کمال گرایی و خصوصیات افراد کمال گرا
فهرست مطالب مقاله
آیا شما یک فرد کمال گرا هستید؟ آیا اغلب به دنبال دستیابی به یک استاندارد کامل در کار خود هستید؟ گفتن اینکه شما یک کمال گرا هستید در مصاحبه شغلی خوب به نظر می رسد، اما آیا تلاش برای کمال باعث میشود احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید؟ بسیاری از ما تنها زمانی کاری را شروع میکنیم که همه چیز کاملاً آماده باشد. این طرز فکر، به کمالگرایی معروف است. مطالعات نشان میدهد کسانی که استانداردهای خیلی بالایی دارند و برای هر چیزی بیش از حد پیگیری میکنند به تدریج دچار فشارهای روحی و آسیبهای روانی میشوند و باید آن را درمان کنند. امروز در این مقاله سعی داریم شما را با 11 خصوصیت کمال گرایی آشنا کنیم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
(همچنین بخوانید : درمان کامل گرایی)
کمال گرایی چیست و افراد کمال گرا چه ویژگی هایی دارند؟
در روانشناسی،کمالگرایی یک ویژگی شخصیتی است. کمالگرایی یعنی؛ تلاش فراوان برای بیعیب و نقص بودن و تعیین استانداردهای عملکردی بسیار بالا، همراه با خودارزیابیهای بسیار انتقادی. برای یک فرد کمال گرا، هر چیزی که کمتر از کامل باشد، غیر قابل قبول است.
این مقاله برای چه افرادی مناسب است؟
*کسانی که فکر میکنند هیچ چیز بر وفق مرادشان پیش نمیرود.
*افرادی که به سختی میتوانند قدم اول را برای شروع هر کاری بر دارند.
*افرادی که بعد از انجام هر کاری نگران قضاوتها و انتقادات دیگران هستند.
*و در نهایت آن دسته از افرادی که از اعتماد به نفس و عزت نفس پایین رنج میبرند.
یک فرد کمال گرا از چه استانداردهایی پیروی میکند؟
بسیاری از ما در زندگی مانند افراد کمال گرا عمل میکنیم، اما به همین خاطر نتیجهی خوبی از کارهای خود نمیگیریم. برای مثال، آیا تا به حال برای شما اتفاق افتاده است که در تصمیم گیریهایتان دچار مشکل شوید؟ یا حتی از قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی خاص دچار ترس و واهمه شوید. همهی این موارد میتواند نتیجهی کمال گرایی باشد. هر فرد کمالگرا از سه استاندارد کلی پیروی میکنند. ممکن است که میزان کمالگرایی در هر فرد متفاوت باشد و میزان تبعیت فرد از استانداردهایش کم و زیاد شود اما قالب کلی استاندارد های کمالگرایان شامل؛ موقعیت، کیفیت و کمیت میشود.
1- موقعیت کامل
این نوع از کمال گرایی تعداد موقعیت هایی که فرد برای انجام کاری اقدام میکند را کاهش میدهد و مسیر فرد را برای رسیدن به موفقیت سخت میکند. به عنوان مثال، برخی از افراد کاری را انجام نمیدهند مگر این که امکانات مشخصی را در اختیار داشته باشند. برای مثال، آیا شما فقط در صورتی ورزش میکنید که تجهیزات بدن سازی و لباس ورزش داشته باشید؟ اگر الآن در حال کنکاش کردن در درون خود هستید؛ باید بگویم که شما برای ورزش کردن فقط و فقط به بدنتان احتیاج دارید مگر این که فردی کمال گرا باشید.
(همچنین بخوانید: فرمول موفقیت از نگاه افراد موفق)
2- کیفیت کامل
این نوع از کمال گرایی را همه میشناسند و برای هر فرد واضح و روشن است، چرا که به آن فکر میکنند. این گروه از کمال گرایان به خاطر تمایل بیش از حدی که نسبت به کیفیت بالای کار و بی عیب و نقص بودن آن دارند کلافه شده و دچار آشفتگی روانی و بیانگیزگی میشوند. به عنوان نمونه فردی را تصور کنید که نمره ی درسی کمتر از کامل برایش هیچ معنایی ندارد و هزاران بار حاضر است درسی را بخواند تا در بهترین حالت ممکن آن را ارائه دهد. یا حتی فردی که تمیزی محیط اطرافش آن قدر برایش اهمیت دارد که در صورت عدم تمیزی محل کارش دچار تنش عصبی شده و نمیتواند کاری را انجام دهد.
(همچنین بخوانید : افزایش انگیزه)
3- کمیت کامل
در این استاندارد اگر فرد کمالگرا نتواند به عدد مورد نظرش برسد سرخورده شده و از خودش راضی نخواهد بود. مثلاً یک وزنه بردار کمال گرا که هدف خود را بلند کردن یک وزنهی 200 کیلوگرمی گذاشته است، تا زمانی که به آن نقطه نرسد، خود را سرزنش میکند و پیشرفت های کوچک خود را نادیده میگیرد.
انسان ها کمالگرایی را اغلب به صورت کیفیت کامل درنظر میگیرند. مثلاً داشتن مدل موی ایدهآل، داشتن روابط اجتماعی قوی، یا تمیزی بیش از حد میزکار استاندارد کیفیتی افراد کمال گرا را نشان میدهد. اما یک ذهن کمال گرا بر چیزی بیش از کیفیت زندگی یا موقعیت اجتماعی تأثیر میگذارد. طبق تحقیقات انجام شده دانشمندان بر این باورند که کمال گرایی بر میزان دستاوردهای منفی زندگی تان تأثیر منفی میگذارد و شما را از دستیابی به موفقیت های کوچک و بزرگ، بازمیدارد.
خصوصیات افراد کمالگرا
برای شناخت بیشتر خود و ارزیابی میزان کمالگراییتان، در اینجا 11 نشانه از ویژگی های یک فرد کمال گرا را بررسی کرده ایم:
1- هیچ فرصتی برای خطا و اشتباه وجود ندارد
از نظر کمالگرایان جایی برای اشتباه وجود ندارد. به همین علت هرگاه خطایی را مشاهده میکنند، اولین نفری هستند که اشتباه را عنوان میکنند و درصدد رفع خطا تلاش میکنند.
2- با شیوه های مخصوص به خود کار را پیش میبرند
افراد کمال گرا با روشها و راهکارهای مخصوص به خود اهدافشان را دنبال میکنند. بسیاری از اوقات، مردم متوجه این گونه از افراد نمیشوند و درکی از رفتارهای آنان ندارند؛ زیرا این افراد در مورد روش انجام کارها بسیار دقیق هستند. تا زمانی که چیزی در جای اصلی خود نباشد یا با رویکرد آنها مطابقت نداشته باشد، برایشان قابل قبول نخواهد بود.
3- افراد کمالگرا رویکرد همه یا هیچ دارند
افراد کمالگرا نگرش صفریا صد دارند. این به معناست که یا یا همهی کارها را خوب انجام می دهند و یا اصلاً انجام نمیدهند. هیچ چیزی در بین این دو قرار نمیگیرد. چنین افرادی برای حد وسط ارزشی قائل نیستند و همه چیز را بر اساس این ویژگی بررسی میکنند. به جای این که روی موارد اصلی تمرکز کنند، روی موارد فرعی متمرکز میشوند.
(همچنین بخوانید: تمرکز چیست؟ راه هایی برای تقویت آن)
4- نتیجهی نهایی هر کار برایشان اهمیت ویژه ای دارد
برای افراد کمالگرا اهمیتی ندارد که در این بین چه اتفاقی میافتد یا چه چیزی برای رسیدن به هدف آنها را آماده میکند. موفقیتهای کوچکی که در حین تحقق خواسته هایشان بدست میآورند را نادیده میگیرند، زیرا؛ آنها فقط می خواهند اطمینان حاصل کنند که نتیجه نهایی بسیار اصولی و طبق قوانین خاص خودشان به دست آمده است. در غیر این صورت احساس ناراحتی، میکنند.
5- به شدت به خودشان سخت میگیرند
زمانی که بین کار مشکلی ایجاد میشود، واقعاً به خودشان سخت میگیرند. فرقی نمیکند که این مشکل از جانب خودشان یا دیگر همکارانشان باشد؛ آنها همیشه خود را سرزنش میکنند و تا مدتی طولانی به خاطر هر اشتباه کوچک، از خودشان بیزار میشوند و احساس بدی نسبت به خود دارند.
6- وقتی به اهدافشان نمیرسند احساس بدی دارند
این افراد اهداف و مسیر رسیدن به خواسته هایشان را با وسواس بسیار زیادی انتخاب کرده اند؛ به همین علت وقتی نتیجه ی نهایی به دلخواهشان نیست احساس سرخوردگی میکنند و هرگز به این فکر نمیکنند که در طول مسیر پیشرفت های زیادی داشتند و یا تجارب بسیاری کسب کردند، بلکه با دیدن نتیجه نهایی بی انگیزه میشوند و هر بار استاندارد های مطلوبشان را مرور میکنند و خود را مقصر هر اتفاقی میدانند.
(همچنین بحوانید : هدف گذاری به روش آیزنهاور)
7- کمالگرایان استانداردهای فوق بالایی دارند
این افراد برای انجام هر کاری یک هدف مخصوص برای خود قرار میدهند و برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند. در بعضی مواقع به خاطر حجم زیاد کارهایشان ممکن است برنامه هایشان را به تعویق بیاندازند و در انجام کارهایشان اهمال کاری کنند. این تأخیر در انجام کار؛ شاید به ظاهر معمولی باشد اما برای یک فرد کمال گرا عذاب آور است پس نهایت تلاشش را میکند تا به تمامی کارهایش برسد. برای این کار او حاضر است از استراحت های خودش کم کند تا همهی کارها را با هم پیش ببرد.
(همچنین بخوانید : اهمال کاری چیست؟)
8- موفقیت هرگز کافی نیست
افراد کمالگرا علاوه بر داشتن استانداردهای بالا، بی نهایت طلب نیز هستند. این افراد برای هر کاری سقف اهدافشان را بالاتر میبرند. به عنوان مثال؛ وقتی به Xمی رسند، 2X را میخواهند. حتی وقتی به 2X می رسند، 5X را میخواهند. این افراد در اکثر اوقات اگر به دنبال هدفی بالاتر و بزرگتر نباشند، خوشحال نیستند. فقط زمانی احساس شادی و رضایت را تجربه میکنند که هر چیزی در بهترین حالت خود باشد.
9- وقتی کاری را شروع میکنند که از آمادگی قبلی خود مطمئن باشند
کمالگرایان دائماً منتظر لحظهی مناسب برای کار بر روی اهداف خود هستند. آنها فقط میخواهند کار را زمانی شروع کنند که آمادگی کامل داشته باشند و کارشان را به بهترین شکل خود ارائه دهند. با این حال، به نظر میرسد که گاهی اوقات این آمادگی ایجاد نمیشود و به دنبال آن فرد کمال گرا کارهایش را به تعویق میاندازد.
10- هر اشتباهی از جانب دیگران را متوجه میشوند
افراد کمالگرا بسیار جزئینگر هستند و اشتباهات را هر چند کوچک و جزئی، نادیده نمیگیرند. زمانی که هیچ کس متوجه اشتباه شما نمیشود؛ افراد کمال گرا بلافاصله اشتباهات و مسائل را شناسایی کرده و تشخیص میدهند. گاهی این اشتباهات واقعی است وگاهی اوقات صرفاً به خاطر این که میخواهند بهترین باشند تصور میکنند که شخص مرتکب اشتباه شده است.
11- برای به سرانجام رسانیدن هر کار زمان زیادی را صرف میکنند
کمال هدف نهایی این دسته از افراد است. این که استراحت، خواب و تفریح و رفاه شخصی تان را قربانی استانداردهای بالای خود کنند کاملاً غیرمنطقی است. پس تنها راه حل این است که بین کار، تفریح و استراحت تعادل برقرار کنید.
برای رهایی از کمال گرایی …
1- برای رهایی از کمال گرایی، به جای زمان آینده به زمان حال فکر کنید.
2- کمتر به نتایج اهمیت بدهید. به یاد داشته باشید که تلاش برای انجام کارها و تحقق خواسته ها اهمیت بیشتری دارد.
3- کمتر نگران این باشید که دیگران در مورد شما چگونه فکر میکنند.
4- به انجام درست و صد در صدی کارها کمتر توجه کنید. سعی کنید از این پس به انجام دادن و تمام شدن کار فکر کنید.
5- به شکستها کمتر اهمیت بدهید.بیشتر به موفقیت ها و پیروزیهایتان فکر کنید.
6- به زمان بندی کمتر اهمیت بدهید. سعی کنید بیشتر به روند کارتان توجه کنید.
(همچنین بخوانید: آنچه باید در مورد برنامه ریزی و مدیریت زمان بدانبد)
بسیاری از ما در زندگی مانند افراد کمالگرا زندگی میکنیم و به همین خاطر نتیجهی خوبی از کارهای خود نمیگیریم. افراد کمالگرا در مواجهه با حالت واقعی خود و حالت بهترین خود دچار شکافی عمیق میشوند و احساس سرگردانی میکنند. اما باید خوشحال باشیم زیرا، کمال گرایی یک خصیصهی ماندگار نیست. با تکیه بر نقاط قوت، افزایش مهارت ها و بالا بردن اعتماد به نفس میتوانیم این ویژگی را در خودمان تغییر دهیم و با استفاده از راهکارهای درست به هدفمان دست پیدا کنیم. در این مقاله سعی کردیم به صورت کلی استانداردهای کمال گرایان را بررسی کنیم و ویژگی های این افراد را برایتان شرح دهیم. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید کمال تشکر را داریم.
(همچنین بخوانید: استعداد چیست؟ آیا همه انسان ها با استعداد اند؟)
نویسنده: یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
دیدگاهتان را بنویسید