دلایل شکست در برنامه ریزی

فهرست مطالب مقاله
شکست در برنامه ریزی یکی از مشکلاتی است که بیش از چندین بار برای همهی ما اتفاق افتاده است. با شنیدن کلمهی برنامه ریزی میتوان دو دسته از افراد را شناسایی کرد. افرادی که تا به امروز با برنامهریزی کارهایشان را به صورت منظم انجام میدادند و همچنان بر برنامه ریزی خود متعهدند و دستهی دوم افرادی که به دلایل متعددی در برنامه ریزیهایشان شکست خوردهاند و تصمیم گرفتهاند دور آن را خط بکشند و دیگر طعم شکست در برنامه ریزی را حس نکنند.
اکثر ما ممکن است چندین بار تصمیم بر عملی کردن برنامه ریزیهایمان گرفته باشیم اما هر بار بنا به دلایلی شکستایم و آن را کنار گذاشتهایم. افرادی که با شکست در برنامه ریزیشان جا میزنند، همان کسانی هستند که برنامه ریزی را نوعی اتلاف وقت تلقی میکنند اما دستهی دوم شامل افرادی میشود که معتقدند برنامه ریزی نه تنها منجر به از بین رفتن زمان نمیشود بلکه باعث اولویت بندی لیست کارهایشان میشود. حال سؤال اینجاست که چرا برنامه ریزی ما با شکست روبهرو میشود؟
(پیشنهاد ما مقاله مراحل برنامه ریزی موفق)
این مقاله 7 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد. در این مقاله قصد داریم شما را با ده دلیل رایج شکست در برنامه ریزی آشنا کنیم . این دلایل به میزان قابل توجهی بازدهی شما را در کارهایتان کاهش میدهد و شما با شناسایی آنها میتوانید علاوه بر تسلط یافتن بر چگونگی برنامه ریزی، کیفیت کارتان را نیز افزایش دهید.
چه عواملی منجر به شکست در برنامه ریزی میشود؟
1- نبود شناخت کافی نسبت به موانع
استفاده از برنامه ریزی به منظور افزایش عملکرد در راستای تحقق اهداف وخواسته هایتان راهکار مؤثری است اما هر راهکاری با موانع و محدودیتهایی نیز روبروست.
(برای مطالعه بیشتر مقاله هدف گذاری به شیوه های مختلف را مطالعه کنید.)
یکی از کارهایی که از شکست در برنامهریزی جلوگیری میکند، شناسایی موانعی است که در زمینه کاریتان با آن روبهرو هستید. این کار میتواند در برنامه ریزی شما تاثیر به سزایی داشته باشد. قبل از شروع برنامه موانع را شناسایی کنید و برای رفع آنها چارهای بیاندیشید. مثلا اگر میدانید تنبلی و اهمالکاری مانع درونی شماست، برای رفع آن تحقیق کنید و آموزش ببینید.
2- ترس از عقب افتادن برنامه
شاید تا به حال برای شما اتفاق افتاده باشد که به خاطر انجام ندادن یکی از کارهایتان بر طبق برنامه از ادامه دادن آن پشیمان شده و از آن دست کشیده باشید. این کار واقعا غیرمنطقی است و منجر به شکست در برنامه ریزی میشود. گذشتن از برنامه و پاک کردن صورت مسأله مشکل شما را حل نمیکند. ممکن است به خاطر عدم چینش درست یا اولویت بندی نادرست کارهایتان این اتفاق افتاده باشد. برای رفع این مشکل کافی است زمان دیگری را برای اولویتبندی درست برنامهتان اختصاص دهید. اغلب اوقات به جای اصلاح برنامه آن را رها میکنیم؛ آن هم برنامهای که ساعت ها برای آن وقت صرف کردهایم.
3- برنامهریزی ساعتی
در گذشته یکی از برترین انواع برنامه ریزیها، برنامهریزی ساعتی بود. اما امروزه یکی از پر بحثترین موضوعات بین مشاوران تحصیلی است که به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است و یکی از عوامل شکست در برنامه ریزی استفاده از برنامه ریزی ساعتی است.
فرض کنید که شما برنامه ی خود را به صورت ساعتی و مشخص نوشتهاید و حال اگر به دلایلی نتوانید یکی از کارهای خودتان را در ساعت مقرر انجام دهید تمام انرژی و انگیزهی شما برای ادامه دادن روند کارتان از بین خواهد رفت و بازدهی شما به حداقل خواهد رسید. بهتر است بازههای زمانی را بازتر بچینید تا اگر کمی جابهجایی اتفاق افتاد دلسرد نشوید و انگیزهی خودتان را از دست ندهید.
4- داشتن توقع بیش از حد
یکی از دلایل شکست در برنامه ریزی؛ داشتن توقع بیش از حد است. گاهی اوقات ممکن است به خاطر گرفتن تصمیمی جدی و برای یک شروع طوفانی برنامهای با حجم کاری بسیار بالا برای خود ترتیب دهید، اما باید بدانید که این برنامه چندان بادوام نیست و در مدت زمان کوتاهی منجر به خستگی شما میشود . این موضوع کاملا واضح است که اگر برنامهی خودتان را از کارهای کوچک و بزرگ پر کنید و به میزان زمان مورد نیاز برای انجام هر کاری توجه نداشته باشید خیلی زود شکست میخورید و انگیزهتان را از دست میدهید و بعد با ناامیدی تمام فکر میکنید که برنامهریزی به هیچ دردی نمیخورد و فایدهای ندارد و به مرور این احساس در شما ایجاد میشود که شکست در برنامه ریزی به یک عادت در زندگی شما تبدیل شده و هر بار که شما تصمیم به برنامه ریزی میگیرید با شکست مواجهه خواهید شد.
5- نداشتن یک برنامه اصولی
یکی از اصلی ترین عوامل شکست در برنامهریزی نداشتن یک برنامهی صحیح و دقیق است. داشتن یک برنامهریزی پر از کارهای ریز و درشت و درگیر شدن شبانه روزی با کار بدون هیچ گونه استراحتی نه تنها به روحیات شما لطمه میزند بلکه از لحاظ جسمی نیز شما را خسته و درمانده میکند.
برای نوشتن یک برنامهریزی خوب و موفق و جلوگیری کردن از شکست در برنامه ریزی باید تمام اصول و نکات لازم را در آن لحاظ کرد. مثلاً داشتن استراحت و تفریح بین حجم زیاد کارها یکی از ویژگیهای بارز یک برنامه ی خوب است که حتماً باید رعایت شود تا بتواند اشتیاق شما را برای انجام روزانهی کارها حفظ کند و علاوه بر جلوگیری از کمبود وقت، شما را در مسیر رسیدن به خواستههایتان به شما انگیزهی لازم را بدهد. همچنین میتوانید در برنامهتان زمانی را برای انجام کارهای عقب مانده قرار دهید، چنین زمانی موجب آرامش خاطر شما میشود و احتمال شکست در برنامه ریزیتان را کاهش میدهد.
6- اولویت بندی نامناسب
یکی از رایجترین اشتباهات مؤثر بر شکست در برنامه ریزی، اولویت بندی نامناسب کارهایتان است. برای مثال شما باید ابتدا کارهای مهمی که مهلت انجامشان رو به اتمام است را به پایان برسانید. پس این دسته از کارها برای شما در دستهی اول از نظر اهمیت قرار میگیرند.
گاهاً به علت پیش بینیهای نادرست و یا ضعف در نظم درونی ممکن است در اولویت بندی هایتان تداخل ایجاد شود اما به سادگی قابل حل است. کافیست یکبار دیگر لیست کارهایتان را بنویسید و دوباره آن را اولویت بندی کنید. سعی کنید در برنامهتان به آن دسته از کارها که انجام یا عدم انجام آنها، نتایج مهمی در زندگی شما بر جای میگذارند، اولویت بالاتری بدهید و اینگونه به مدیریت کاریتان بپردازید.
7- سپردن برنامه ریزی به دیگران
هیچ کس شما را بهتر از خودتان نمیشناسد. این شما هستید که با استعدادها، تواناییها، نقاط ضعف و نقاط قوتتان آشنایی کامل دارید. حتی شما، بهتر از هر شخص دیگری میدانید که در چه ساعاتی از شبانه روز بازدهی بالاتری دارید و در چه روزهایی نیازمند استراحت و تفریح هستید. دیگران نسبت به سلایق خودشان و زمانی که خودشان در اختیار دارند برای شما برنامهریزی میکنند. کافی است به خودتان باور داشته باشید و اعتماد به نفستان را بالا ببرید و برنامه شخصیتان را به نحوی تنظیم کنید که از انجام دادن آن لذت ببرید.
(پیشنهاد می کنم مقاله جامعه استعداد چیست را مطالعه کنید در اونجا همه چیزو راجه به استعداد توضیح دادیم)
8- اهمالکاری در انجام کارها
یکی دیگر از دلایل شکست در برنامه ریزی، اهمال کاری میباشد. منظور از اهمالکاری این است که شما از فرصتهایی که در اختیارتان است به درستی استفاده نمیکنید. به عنوان مثال، به جای انجام پروژهتان؛ در حال استفاده از تلفن همراه و فضای مجازی هستید و سعی میکنید کارتان را به زمانی دیگر موکول کنید. همین امر باعث میشود شما با به تأخیر افتادن کارهایتان انگیزهتان را از دست بدهید و از ادامه دادن دست بکشید. پس بهتر است زمانتان را به درستی مدیریت کنید تا بتوانید در بهترین زمان کارهایتان را به سرانجام برسانید و مانع از شکست در برنامه ریزیتان شوید.
9- عدم توانایی در نه گفتن
نه گفتن یکی از سادهترین راهحلها برای داشتن یک برنامهریزی خوب، است اما متاسفانه خیلی از افراد به خاطر احساس خجالت و عدم شهامت … قادر به نه گفتن نیستند و سعی میکنند هر کاری که به آنها سپرده میشوند را با هر میزان سختی انجام دهند و متأسفانه در پایان شکست در برنامه ریزی را تجربه میکنند.
در بسیاری از موارد قبول کردن درخواستهای دیگران نه تنها به روحیات شما آسیب میزند بلکه منجر به عقب افتادن کارهای خودتان نیز میشود. همیشه لزومی ندارد که برای هر خواستهای جواب مثبت بدهید.کافی است به صورت محترمانه و کاملا مؤدبانه در خواست طرف مقابل را رد کرده و یا به زمان دیگری موکول کنید.
به عنوان مثال اگر فردا امتحان یا کار مهمی دارید و دوستتان از شما درخواست میکند که شب را با هم وقت بگذرانید کاملا محترمانه دلیلتان را ذکر کرده و درخواستش را رد کنید و یا بگویید که مثلاً دو روز دیگر وقت آزاد دارید و میتوانید برنامهتان را تا دو روز آینده به تعویق بیاندازید.
10- از بین بردن حواس پرتیها
از دیگر دلایل شکست در برنامه ریزی نداشتن تمرکز در انجام کارهایتان است. تماسهای تلفنی بیش از حد، صدای تلوزیون، گوشدادن به موزیک، صدای اعلان ایمیل و پیامکها و فضای مجازی از مهمترین عوامل ایجاد حواسپرتی ما هستند که کنترل کردن و مدیریت درست آنها باعث تقویت تمرکز و بهبود عملکردمان میشود. اکثر این حواس پرتیها قابل کنترل هستند. مثلا شما میتوانید با خاموش کردن، سایلنت کردن و یا حتی بیرون گذاشتن گوشی از اتاق مطالعه یا اتاق کارتان عملکرد بهتری را تجربه کنید. با افزایش تمرکز قطعا بازدهی شما در انجام کارهایتان بالاتر میرود و نتایج بهتری را بدست خواهید آورد.
(پیشنهاد برای مطالعه: تمرکز چیست؟)
(پیشنهاد برای مطالعه: بازی برای افزایش تمرکز)
شکست در برنامه ریزی؛ مشکلی است که ممکن است بارها و بارها و برای هر شخصی اتفاق بیفتد، اما قطعاً با آموزش دیدن و همچنین تلاش برای بهبود عملکردتان در برنامه ریزی میتواند شما را به سمت یک برنامه ریزی موفق سوق دهد و بهره وری در کارتان را نیز افزایش دهد.
در این مقاله سعی کردیم ده مورد از رایج ترین دلایل شکست در برنامه ریزی را برای شما ارائه داده و توضیح دهیم. اگر شما نیز شکست در برنامه ریزی را تجربه کردهاید؛ نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید. امیدوارم از خواندن این مطلب لذت برده باشید. از این که زمان خود را به خواندن این مقاله اختصاص دادید از شما کمال تشکر را داریم.
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد آراء: 2
دیدگاهتان را بنویسید