چگونه انتخاب رشته نهم به دهم درستی داشته باشم؟

فهرست مطالب مقاله
یکی از مهمترین انتخابهای زندگی هر فرد انتخاب رشتهی نهم به دهم برای مقطع دبیرستان است که تحت تأثیر عوامل زیادی همچون علایق، استعدادها، نیاز به بازار، درآمدزایی و … قرار میگیرد. انتخاب رشتهی دبیرستان، بایستی با توجه به عوامل مختلفی از جمله؛ روحیات، علایق فردی و.. توجه کرد.
انتخاب رشته مورد نظر برای دبیرستان می تواند یک انتخاب دلهره آور باشد، به خصوص زمانی که هنوز هیچ اطلاعی از انواع رشتهها نداشته باشید. با این حال، برخی از کارها وجود دارد که میتوانید با انجام آنها در راستای انتخاب بهترین رشته تلاش کنید.
(همچنین بخوانید: استعداد چیست؟ آیا همه ی انسانها با استعدادند؟)
برای انتخاب رشته از نهم به دهم چه معیارهایی را در نظر بگیرم؟
1- نقاط قوت، ضعف و علایق خود را در نظر بگیرید
اول از همه، نقاط قوت، ضعف و علایق خود را در نظر بگیرید. لیستی تهیه کنید و سوالات زیر را در آن لیست پاسخ دهید.
- در چه موضوعاتی خوب عمل میکنید؟
- به چه موضوعاتی و یا دروسی بیش از دروس دیگر علاقه مند هستید؟
- هنگام مطالعهی چه دروسی گذر زمان را حس نمیکنید؟
- عملکرد شما در کدام دورس مثبت و درکدام دروس ضعیف تر است؟
- علایق شما با کدام دروس در یک راستا قرار دارد؟
به یاد داشته باشید که قبل از تصمیم گیری در مورد انتخاب رشته مورد نظر خود از مقطه راهنمایی به دبیرستان، خودتان را بشناسید. به سؤالات بالا با دقت پاسخ دهید و سپس آن را تحلیل کنید. نقاط ضعف و قوتتان را با رشته های مختلف بررسی کرده، تطبیق دهید و سپس رشتهی مورد نظر را انتخاب کنید.
2- علایق خود را پیدا کنید
سعی کنید بفهمید چه چیزی شما را خوشحال میکند. اگر با موضوعات یا مسائل ریاضی یا فیزیک ارتباط برقرار نمیکنید، نباید رشتهای مرتبط با این دو درس را انتخاب کنید و در مقابل اگر همیشه مسائل ریاضی را با علاقه حل میکنید و همیشه منتظر رسیدن به بخش فیزیک کتابتان هستید، قطعاً بایستی رشتهی تجربی یا ریاضی- فیزیک را انتخاب کنید. انتخاب رشته در راستای استعدادها و علایقتان، شما را به سمت سکوی پرتاب هدایت میکند و احتمال موفقیت شما را در آن رشته چندین برابر میکند. به این ترتیب، آینده شغلی خود را به یک علاقه تبدیل خواهید کرد و علاوه بر این، کل فرآیند یادگیری و مطالعه نیز برای شما آسان تر خواهد بود.
مطالعات نشان دادهاند که دانشآموزان زمانی که بتوانند بر علایق خود تمرکز کنند، در مدرسه عملکرد بهتری دارند. متأسفانه، شناسایی علایق برای افراد همیشه آسان نیست. برای دریافت کمک در این مورد، یک آزمون شخصیت شناسی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، پرسشنامه استعدادیابی به روش شخصیاشناسی MBTI، میتواند به شما کمک کند موضوعاتی را که دقیقاً با شخصیت و علایق شما همخوانی دارند، تعیین کنید.
این ارزیابی محبوب از عادات و نگرشهای شما برای ایجاد یکی از 16 تیپ شخصیتی استفاده میکند که به صورت ترکیبی از چهار حرف نوشته شده است. مثل تیپ شخصیتی ISFJ
3- عجله نکنید
سعی نکنید تمام زندگی خود را در یک شب رقم بزنید. فکر کردن به همه گزینه ها، رشتهها پیدا کردن علایق و استعدادهایتان در یک شب غیر ممکن است. سعی کنید برای تحقیق در مورد رشتههای مختلف زمان بیشتری را اختصاص دهید و هر رشته را موشکافانه بررسی کنید.
مزایا و معایب هر رشته را بر روی یه کاغذ یادداشت کنید و سپس آن را با استعدادها و علایقتان تطبیق داده و رشتهی مناسبی را برای ادامهی تحصیل انتخاب کنید. سعی کنید در مورد هر رشته به صورت جداگانه تحقیق کرده و بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا مسائل مختلف را با یک دید بازتر بنگرید و سنجیدهتر عمل کنید.
اگر هنوز مطمئن نیستید که کدام مسیر تحصیلی را برای کلاس دهم میخواهید انتخاب کنید؛ سعی کنید آن را با یکی از دوستان یا اعضای خانواده مورد اعتماد خود در میان بگذارید. به این ترتیب، یافتن بهترین راه حل بسیار آسان تر است.
4- به مسیرهای شغلی توجه کنید
در هنگام انتخاب رشته تحصیلی از نهم به دهم، سعی کنید تعادلی بین آنچه دوست دارید و آنچه در واقع به شما امکان می دهد درامد کسب کنید را پیدا کنید. انتخاب های شغلی بالقوه و مسیرهای شغلی باید یکی از مواردی باشد که در نظر میگیرید.
بنابراین، سعی کنید مسیری را انتخاب کنید که علاوه بر این که در راستای علایق و استعدادهایتان است؛ پتانسیل درآمدزایی بالایی را نیز داشته باشد. اگر مطمئن نیستید که کدام رشتهها، هر دو را پوشش می دهد؛ میتوانید با یک مشاور حرفهای مشورت کنید. این افراد به خوبی میدانند که چه فرصتهای شغلی برای فارغ التحصیلان هر رشته وجود دارد. علاوه بر این موضوع، تجربه و دانش آنها معمولاً به آنها اجازه میدهد تا بهترین گزینه را برای شما توصیه کنند.
(همچنین بخوانید: استعدادیابی به روش جان هالند)
5- بزرگترین اولویتهای خود را مشخص کنید
برخی از دانشآموزان رشتههای خاصی را عمدتاً بر اساس پتانسیل حقوق، بازار کار و تقاضای شغلی دنبال میکنند. به یاد داشته باشید که درآمدزایی برای انتخاب رشته فاکتور قابل توجهی است اما، مهمترین فاکتور نیست. قبل از انتخاب رشته از مقطع راهنمایی به دبیرستان(نهم به دهم)، به این فکر کنید که کدام یک از این سه عامل مزیت اقتصادی، سطح علاقه و توانایی و استعدادهایتان مهمترین معیار برای شما و اهداف شما هستند. به یاد داشته باشید که اکثر دانشجویان ابتدا رشتههایی را انتخاب میکنند که به آن علاقه داشته یا در آن مهارتهای بالایی دارند و در کنار این موارد، درامدزایی و میزان تقاضاضی شغلی را در نیز در نظر میگیرند.
6- در چه کارهایی عملکرد موفق دارید؟
درک مهارتها و استعدادهای طبیعی شما میتواند به شما در تصمیم گیری آگاهانه و مطمئن در هنگام انتخاب رشته نهم به دهم کمک زیادی کند. شاید آرزوی والدینتان این باشد که شما هنرمند باشید، اما اگر شما بیشتر به سمت تجارت یا علم تمایل داشته باشید چه اتفاقی میافتد؟ فقط به این دلیل که شخص دیگری یک مسیر مشخص در ذهن دارد و آن را به شما توصیه میکند، به این معنا نیست که آن رشته برای شما مناسب است.
یکی از راههای تعیین اینکه کدام رشتههای دبیرستانی برای شما مناسبتر است، نگاهی دقیق به نمرات دوران راهنمایی است. انجام این کار می تواند نقاط قوت شما را در زمینه های علمی خاص مشخص کند. بدین ترتیب شما قادر خواهید بود که با استفاده از عملکردتان در دروس مختلف، رشتهی مورد نظر خود را انتخاب کنید.
7- مشاور تحصیلی داشته باشید
هنگام تصمیم گیری در مورد رشته تحصیلی و انتخاب رشته از نهم به دهم، تماس با مشاور تحصیلی گام مهمی است. مشاور شما احتمالاً با صدها دانشجو گفتگوهای مشابهی داشته است و میتواند بینشی در مورد انتخاب رشته ارائه دهد. حتی ممکن است رشتهای را پیشنهاد کنند که قبلاً در نظر نگرفتهاید اما آن رشته بتواند اهداف تحصیلی و شغلی شما را برآورده کند. هنگام صحبت با یک مشاور تحصیلی، به یاد داشته باشید که زمان آنها با ارزش و محدود است. با فهرستی از سوالات متفکرانه برای پرسیدن به جلسه بیایید.
(همچنین بخوانید: استعدادیابی گالوپ چیست و چگونه انجام میشود؟)
اهمیت انتخاب رشته درست و مناسب از نهم به دهم
پایه نهم، سالی سرنوشت ساز برای دانش آموزا تلقی میشود؛ چرا که برای اولین بار دست به انتخابی مهم و تأثیرگذار برای زندگی خود میزنند. انتخاب رشته مسئلهای مهم و حیاتی است که بایستی با دقتی بالا انتخاب گردد. انتخاب رشته باید درست و اصولی و مطابق با علایق، استعدادها و مهارتهای دانش آموزان انجام شود، در غیر این صورت منجر به ایجاد مشکلات جبران ناپذیری در آیندهی تحصیلی و شغلی دانش آموز میشود.
این انتخاب؛ کلید ورود دانش آموز به دنیای علوم تخصصی است که سالیان سال بایستی با آن سر و کار داشته باشد و در صورت انتخاب درست و اصولی، فرد به موفقیتهای بزرگ تحصیلی و علمی دست مییابد. اهمیت این انتخاب به قدری است که بایستی با تمام توان به دانش آموزان کمک کرد که با شناخت نسبت به خود و شناخت کامل نسبت به رشته های مختلف، به شکلی دقیق و درست، رشتهی مورد نظر خود را انتخاب کنند.
نتایج انتخاب رشته درست و مناسب در پایه دهم
- رسیدن به موفقیتهای تحصیلی در مقاطع مختلف
- داشتن سلامت روان و آرامش روحی و فکری
- اشتیاق برای ادامه تحصیل و مطالعه در حوزه های تخصصی
- رسیدن به پیشرفت شغلی و افزایش میزان علاقه، اشتیاق و رضایت شغلی
- تلاش بیشتر در راستای محقق ساختن اهداف
نتایج انتخاب رشته نادرست و غیر اصولی در پایه دهم
- افت تحصیلی شدید
- بی رغبتی دانش آموز نسبت به مطالعه و یادگیری
- عدم اشتیاق و رضایت شغلی و کاری
- از بین رفتن استعدادهای دانش آموزان
- درگیری با دغدغه های مختلف و ازبین رفتن آرامش درونی فرد
عوامل زیادی در انتخاب رشتهی دانش آموزان دخیل هستند که در این جا به برخی از آن ها اشاره میکنیم
عوامل درونی مؤثر در انتخاب رشته از پایه نهم به دهم
- علایق، استعدادها و مهارتهای دانش آموز
- اهداف و رسالت فردی دانش آموز
- ارزش های فردی
- اعتماد به نفس و توجه به نقاط قوت و ضعف
عوامل بیرونی مؤثر در انتخاب رشته از پایه نهم به دهم
- خانواده ، اطرافیان ، گروه همسالان
- مدرسه ، دبیران ، دوستان و همکلاسیها
- رسانه ها از جمله: تلوزیون و فضای مجازی
- وضعیت جامعه، بازار کار
- وضعیت مشاغل، میزان رضایت شغلی و …
نتیجه گیری
بدون شک؛ یکی از مهمترین دغدغههای ما در زندگی، انتخاب رشته از پایهی نهم به دهم است. استعدادیابی یکی از اهداف مهم در زندگی هر فرد میباشد؛ که به زندگی و اهداف فرد جهت میدهد ومسیر طولانی او را در تحقق بخشیدن به رویاهایش هموارتر میکند. احتمالاً هریک از ما بارها و بارها از خود پرسیدهایم که من در چه زمینههایی توانمند هستم و یا عملکرد بهتری دارم؟ اما هر بار با در بسته مواجه شده و نتوانستهایم جواب مناسبی را برای این سؤال پیدا کنیم.
به یاد داشته باشید که همهی ما انسانها برای هدف خاصی آفریده شده ایم وهریک ازما، در این دنیا مأمور هستیم که رسالت خود را پیدا کرده و در راستای آن تلاش کنیم و اهداف خود را تحقق ببخشیم.
در راستای همین موضوع مؤسسه استعدادیابی تلنتا، موقعیتی را فراهم آورده است که به شما در انتخاب رشته تحصیلی کمک میکند. کوچ های خصوصی برای انتخاب رشته تحصیلی در این مؤسسه به گونهای انجام میپذیرد که که علاوه بر بررسی مهارتها و علایق شما نسبت به دروس مختلف، رشتهی تحصیلی شما را بر اساس استعدادهایتان مشخص میکند. بدین صورت شما میتوانید در راستای استعدادها و علایقتان رشته تحصیلی خودتان را انتخاب کنید و در راستای آن قدم بردارید و آیندهی تحصیلی و شغلی درخشانی را برای خود رقم بزنید.
برای اطلاع از شرایط کوچ های تحصیلی میتوانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و اطلاعات جزئیتر را دریافت کنید:
لینک مشاوره انتخاب رشته نهم به دهم

یاسمن وزیرزاده
سرپرت تیم نویسندگان تلنتا
میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آراء: 2
دیدگاهتان را بنویسید