10 روش کاربردی برای افزایش درک مطلب
فهرست مطالب مقاله
درک مطلب جنبهی بسیار مهم خواندن است. هنگام مطالعه، سعی کنید برای آگاهی بهتر از آنچه میخوانید، معنی و مفهوم مطلب را از متن استخراج کنید. با یادگیری تکنیکها و اجرای استراتژیهای خواندن و تغییر نحوه مطالعه میتوانید توانایی درک مطلب خود را بهبود بخشیده و مطالعه را برای خودتان آسانتر و لذت بخشتر کنید. شاید برایتان جالب باشد که بسیاری از افراد سعی میکنند با بالا بردن مهارتهای تندخوانی، سرعتشان را در درک مطالب و مفاهیم مختلف افزایش دهند و بازدهی و عملکرد مغز خود را بالا ببرند. در این مقاله روشهایی برای افزایش درک مطلب و همچنین بهترین راهکارهایی را که میتوانید برای پیشرفت در مهارت خواندن استفاده کنید، ارائه شده است.
(برای مطالعه بیشتر مقاله تندخوانی چیست را بخوانید )
این مقاله 8 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد و در پایان این مقاله شما قادر خواهید بود با به کارگیری تکنیکهای مختلف علاوه بر افزایش درک مطلب، میزان تمرکز خود را نیز افزایش داده و از مطالعهی خود بیشتر لذت ببرید. پس اگر شما نیز در درک مطالب و مفاهیم کتابهایی که میخوانید دچار مشکل شدهاید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
(برای مطلاعه بیشتر مقاله 5 راه افزایش تمرکز را بخوانید)
درک مطلب چیست؟
درک مطلب، به معنای توانایی فهمیدن کامل مطالب و استخراج مفاهیمی است که میخوانید. این فرآیند، یک قسمت ارادی از خواندن را شامل میشود و به صورت همیشگی در هنگام خواندن فعال میگردد. با درک مطلب در حین مطالعه، میتوانید مفاهیم و معانی را از متن دریافت کرده و درک کنید که نویسندهی کتاب سعی در انتقال چه مطلبی را دارد؟ (پیشنهاد می کنیم مقاله تندخوانی کتاب های الکترونیکی را بخوانید )
چرا داشتن مهارت درک مطلب اهمیت دارد؟
درک متن به چند دلیل دارای اهمیت است و میتواند مزایای زیادی را با خود به همراه داشته باشد. داشتن توانایی درست خواندن، میتواند زندگی شخصی و شغلی شما را بهبود بخشد و به طور کلی لذت شما از مطالعه را افزایش دهد. همچنین دانستن نحوه درک متن و چگونگی آن نیز میتواند علاوه بر تقویت حافظه، (برای مطالعه بیشتر مقاله راه های تقویت حافظه را بخوانید ) دانش شما را در زمینههای خاص تقویت کند وتوانایی شما را در یادگیری سریعتر مهارتها و اطلاعات جدید افزایش دهد.
از دیگر مزایای مهارت درک متون مختلف میتوان به توانایی درک، تحلیل و پاسخگویی به هرگونه سوال، افزایش توانایی تمرکز بر مطالعه برای مدت طولانی، افزایش لذت و انگیزه بهتر برای مطالعه و … اشاره کرد. (برای مطالعه بیشتر مقاله راه های افرایش انگیزه را بخوانید)
ده تکنیک برای افزایش درک مطلب
1- اطلاعات عمومی خود را افزایش دهید
با خواندن کتاب، روزنامه و مجله اطلاعات عمومی خود را گسترش دهید و به رویدادهای اطراف خود توجه بیشتری داشته باشید. افزایش اطلاعات عمومی در هر حوزه ای به شما در افزایش درک مطلبتان کمک میکند.
2- سرعت خود را حین مطالعه حفظ کنید
بالا بردن سرعت نیز، راهی مؤثر برای کار بر روی مهارت درک و فهم مطلب است. این امر خصوصاً در مورد کتابها و یا متونی که به نظر شما چالش برانگیز است، صادق است. برای خود سرعتی تعیین کنید که میدانید هر روز میتوانید به آن برسید. به عنوان مثال، به جای این که یک کتاب را در عرض سه روز بخوانید، با خود قرار بگذارید که این کتاب را طی دو روز بخوانید. این به شما امکان میدهد تمرکزتان را افزایش دهید و بهرهوری بیشتری از کارتان داشته باشید. (مقاله تکنیک های افزایش بهره وری را بخوانید)
3- حواس پرتیها را از بین ببرید
وقتی توجه شما بر مطلب مورد نظرتان متمرکز نباشد، توانایی شما در درک آنچه میخوانید به شدت کاهش مییابد. هنگام خواندن، به هیچ چیز توجه نکنید حتی اگر فقط یک ایمیل ساده باشد. حواس پرتی را از بین ببرید و فقط روی متن متمرکز شوید. این به شما کمک میکند تا توجه خود را به آنچه میخوانید حفظ کنید و تمرکزتان را بهبود ببخشید.
4- ابتدا با یک کتاب پایینتر از سطح مطالعه خود شروع کنید
بیشتر افراد فکر بر این عقیده هستند که اگر کتابی با سطح بالا انتخاب کنند به درک مطلبشان بهتر کمک میکند؛ در صورتیکه گاهی اوقات این عمل باعث از بین رفتن انگیزهی فرد نسبت به مطالعه میشود و شخص را در برابر کتابخوانی بدبین میکند. شروع کردن با کتابهایی با سطوح پایینتر، این امکان را برای شما فراهم میسازد تا پایهای از درک مطلب را برای خودتان بسازید و بر اساس آن پیشرفت کنید. به جای شروع با کتاب یا متن دیگری که به نظر شما چالش برانگیز است، مطلبی را بخوانید که آن را راحتتر درک میکنید.
5- مطلب مورد مطالعه تان به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید
اگر متن طولانی و یا در سطح بالا میخوانید، آن را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید. به عنوان مثال، میتوانید دو پاراگراف را بخوانید و سپس مکث کنید تا آنچه را که در ذهن خود خواندهاید، خلاصه کرده و درک کنید و سپس به خواندن بقیهی مطالب بپردازید. شکستن مطالبی که میخوانید میتواند به شما کمک کند تا کمتر احساس خستگی کنید و شانس بیشتری برای درک واقعی اطلاعات موجود در متن را داشته باشید.
6- خلاصه ای از آنچه خوانده اید بنویسید
خلاصه نویسی، روشی بی نظیر برای افزایش دانش و درک مطلب خود از آنچه خواندهاید، میباشد. خلاصه نویسی مستلزم آن است که مهم بودن متن را تشخیص دهید و سپس آن را به زبان خود بیان کنید. خلاصه نویسی به شما امکان میدهد آنچه را که در طولانی مدت خواندهاید بهتر به خاطر بیاورید.
7- تندخوانی را یاد بگیرید
بسیاری از افراد تصور میکنند با یادگیری تندخوانی ممکن است درک مطلبشان تا حد زیادی کاهش یابد، اما این تصوری کاملاً اشتباه است، چرا که با یادگیری تندخوانی نه تنها سرعت شما افزایش مییابد بلکه به دنبال افزایش سرعت، عوامل حواسپرتی از بین میرود و با افزایش تمرکز و درک مطلب شما بیشتر میشود.
8- برای مطالعهتان زمان تعیین کنید
تعیین و مدیریت زمان برای مطالعه به شما در افزایش درک مطلبتان بسیارمؤثر است. به عنوان مثال، اگر شما برای مطالعه زمان تعیین نکنید، ممکن است هر گونه عاملی حواس شما را پرت کند و تمرکز شما را بر هم بزند. اما اگر زمانی را به مطالعه خود اختصاص دهید به طور ناخودآگاه ذهن شما نیز تقویت شده و تمرکزتان بالا میرود و به دنبال آن درک مطلب نیز افزایش مییابد. (برای کسب اطاعات بیشتر در این حوزه مقاله اپلیکیشن های مدیریت زمان را بخوانید)
9- بین مطالب و مفاهیم ارتباط ایجاد کنید
برقراری ارتباط بین مفاهیم و مطالب از قبل آموخته شده با مطالب جدید باعث افزایش تمرکز و همچنین یادگیری بهتر میشود. این موضوع باعث میشود که مطالب به صورت پیوسته و زنجیره وار در ذهن فرد جای گیرد و توانایی درک مطلب تقویت شود.
10- نقشهی ذهنی بکشید
تجسم و ایجاد تصاویر ذهنی و کشیدن مایندمپ به متن و درک مطلب شما روح تازهای میبخشد و یادگیری را برای شما بسیار آسانتر میکند. کشیدن نقشه ی ذهنی نه تنها تمام موارد کتاب و متن مربوطه را کنار هم میآورد و بین مفاهیم انسجام ایجاد میکند بلکه باعث میشود که فرد هنگام مطالعه به استنباط و تفسیر متن بپردازد و ارتباط بین مفاهیم را تحلیل کند. سعی کنید از این به بعد کشیدن نقشه ی ذهنی را در برنامهی مطالعاتی خود قرار دهید و تأثیر آن را بر یادگیری خودتان مشاهده کنید.
به طورکلی، درک مطلب یک مهارت است و با تمرین و تکرار قطعاً قابل تغییر میباشد. داشتن یک درک مطلب خوب از متن، مستلزم تمرین کردن است. جنبههای اساسی خواندن، شامل تشخیص کلمات، تشخیص ارتباط بین مفاهیم است و برای رسیدن به سطح بالایی از درک مطلب کافی است وقت گذاشته و تمرین کنید و سعی کنید برای مطالعه از تکنیکهایی که برایتان توضیح دادیم استفاده کنید. قطعا با مداومت در انجام این کار به نتایج خوبی خواهید رسید.
در پایان از این که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید، بینهایت سپاسگزاریم. اگر شما نیز تکنیکها و روشهای دیگری برای افزایش درک مطلب در حین مطالعه میشناسید و یا سوالی در این زمینه دارید؛ آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء: 1
دیدگاهتان را بنویسید