10 نکته برای طراحی برنامه ریزی موفق

فهرست مطالب مقاله
چگونه میتوانم یک برنامه ریزی موفق طراحی کنم؟
داشتن برنامه ریزی موفق، یکی از مسائلی است که هر فرد به آن نیاز دارد. هر فرد، باید با توجه به تواناییهای شخصی خود، برنامهریزی مختص به خود را طراحی کرده و انجام دهد. این که فردی به یک مشاور مراجعه کند و بدون توجه به استعدادها و توانایی هایش درخواست طراحی یک برنامهریزی کامل را داشته باشد، کاری کاملاً اشتباه و غیرمنطقی است.
(همچنین بخوانید: برنامه ریزی چیست؟ و استعداد چیست؟)
ویژگی یک برنامه ریزی موفق و مناسب و قابل استفاده این است که با روحیات، عادات و تواناییهای فردی سازگار باشد. روشهای مختلفی برای طراحی برنامهریزی موفق وجود دارد که هرکدام در موقعیتهای مختلف مزایا و معایب خاص خود را دارند. همهی تکنیکها برای هر موقعیتی مناسب نخواهند بود. در واقع میتوان گفت تعدادی از این تکنیکها معمولاً به عنوان یک استراتژی کلی برای موفقیت مورد نیاز است.
(همچنین بخوانید: تعریف موفقیت از نگاه افراد موفق)
در این مقاله که 7 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد به ارائه چند راهکار میپردازیم که به شما در تنظیم و پیاده سازی یک برنامه ریز موفق کمک میکند،
1- مطمئن شوید اهداف شما هوشمندانه و دقیق هستند
قدم اول در طراحی یک برنامه ریزی موفق، انتخاب اهداف هوشمندانه است. بسیاری از افراد ویژگیهای یک هدف درست و مناسب را نمیدانند. برای داشتن یک هدفگذاری واضح و دقیق اولین قدم شناسایی هوشها و استعدادهایتان است. اهداف SMART به شما وضوح و مهلت دستیابی به اهداف را میدهند. هدفگذاری SMART به شکلی طراحی شده که هر یک از حروف این کلمه بیانگر یک ویژگی از یک هدف خوب و دقیق است. برای اطلاعات بیشتر در مورد اهداف smart میتوانید به مقالهی “روش های مختلف هدفگذاری” مراجعه کرده و آن را مطالعه کنید.
(همچنین بخوانید: هدف گذاری به شیوه ماتریس آیزنهاور و هوش های چندگانه گاردنر)
2- برنامه ریزی استراتژیک داشته باشید
هدف از طراحی برنامهریزی موفق و استراتژیک اطمینان از این است که همه چیز در جهت رسیدن به یک هدف مشترک، به ما کمک کند و انرژی و تمرکز ما؛ دریک راستا قرار گیرد. علاوه بر هدف کلی و چگونگی رسیدن به هدف، بررسی مسیرهایی که اهدافمان طبق آن میخواهد پیش برود نیز، نیازمند یک برنامه استراتژیک است. داشتن یک برنامهی استراتژیک میتواند تا درصد زیادی موفقیت ما را تضمین کند.
3- برنامهی کاریتان را اولویت بندی کنید
برای طراحی یک برنامه ریزی موفق، پس از تهیه فهرستی از کارهایی که قرار است انجام دهید و پروژههایی که باید به پایان برسانید، نوبت به تعیین اولویت آن ها میرسد. این کاملاً طبیعی است که برخی از پروژهها و کارهایتان اهمیت بیشتری داشته باشند. اولویتبندی، مهارتی ضروری اما بسیار دشوار و چالش برانگیز است که در بسیاری از مواقع، ما را ترغیب میکند که با استفاده از مدیریت زمان و مهارتهای مشابه، ظرفیت و توانمندی خود را افزایش داده و صورت مسئله را پاک کنیم.
(همچنین بخوانید: معرفی بهترین کتاب های مدیریت زمان)
4- به برنامه خود پایبند باشید
یک برنامه ریزی موفق، وقتی به صورت مداوم دنبال شود بهترین نتایج و عملکرد را به دنبال دارد. شما باید سعی کنید، برنامه مطالعاتیتان را به گونهای طراحی کنید که بتوانید در هر لحظه آن را دنبال کرده و از اتلاف وقت جلوگیری کنید. به عنوان مثال برای دانشگاهتان وقتی هر ترم کلاس خود را تغییر میدهید؛ باید در صورت لزوم برنامه خود را تغییر داده و از ابتدا دوباره آن را تنظیم کنید. به یاد داشته باشید، مهمترین عامل در موفقیت شما پایبند بودن به برنامهتان است.
(همچنین بخوانید: چگونه اتلاف وقت خود را به حداقل ببرسانیم؟)
5- به یاد داشته باشید که استراحت کنید
پنجمین تکنیک در داشتن یک برنامه ریزی موفق؛ استراحت کردن است. اگر برنامه شما، شامل جلسات مطالعه طولانی و چند ساعته است، حتماً هر از مدتی، استراحت مختصری داشته باشید تا بتوانید ذهنتان را از دغدغهها و تشویشهای روزانه برای چند لحظه آزاد کنید. این استراحتهای کوتاه باعث میشود که ذهن شما برای شروع دوباره جلسات کاری و مطالعاتی؛ انرژی خود را بازیابی کند و همین امر در انتها باعث استمرار و مداومت شما در انجام برنامهتان میشود و بهره وری کارتان را افزایش میدهد.
6- برای سایر فعالیت ها زمان بندی کنید
با دستیابی به یک برنامه ریزی موفق و متعادل از نظر زمانبندی، ذهن شما در مدت زمانی که به مطالعه اختصاص داده شده گیرایی بیشتری خواهد داشت. اگر چندین روز طولانی را به طور متوالی برای مطالعه برنامه ریزی کنید، خیلی زود دلسرد خواهید شد و وسوسه میشوید که کار را رها کنید. توصیه میشود که برای فعالیتهای غیر دانشگاهی مانند؛ ورزش، سرگرمی و معاشرت با دوستانتان نیز برنامه ریزی کنید و مدت زمان مشخصی را تعیین کنید و حتی میتوانید از نرمافزارهای مختلف برای تنظیم زمان خود استفاده کنید. به طور کلی مدیریت زمان به شیوهی درست و دقیق، نظم خاصی به کارهایتان میبخشد و علاوه بر آن شما را نسبت به برنامهریزیتان علاقه مندتر خواهد کرد. پس از این به بعد نقش مدیریت زمان را در برنامه ریزیتان جدی بگیرید.
7- برنامهتان را به صورت فشرده طراحی نکنید
یکی از ویژگیهای مهم یک برنامه ریزی موفق این است که منعطف باشد و فرد را از لحاظ ذهنی و فیزیکی خسته نکند. بسیاری از افراد بر این تصورند که هر چه قدر برنامهی سخت و فشردهتری بچینند به موفقیتشان بیشتر کمک میکند، در صورتی که این تصور کاملاً اشتباه است. یک برنامهی موفق و استاندارد علاوه بر داشتن پروژههای سخت باید استراحت و تفریحات مختلف را نیز دربرگیرد. یک برنامه ریزی موفق و استاندارد باید با بالاترین کیفیت انجام گیرد اما زمانی که برنامه فشرده باشد ممکن است فرد خسته شده و دیگر هیچ تعهدی به انجام برنامهاش نداشته باشد.
8- زمان زیادی را به یک برنامه اختصاص ندهید
مدیریت زمان، مبحث بسیار مهمی در داشتن یک برنامه ریزی موفق است که هر فرد برای چینش برنامه ریزی موفق خود به آن نیاز دارد. اختصاص دادن زمان زیاد به یک مبحث و یک پروژه مدت زمان انجام کار را برای شما طولانیتر میکند و علاوه بر آن فرد ممکن است دچار وسواس شود و مدام به عقب برگردد و همین نکته منجر به اتلاف وقت و اهمالکاری فرد شده و ممکن است فرد از انجام باقی کارهایش باز بماند. به دنبال این اتلاف وقت فرد ممکن است دلزده شود و انجام برنامهاش را به تعویق بیاندازد و یا به صورت کلی آن را کنار بگذارد.
(همچنین بخوانید: اهمال کاری چیست؟)
9- برنامه مطالعه خود را ارزیابی کنید
ارزیابی کردن یکی از مهمترین ویژگیهایی است که یک برنامه ریزی موفق باید داشته باشد. برنامهی کاری شما ممکن است هر از مدتی نیاز به تغییر داشته باشد. شما میتوانید به صورت هفتگی یا ماهانه برنامهی مطالعاتی و کاری خود را ارزیابی کنید؛ چرا که برنامهی شما باید به شما برای کارآیی و بهره وری بیشتر کمک کند. ارزیابی برنامهی کاریتان به شما این فرصت را میدهد که اولویتهای کار و مطالعاتیتان را دوباره بررسی کنید و مجدداً زمان بندی کنید.
10- دیگران را در جریان برنامهریزیتان قرار بدهید
برای داشتن یک برنامه ریزی موفق بهتر است دیگران را در جریان کارهایتان قرار دهید. بعضی اوقات برنامه های ما طبق برنامه پیش نمیروند و این موضوع گاهای اوقات از عدم آگاهی دیگران نسبت به برنامهی کاری ما نشأت میگیرد. اکثر دوستان و خانوادهی ما از حجم کاری ما اطلاع ندارند به همین علت خواهان گذراندن وقت با ما هستند پس به خاطر کمبود وقت، آنها را در جریان برنامه ریزی خود قرار دهید تا راحتتر بتوانید برنامه تان را جلو ببرید.
این کار باعث میشود تا دوستان یا خانواده تان قبل از برنامهریزی یک برنامهی تفریحی با برنامهی شما هماهنگ شوند و به گونه ای برنامهریزی کنند که مزاحم برنامهی کاری و مطالعاتی شما نشوند.
این روزها داشتن یک برنامه ریزی موفق دغدغهی بسیاری از افراد است و موفقیت در تمامی امور از بحث کاری و بیزنسی گرفته تا موفقیت در زمینه تحصیلی و متخصص شدن در رشتهی مورد نظر نیازمند داشتن یک نقشه ی راه؛ به ویژه یک برنامه ریزی موفق و صحیح برای پروژههای کاری و یک برنامه ی مطالعاتی است. یادگیری درست اصول طراحی یک برنامه ریزی موفق، منسجم و منظم میتواند بهرهوری شما را در هر زمینهای افزایش دهد. با توجه به این که برای داشتن برنامه ریزی موفق نیازمند آموزش دیدن هستیم، مؤسسهی استعدادیابی و مهارت های رشد فردی تلنتا، دورهای را تحت عنوان برنامه ریزی و مدیریت زمان طراحی نموده است و تمامی نکاتی را که برای داشتن یک برنامه ریزی دقیق و منسجم نیاز دارید به شما آموزش میدهد. کافی است به قسمت محصولات در سایت مراجعه کرده و این دوره را تهیه نمایید. اکنون شما نظرات خود را در این زمینه با ما به اشتراک بگذارید و نکات مهم و مؤثر بر برنامه ریزی موفق را برای ما بنویسید.
نویسنده: یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
از مطلبی که نوشته بودین خوشم اومد امیدوارم این اینترنت رو از ما نگیرن. من خودم به شخصه همه کارام رو اینترنتی انجام میدم. اینجا هر چیزی که میخوایم پیدا میشه و کسایی مثل شما با ارائه مطلبای بدردبخور دارن بهمون کمک میکنن که کارمون سریع تر راه بیفته. حتی دیدم واسه لوله بازکنی برچسب دیگه نیازی نمیشه و با دوتا کلیک ساده میشه چاه بازکن پیدا کرد! دم همگی شما صاحبای سایت های مختلف گرم که اینطوری کارمون رو راحت کردین.