمولاً در گفتارشان گویا، روان و رسا هستند. آنها میتوانند ایده ها و احساسات خود را به طور مؤثر منتقل کنند و در برقراری ارتباط با گروههای سنی و شخصیت های مختلف بسیار راحت برخورد میکنند.
یکی دیگر از ویژگیهای کودکان با هوش بین فردی بالا، مهارتهای اجتماعی آنهاست. این کودکان تمایل دارند با دیگران صمیمی، و با روی خوش برخورد کنند و دوست دارند اگر سؤالی پرسیده شود و این کودکان جواب سوال را بدانند برای پاسخگویی پیشقدم میشوند و اصرار بر جواب دادن دارند. آنها نسبت به شناخت احساسات مردم کنجکاوی میکنند و از تعامل با آنها لذت میبرند. آنها اهمیت ایجاد روابط را درک میکنند و در ایجاد و حفظ آنها مهارت دارند. کودکان با سطوح بالای هوش بین فردی معمولاً یادگیرندگان مشتاقی هستند. آنها معمولاً کنجکاو هستند، سوال میپرسند و فعالانه به دنبال کسب تجربیات و اطلاعات جدید هستند. آنها همچنین تمایل دارند در هنگام یادگیری از طریق فعالیت های تعاملی و مشارکتی و گروهی به جای کارهای انفرادی، مطالب را یاد بگیرند. کارهای تیمی و گر.هی انگیزه و سطح مشارکت آنها را در کار افزایش میدهد.
ار دیگر ویژگیهای کودکان با هوش بین فردی بالا، توانایی حل مسئله است. کودکانی که دارای سطح بالایی از هوش برون فردی هستند، در یافتن راه حل برای مشکلات، مدبّر و خلاق هستند. آنها به کار گروهی عادت دارند و در همکاری و گردآوری منابع برای رسیدن به راه حل مهارت بالایی دارند و سعی میکنند هر راه حلی از ساده تا پیچیده را برای حل مشکل عملی کرده تا به جواب قطعی برسند.
نمونه هایی از هوش میان فردی در کودکان در زندگی روزمره ما فراوان است. به عنوان مثال، کودکی که میتواند با یک غریبه در پارک گفتگو کند، با همسالان خود بازی راه بیندازد و به راحتی دوست پیدا کند، سطح بالای هوش بین فردی خود را نشان میدهد. به همین ترتیب، کودکی که از کار بر روی پروژههای گروهی لذت میبرد و فعالانه در بحثهای کلاس شرکت میکند، هوش بین فردی بالایی نیز از خود نشان می دهد. کودکی برای پاسخگویی به هر سوال معلم سریعتر از باقی دانش آموزان دست خود را بالا میبرد و علاقه زیادی به پاسخگویی دارد و یا حتی گاهی اوقات بدون اجازه جواب را با صدای بلند مطرح میکند از هوش میان فردی بسیار بالایی برخوردار است. در نتیجه، هوش بین فردی یک جنبه اساسی از رشد کودک است که آنها را قادر میسازد موقعیتهای اجتماعی را طی کنند، روابط اجتماعی مختلف برقرار کنند و با اطمینان خود را تعریف میکنند.
داشتن سطح بالایی از هوش بین فردی چه مزایایی دارد؟
در زندگی روزمره، هوش بین فردی به کودکان کمک میکند تا:
- درگیری و اختلافات خود را با دیگران را حل کنند.
- در هر کاری که انجام میدهند سعی میکنند تصویر حرفهای تری را از خود نشان دهند. این بدان معناست که آنها می توانند با اطمینان از تمام مهارتهای خود برای کار با دیگران استفاده کنند.
- در انجام کار تیمی از دانش دیگران قدردانی میکنند و در کارهای گروهی یا پروژه ها به خوبی کار میکنند.
- آنها میتوانند تجربیات و احساسات دیگران را درک کنند.
- آنها میتوانند برای موفقیت دیگران احساس خوشحالی کنند و حتی خوشحالی خود را بروز دهند.
- افرادی که هوش بین فردی بالایی دارند، رئیس یا لیدرهای خوبی هستند. آنها دقیقا میدانند که باید به کارمندان چه بگویند، بدون اینکه آنها را خجالت زده کنند یا به عزت نفس آنها لطمه بزنند.
- درک آنها از احساسات دیگران باعث میشود که بتوانند با دیگران همدلی کنند و گاهی اوقات برای مشکلات افراد راه حل ارائه دهند.
- به راحتی با دیگران ارتباط برقرار میکنند و بودن در مکان هایی که کلیه افراد غریبه هستند آنها را آزرده خاطر نمیکند بلکه به آنها فرصت برقراری ارتباط جدید میدهد.
چگونه رشد هوش بین فردی را در کودکان تقویت کنیم؟
رشد هوش بین فردی در کودکان و همچنین حفظ و تقویت آن بر اساس فعالیتهایی است که انواع مختلفی از تعامل را به کودک شما یاد میدهد.
1- استفاده کمتر از وسایل الکترونیکی
استفاده کمتر از گوشی موبایل و محدود کردن زمان صرف آن میتواند به تقویت هوش بین فردی در کودکان کمک کند. در ادامه این مقاله میتوانید چند راهکار برای کاهش استفاده فرزندتان از وسایل الکترونیکی را مطالعه فرمایید.
- با محدود کردن زمان استفاده از گوشی موبایل به طور تدریجی شروع کنید. به جای گرفتن گوشی موبایل به صورت ناگهانی سعی کنید به تدریج زمان استفاده از آن را کاهش دهید تا کودکان به تدریج عادت کنند.
- برای استفاده از گوشی موبایل یا تبلت برای بازی های رایانهای قوانین و محدودیتهایی را تعیین کنید. مثلا فقط در زمان های مشخص یا در مکان های مشخص با مدت زمان مشخص اجازه دارند از گوشی موبایل و بازی های رایانه استفاده کنند.
- ایجاد فعالیتهای جذاب و مفید جایگزین استفاده از گوشی موبایل میتواند کودک را از استفاده از آن منحرف کند. فعالیتهای خلاقانه، مانند فعالیتهای ورزشی، خواندن کتاب، بازی با دوستان و فعالیتهای خانوادگی میتواند کودک را به سمت تعامل اجتماعی و تقویت هوش بین فردی هدایت کند.
- به عنوان والدین، شما نیز باید به عنوان یک الگوی خوب برای کودک عمل کنید. برای کاهش استفاده از گوشی موبایل در حضور کودک، خودتان نیز تلاش کنید که به خود محدودیت دهید و به جای آن در فعالیتهای خانوادگی و تعامل با دیگر افراد یا فعالیت های دیگر شرکت کنید.
- میتوانید برای محدود کردن استفاده از گوشی موبایل، زمانهایی را تعیین کنید که در آن کودکان باید گوشی موبایل را در جایی خاصی قرار دهند و از آن استفاده نکنند، به عنوان مثال، هنگام وعدههای غذایی یا زمان خواب.
2- شرکت در فعالیتهای جدید
کودکان را تشویق کنید تا در فعالیتهای گروهی شرکت کنند و با دیگران در ارتباط باشند. میتوانید آنها را به مشارکت در بازیهای گروهی، فعالیتهای ورزشی تیمی و پروژههای مدرسه تشویق کنید. تئاتر و نمایشنامه. شرکت در یک نمایش، چه در مدرسه و چه در خانه، به رشد انعطاف پذیری نگرش و همچنین هوش بدنی ـ جنبشی کودک شما و نحوه تعامل با شخصیت های مختلف کمک میکند. این به آنها کمک میکند تا پاسخ های متفاوتی را بیاموزند تا به آنها کمک کند چگونگی برخورد و تعامل اجتماعی را بیاموزند.
3- مهمانی رفتن به خانه دوستان و آشنایان
برنامهریزی کنید که حداقل هفتهای یکبار از دوستان یا خانه اقوام خود دیدن کنید. این به فرزند شما کمک می کند تا به طور موثر ارتباط برقرار کند و از شرکت در بحث های مختلف لذت ببرد. همچنین مهارت های گوش دادن فعال را در کودک شما توسعه میدهد.
4- به کسی چیزی را یاد بدهد
در این فعالیت به فرزندتان بگویید که یک موضوع کوچک یا هر چیزی که خودش دوست دارد و در آن مهارت دارد را به خواهر یا برادر یا دوست خود آموزش دهد. این به کودک شما کمک میکند تا مهارت های ارتباطی قوی و همچنین ارتباط غیرکلامی را ایجاد کند و هوش زبانی-کلامی او را تقویت کند.. همچنین این فعالیت به افزایش اعتماد به نفس فرزندتان نیز کمک می کند.
هوش بین فردی می تواند به روشهای بیشتری نسبت به مواردی که ذکر کردیم تقویت شود. مسئله مهم این است که کودکان را در معرض تعاملات و تجربیات جدید قرار دهید. این فعالیتها در ذهن آنها ثبت می شود، زیرا بچهها ظرفیتهای یادگیری عظیمی دارند.
معرفی چند بازی برای تقویت هوش بین فردی:
بازی های مختلفی وجود دارند که می توانند به تقویت هوش بین فردی کودکان کمک کنند. در ادامه، چند بازی معرفی خواهند شد که در این زمینه قابل استفاده هستند:
1- جایگزین کردن شخصیت خود با شخصیتهای دیگر
در این بازی کودک شما باید خود را جایگزین یک شخصیت دیگر کند و وانمود کند که رفتارهای آن شخصیت را دارد. یک راه سرگرم کننده برای تقویت هوش میان فردی در کودکان این است که خود را جای یکی از شخصیت های مورد علاقه خود بگذارد و رفتار و گفتار او را تقلید کند. این شخصیت میتواند یکی از اعضای خانواده باشد یا حتی یکی از شخصیت های کارتون یا انیمیشن مورد علاقهاش. در این بازی فقط باید به لحن، زبان بدن ، نوع صحبت کردن، تن صدا و چگونگی رفتار فرد دقت کند و عین آن فرد عمل کند.
2- کار گروهی یا ورزش های گروهی
شرکت در کمپ ها، ورزش های مختلف و فعالیت های اجتماعی مثل کلاس نقاشی همگانی و… فرصت های خوبی برای ملاقات با دوستان جدید هستند. این یک راه عالی برای فرزند شما است تا یاد بگیرد هر چیزی را از دیدگاه های دیگر نیز ببیند. آنها همچنین می توانند قوانین مختلفی را برای کنار آمدن با افراد در مدرسه یا خانه یا مکان های عمومی دیگر یاد بگیرند.
این کار همچنین به کودک شما کمک میکند تا به خوبی با همسالان خود ارتباط برقرار کند و فعالانه در گوش دادن شرکت کند، مسئولیت ایجاد کند و مسئولیت هایش را به درستی انجام دهد و به صبر و همدلی دست یابد و حتی روحیه کارکردن به صورت تیمی و مهارت های رهبری را در خود توسعه داده و تقویت کند.
3- بازی آرامش
در این بازی، کودکان باید به همدیگر پیام هایی کوتاه و آرامش بخش بدهند. این بازی میتواند به بهبود هوش بین فردی کودکان کمک کند، زیرا باعث توسعه مهارتهای قابلیت درک احساسات دیگران می شود و کمک میکند تا کودک در موقعیتهای مختلف چه واکنشی از خود نشان دهد.
4- بازی شخصیت شناسی
در این بازی، کودکان باید شخصیت های مختلف را شناسایی کنند و به بیان ویژگیهای آن ها بپردازند. این بازی میتواند به تقویت هوش بین فردی کودکان کمک کند، زیرا باعث بهبود مهارت های شناخت و درک دیگران می شود و می تواند تشخیص دهد که در برخورد با افراد مختلف و با شخصیت های متفاوت چگونه رفتار کند.
رهبری و مدیریت، روان شناس، وکیل، سیاستمدار، کارافرین، معلم، سخنران، فروشنده، پزشک و پرستار، مجری، پلیس و کارآگاه و …
همان طور که در مقاله عنوان کردیم کودکانی که توانایی برقراری ارتباط و معاشرت مطلوب با دیگران هوش بین فردی قدرتمندی دارند.کودکانی که علاقه به در جمع بودن دارند و از ارتباط با دیگران انرژی میگیرند و علاقه دارند زمان زیادی را با دیگران بگذرانند از هوش بین فردی برخوردارند. این کودکان قادر هستند که با افراد غریبه خیلی راحت صحبت کنند و میتوانند به راحتی دوست پیدا کنند. این کودکان در برقراری ارتباط با افراد دیگر بسیار هیجان زده میشوند و علاقه ی بسیار زیادی به رهبری و مدیریت دارند.
سخن پایانی
در این مقاله به ارائهی مطالبی در خصوص هوش بین فردی در کودکان پرداختیم و پس از تعریف آن، نشانهها و ویژگیهای یک کودک با هوش برون فردی بالا را مشخص کردیم. در ادامهی این مقاله به مشاغل مناسب برای این کودکان پرداخته و در نهایت چند بازی و سرگرمی برای تقویت این هوش در کودکان، معرفی کردیم.
در راستای شناخت بیشتر کودکان، مؤسسهی استعدادیابی تلنتا، دورهای را فراهم کرده که شما با شرکت در این دوره میتوانید با مواردی همچون رفتار و سیر رشد اخلاقی آنها، شناخت هوشهای چندگانه در کودکان، تجزیه و تحلیل موارد مرتبط در تربیت کودکان و…. آشنا شده و در تربیت کودکان و رشد آنها به کار ببرید. اگر قصد دارید کودک خود را استعدادیابی کرده و استعدادها و توانمندیهای فرزند خود را شناسایی و تقویت کنید، پیشنهاد میکنم دورهی کودک با استعداد من را از دست ندهید. در این دوره شما میتوانید نسبت به هر آنچه که یک مادر برای تربیت و توسعه توانمندی های فرزندش نیاز دارد مسلط شوید و در مسیر تقویت کردن استعداد کودک خود گام بردارید.
از اینکه زمان خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دادید سپاسگزارم. حال در قسمت نظرات برای ما بنویسید، که کودک شما برای نشان دادن هوش بین فردی خود، کدام یک از نشانهها و ویژگیهای عنوان شده در مقاله را از خود نشان میدهد؟
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
دیدگاهتان را بنویسید