اهمال کاری و خصوصیات افراد اهمال کار
فهرست مطالب مقاله
تکنیکهای غلبه بر اهمال کاری را نمیشناسید و نمیدانید چگونه تنبلی و تأخیر در کارهایتان را از بین ببرید؟ اصلاً نگران نباشید چرا که بسیاری از مردم نیز در این موضوع مشکل دارند!
اکثر ما تجربهی کنار گذاشتن کارها و موکول کردن آن به زمان دیگر را داشتهایم. گاهی اوقات بسیاری از کارها را با انگیزه و اشتیاق انجام میدهیم، در حالی که ممکن است برخی دیگر از کارها را به زمانی دیگر موکول کنیم. چه بسا که کارهای دیگری نیز ایجاد شوند و در آینده استرس بیشتری برای انجام آن داشته باشیم و یا حتی ممکن است بدون برنامه ریزی، هربار به آخرین مهلت انجام پروژه مان فکر کنیم و از آن بترسیم. اگر شما نیز با این قیبل مشکلات روبهرو شدهاید؛ پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. این مقاله 10 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد و در پایان این مقاله میتوانید با ویژگی های افراد اهمال کار آشنا شوید و تکنیکهایی برای غلبه بر اهمال کاری را مطالعه کنید.
اهمال کاری چیست و فرد اهمال کار چه ویژگیهایی دارد؟
اهمال کاری (Procrastination)یعنی به تأخیر انداختن کارها. رفتاری که در زبان فارسی، اصطلاحاً با عناوینی مانند؛ به تعویق انداختن، فرار از عمل به کار برده میشود.
به بیان دیگر؛ اهمال کاری یعنی، کارهای ضروری را عقب بیندازیم و ترجیح دهیم که ابتدا به سراغ کارهایی با ضرورت کمتر برویم.
تفاوت تنبلی و اهمال کاری در چیست؟
موضوع اهمالکاری و تنبلی در بسیاری از مقالات به صورت یکسان تعریف شده و در بسیاری از مواقع راهکارهای یکسانی برای از بین بردن این عادت پیشنهاد شده است. درست است که اهمال کاری و تنبلی در بسیاری از موارد نشانههایی شبیه یکدیگر دارند؛ اما تفاوتهای بسیاری نیز در رفتارهای فرد اهمالکار و تنبل وجود دارد که به همین دلیل اهمالکاری و تنبلی را به یک شکل تعریف کرد.
واژهی ” تنبل ” برای افرادی به کار میرود که مایل به کار کردن نیستند و تن به کار نمیدهند اما واژهی “اهمال کار ” مناسب افرادی است که برای انجام کارها و اهدافش تعلل میورزند و درنگ میکنند و انجام دادن کارهایشان را به زمانی دیگر موکول میکنند. به عنوان مثال؛ فردی را در نظر بگیرید که تمام سالهای زندگی اش را به بطالت میگذراند و برای قبول کردن مسئولیت زندگی هیچ رغبتی ندارد؛ این فرد تنبل خوانده میشود.
اما دانشجویی را تصور کنید که از صبح تا شب کار میکند و چندین سال است که رفتن به باشگاه را به تعویق میاندازد و یا با وجود پروژههای ناتمام باز هم پروژهی جدید قبول میکند و انجام پروندههای گذشته را به تعویق میاندازد؛ این فرد در انجام کارهایش اهمال کاری میکند.
افراد اهمال کار چه ویژگیهایی دارند؟
1- افراد اهمال کار، افرادی کمالگرا هستند
بعضی از افراد به ویژه افراد کمال گرا هیچ تمایلی به شروع یا تمام کردن کارها ندارند، زیرا فکر میکنند، ممکن است در این راه بهترین ها را عرضه نکنند. وقتی فردی برای انجام کاری به نتایج بالاتری از میزان تواناییهای خود فکر کند، در هنگام مواجه با شکست و یا عدم رسیدن به نتایج دلخواه ناامید شده و تحمل این شرایط را ندارد و کارش را رها کرده و موجب اتلاف وقت میشود، چرا که فکر میکند برای این کار ساخته نشده است.
(همچنین بخوانید : چگونه اتلاف وقت خود را به حداقل برسانیم؟)
2- افراد اهمال کار اعتماد به نفس ندارند
خود کم بینی نوعی حالت روانی است که در آن فرد در مورد تواناییها، استعداد و ارزشهای خود نامطمئن است. چنین فردی اعتماد به نفس پایینی دارد. خود کم بینی باعث میشود که فرد در صورت نرسیدن به نتایج دلخواه کارش را به صورت تمام و کمال رها کند و احساس شرمندگی داشته باشد.
(همچنین بخوانید : استعداد چیست؟)
3- اهمال کاران از شروع کارشان میترسند
افراد ناکارآمد همواره با آغاز کارشان مشکلدارند. گاهی اوقات آغاز کار برای اهمالکاران بسیار دشوارتر از انجام کار اصلی است. این افراد نباید در مورد کل پروژه یا کار، فکر کنند، بلکه فقط باید آن را شروع کنند چرا که ادامهی روند کار؛ به قدم اول یعنی، شروع کردن، بستگی دارد.
4- افراد اهمال کار در تصمیم گیری هایشان ضعیف عمل میکنند
گرفتن تصمیمهای ریز و درشت نقش مهمی در زندگی همهی ما انسانها ایفا میکند و نتیجهی درست و غلط بعضی از تصمیمها میتواند زندگی فرد را به کل تغییر دهد. گاهی ترس از تصمیمگیری است که ما را به سوی انتخابهای اشتباه سوق میدهد و همین ضعف در تصمیم گیری درست، فرد اهمال کار را ناامید کرده و از رسیدن به خواسته هایش باز میدارد و باعث میشود که فرد خود را برای ادامهی روند کار مناسب نداند.
5- اهمال کاران ذهنی مشوش با تعداد زیادی کارهای پردازش نشده دارند
افراد اهمال کار معمولا عملکرد سازندهای ندارند، زیرا؛ امور غیرضروری و پردازش نشدهی بسیاری در فهرست کاری خود دارند و همواره به آنها فکر میکنند. آنها لیست کارهایشان را همهجا با خودشان میبرند و این کار تمام عملکردشان را در حین تمرکز روی یک فعالیت، تحت تأثیر قرار میدهد. سازماندهی کارهایتان به روش GTD، مهارتی است که میتواند کارهای پردازش نشده را مرتب کند.
تکنیکهای غلبه بر اهمال کاری
در این قسمت از مقاله 8 تکنیک برای غلبه بر اهمال کاری آورده ایم تا شما بتوانید با استفاده از این تکنیکها اهمال کاری را کنترل کرده و آن را به تدریج از بین ببرید.
1- کماگرایی خود را کنترل کنید
اگرچه این خصوصیت ممکن است علت اصلی اهمال کاری نباشد، اما ممکن است در کنار دلایل دیگر باعث این تعللها شود. اگر شما همیشه به محض شروع کردن کارتان به بهترین شکل ممکن و یا خروجی گرفتن در بهترین حالت ممکن فکر میکنید شما یک فرد کمال گرا هستید که باید کمال گرایی خودتان را کنترل کنید.
اما برای دوری از غلبهی کمال گرایی، به این موضوع فکر کنید که اگر کارتان را همین الان شروع نکنید، با اضافه شدن کارهای جدید و گذشت زمان، این کار در ذهن شما آن قدر بزرگ میشود که ممکن است دیگر از انجام آن وحشت داشته باشید. اگر متوجه شدید که به علت کمال گرایی در کارتان تعلل میکنید، میتوانید با کاهش استانداردهای خود، به خودتان کمک کنید. هدف خود را «خوب» بودن کار قرار دهید و در انتها اگر زمان اضافه داشتید، به نقطه ی «عالی» کارتان فکر کنید و سعی کنید که به این نقطه برسید. اجازه ندهید کمالگرایی به حدی برسد که از شروع کردن بازداشته شوید.
2- اهداف و کارهای خود را یادداشت کنید
برخی اوقات برنامه ریزی کردن و نوشتن کارها و استفاده از TO-DO-LIST میتواند شما را از به تعویق انداختن کارها بازدارد. یک نکته مهم برای دوری از اهمال کاری، تهیه لیستی از کارهایی است که باید آن را انجام دهید. هنگامی که لیست کارهایتان را مرور میکنید، هر کاری را که میتوانید به مدت ۵ دقیقه یا کمتر تکمیل کنید، انتخاب کرده و بلافاصله انجام دهید. این کار نه تنها میتواند سرعت شما را افزایش دهد و لیست کارهایتان را کوتاه کند، بلکه علامت زدن آنها باعث ایجاد انگیزه برای شما میشود. همچنین مسیردرست انجام کارها را برای شما مشخص میکند تا کارهایتان را راحت تر به سرانجام برسانید.
3- برای غلبه بر اهمال کاری، قدمهای کوچک بردارید
یک کلید مهم این است که مراحل را کوتاه و به صورت جزئی در برنامه خود وارد کنید. قدمهای کوچک منجر به دستاوردهای بزرگ میشوند! تقسیم کردن پروژهها، به مراحل کوچکتر، یک روش شناخته شده و موثر برای عدم تعویق کار است. در غیر این صورت ممکن است شما را در اهمال کاری قرار دهد. کار کردن در پروژه کوتاه مدتی که میدانید میتوانید به سرعت آن را به اتمام برسانید بسیار آسانتر خواهد بود. هنگامی که چند قدم اولیه را در مسیر درست برداشتید، میتوانید به راحتی حرکت خود را تا پایان ادامه داده و آن را به سرانجام برسانید. با اتمام هر مرحله، قطعاً احساس انرژی و انگیزه بیشتری برای انجام مراحل بعدی خواهید داشت.
4- به خودتان جایزه بدهید
احساس رضایت و موفقیت پس از تکمیل هرکدام از مراحل کوچک، میتواند پاداشی باشد که در ازای انجام آن کار دریافت کردهاید. اما با این حال، گاهی اوقات میتوانید پاداش اضافهتری را برای خود در نظر بگیرید و با انگیزه رسیدن به آن پاداش، کار خود را به پایان برسانید. برای مثال با خود قرار بگذارید که اگر چند مرحله کوچک را انجام دادید، در پایان روز خود را به دیدن یک فیلم دعوت کنید. یا با دوستانتان جشن کوچکی بگیرید. یا حتی به خودتان قول خوردن خوراکی مورد علاقهتان را بدهید. هر کاری که شما از آن لذت میبرید، میتواند برای شما به عنوان یک پاداش باشد و اطمینان داشته باشید که این کار میتواند انگیزهی مضاعفی را برای ادامهی روند کارتان در شما ایجاد کند.
5- کارهای سخت را ابتدا انجام دهید!
شما میدانید که میتوانید وظیفه پیش رو را به سرانجام برسانید، اما از این میترسید که در انجام آن کار دچار مشکل شوید. پس ابتدا سعی کنید استرس را کنار بگذارید و ابتدا قسمتهای ناخوشایند و سختتر کار را حل کنید. مانند، کشیدن سریع یک چسب زخم.
ناخوشایندترین قسمت کار را انجام دهید و خیال خود را از بابت آن راحت کنید. بعد از انجام دادن قسمت سخت و قورت دادن قورباغهتان، مشاهده میکنید که قسمتهای دیگر کار، اصلا ناراحت کننده و ترسناک نیستند و انجام دادن آن ها راحتتر خواهد بود. اگر قسمت دشوار کارتان را برای مراحل آخر بگذارید قطعا انگیزهی خودتان را از ادامه دادن کارتان از دست خواهید داد.
6- برای غلبه بر اهمال کاری، خوشبین باشید
یکی از مواردی که باعث به تأخیر افتادن در کارهایتان میشود، عدم اعتماد به نفس است و از مهمترین راههای کنترل آن، خوشبین بودن و داشتن ذهنی با افکار مثبت است.
موارد مثبت را برجسته کنید و قسمتهای منفی کارتان را به حداقل برسانید. این موضوع که چرا نمیتوانید کارها را انجام دهید را مورد بررسی قرار دهید و در مورد آن فکر کنید. هوشهای مختلف خود را بشناسید، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را بیابید، کارهایی که درگذشته با موفقیت پشت سر گذاشته اید را لیست کنید و سعی کنید که نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنید. بیشتر روی این مسئله متمرکز شوید که میتوانید این کار را انجام دهید و به شکست در کارتان کمتر فکر کنید.
(همچنین بخوانید : هوش های چندگانه گاردنر)
7- بگذارید وسوسههای شما، انگیزهای برای انجام کارتان باشند
آیا تا به حال با این موضوع برخورد کردهاید که چیزهایی که هرگز به سمت آنها کشش نداشتهاید، هنگام کار کردن، ناگهان جذاب میشوند و نمیتوانید برای انجام کار خود، در مقابل آنها مقاومت کنید.
به عنوان مثال، هیچ وقت دیدن یک فیلم و یا مکالمه با دوستانتان برای شما جذاب نبوده اما به محض این که برای شما کار پیش می آید این گونه از کارها برایتان جذاب می شود و باعث به تأخیر افتادن کارهایتان میشود اما این موضوع میتواند عاملی برای غلبه شما بر اهمال کاری باشد. چگونه؟ شما میتوانید از این کارهای وسوسه کننده، به عنوان یک سوخت برای انجام کارها و غلبه بر اهمال کاری استفاده کنید. یعنی همانطور که در بخش قبل گفته شد، این فعالیتها را به عنوان پاداش در نظر بگیرید و پس از انجام بخش مشخصی از کارتان، به سراغ آنها بروید.
8- از انرژی خود عاقلانه استفاده کنید
آیا تا به حال متوجه شدید که در ساعات خاصی از روز، انرژی بیشتری برای انجام کارها دارید؟ این ساعت برای هر فردی متفاوت است و از روی تجربههای شخصی میتوانید متوجه شوید که در چه ساعاتی انرژی بیشتری دارید.
انجام کارهای سخت در این ساعات، میتواند به شما کمک کند تا از بهره وری بالاتری برخوردارشوید. با استفاده از این تکنیک میتوانید کارهایتان را مدیریت کنید و زمان هایی که انرژی بیشتری دارید را به انجام دادن کارهای وقت گیر و سخت اختصاص دهید. از امروز دقت کنید و سعی کنید ساعاتی را که پر انرژی هستید را پیدا کنید و براساس آن پیش بروید.
عواقب اهمال کاری
ممکن است به این فکر کنید که با اهمال کاری برای مدتی از سختی و فشار انجام کار رهایی یافته اید، اما این زمان کوتاه است و عواقب سنگینی دارد که در بلند مدت نمایان می شود.
1- افسردگی
بروز افسردگی با توجه به سن، جنس، تحصيلات و … در افراد متفاوت است. اهمالكاری هم بهصورت مستقيم و هم غیر مستقیم با افسردگی رابطه دارد. طبق مطالعه بيوتل و همکارانش در سال ۲۰۱۶، اهمالكاری به شكل ثابتی با سطوح بالایی از افسردگی، اضطراب و خستگی و سطح پايين رضايت از زندگی مخصوصاً در زمينه كار و درآمد رابطه دارد.
2- اضطراب
گاهی اوقات افراد به دلیل ترس از ارزیابی یا ترس از بازخورد منفی دیگران در انجام کار خود اهمال کاری میکنند. مثلا شخصی در اجرای پروژه خود اهمال کاری میکند چرا که از انتقادات و برخورد منفی دیگران میترسد و این ترس از شکست به صورت مداوم بر احساسات وی تاثیر می گذارد وفرد را مضطرب میکند .
(همچنین بخوانید : دلایل شکست در برنامه ریزی)
3- اختلالات خواب
عدم خواب کافی منجر به کاهش عملکرد مغز میشود و مشکلاتی همچون کاهش تمرکز، کاهش انرژی و… میشود. اختلال در خواب، اثر مستقیمی روی عملکرد اجرایی دارد. افراد مبتلا به کمخوابی در روند اجرایی کارهایشان با مشکل روبه رو می شوند و در نهایت به علت عملکرد نامناسب، کارشان را به تعویق می اندازند.
اکثر افراد در زندگی خود اهمال کاری و تنبلی را در انجام کارهای مهم تجربه کردهاند. ما در این مقاله در مورد اهمالکاری و تکنیک های غلبه بر آن گفتوگو کردیم. همین الان در راستای غلبه بر اهمال کاریتان قدم اول را بردارید و دوره ی غیرحضوری و رایگان ما را با عنوان “رهایی از اهمال کاری” را خریداری کرده و تا انتها ببینید . قطعا با انجام تکنیکها می توانید از این عادت مخرب دوری کنید.
از این که زمان خود را به مطالعه ی این مقاله اختصاص دادید از شما بی نهایت سپاسگزاریم. حال در قسمت نظرات بنویسید که شما چه تکنیکهای دیگری برای غلبه بر اهمال کاری می شناسید؟
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
دیدگاهتان را بنویسید