هوش کلامی چیست و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟

فهرست مطالب مقاله
هوش کلامی(Linguistic Intelligence) یکی از هوشهای چندگانهی گاردنر است که میان عموم مردم از محبوبیت بالایی برخوردار است. شناسایی انواع مختلفی از هوشها، یکی از راههای کشف استعداد و توانمندیهایمان است. هر انسانی تمایل دارد که بتواند خوب صحبت کند و خوب بنویسد. اغلب، هوش کلامی با فن بیان به اشتباه یکسان در نظر گرفته میشود، حال آنکه این دو با یکدیگر متفاوتند. در این مقاله ابتدا میخوانید که هوش کلامی چیست و چه قلمروهایی دارد و سپس راهکارهای بسیار مفید و مؤثری برای تقویت آن، ذکر میشود.
این مقاله 7 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد و بعد از خواندن آن میتوانید با هوش کلامی-زبانی آشنا شوید و قلمروهای آن را بشناسید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
(همچنین بخوانید: استعداد چیست؟ آیا همه انسان ها با استعداداند؟)
هوش کلامی چیست؟
هوش کلامی، توانایی به کارگیری کلمات و واژهها در انتقال مفاهیم و ارتباط با دیگران است. استفادهی درست و مناسب از کلمات، واژهها و زبان در صحبت کردن یا نوشتن، ارتباط معناداری با هوش کلامی-زبانی دارد.
تفاوت هوش کلامی با فن بیان در چیست؟
فن بیان در تعریف ساده به این معناست که، فرد برای بالا بردن تأثیر کلامش از اصول و قواعدی استفاده کند و مفاهیم سریعتر منتقل شود.
برای داشتن یک فن بیان قدرتمند، رعایت قواعدی مانند؛ تلفظ درست و صحیح کلمات، آهنگین کردن کلام، داشتن لحن مناسب، استفاده بجا از مکثها و تاکیدها، حذف تکه کلام ها، افزایش و کاهش سرعت کلام، کنترل تنفس، برقراری ارتباط چشمی، از بین بردن لرزش صدا و کنترل آن و… بسیار اهمیت دارد.
اما، هوش کلامی یعنی؛ چگونگی استفادهی بهتر از کلام برای انتقال بهتر مفاهیم در شرایط مختلف.
برای داشتن هوش کلامی قدرتمند باید دایره واژگان قدرتمندی را داشته باشیم تا بتوانیم تحت هر شرایط از عبارت و کلمات مناسبی استفاده کنیم. اما حال سؤال اینجاست که چرا با وجود در دسترس بودن کلمات و عبارات مختلف، بسیاری از افراد از هوش کلامی قدرتمندی برخوردار نیستند؟
برای پاسخگویی به این سوال باید بگویم که استفاده از این کلمات و عبارات در شرایط مختلف بر عهدهی فرد است. این هنر خود شخص است که از دایرهی واژگان خود بهره گیرد و در راستای زیباتر کردن کلام و روانتر کردن سخنانش از آنها استفاده کند. تا زمانی که شخص نداند در چه موقعیتی، باید از چه کلمهای استفاده کند، یعنی در هوش کلامی خود ضعف دارد و نواقص را باید رفع کند.
قلمروهای هوش کلامی کدامند؟
طبق نظریه هوارد گاردنر هوش کلامی-زبانی در چهار قلمرو بروز و ظهور پیدا میکند:
1- معناشناسی
بدون شک مهمترین عامل در به کارگیری کلمات دانستن معنای صحیح آنهاست. هر واژه یک معنای اصلی و مستقل دارد. معنای اصلی هر واژه همان معناییست که به محض شنیدن آن کلمه در ذهن ما نقش میبندد.
2- آواشناسی
هرکلمه آوای مخصوص به خودش را دارد. وقتی کلمات در کنار یکدیگر قرار میگیرند، آوا و موسیقی همراهشان نیز بر یکدیگر اثر میگذارد. گاردنر همواره از شاعران به عنوان نماد هوش کلامی-زبانی یاد میکند. وقتی شاعری شعر کلاسیک یا نو میسراید، باید تسلطی کامل بر آوا و موسیقی کلمات و واژهها داشته باشد، چرا که کوچکترین ناهماهنگی در آوای کلمات و قافیهها، از تأثیر شعر میکاهد. به شعر زیر دقت کنید، که سهراب سپهری در این شعر نو، چه زیبا از آوای کلمات برای انتقال یک مفهوم زیبا بهره میبرد:
چه کسی می داند که تو در پیله تنهایی خود تنهایی
چه کسی می داند که تو در حسرت یک روزنه در فردایی
پیله ات را بگشا
تو به اندازه پروانه شدن زیبایی
3- شناخت قواعد و دستور زبان
به احتمال زیاد؛ به محض دیدن این تیتر؛ ذهنتان شما را به سمت کلماتی مانند فعل، فاعل، نهاد، گزاره و … برد. اما هوارد گاردنر به جای قواعد نگارشی، تاکید بیشتری بر نحوهی جمله سازی دارد. اینکه برای بیان منظور خود، چه کلماتی را با چه ترتیبی با هم ترکیب کنید، به نظر میرسد این کار، خود نوعی هوشمندیست. برای انتقال یک مفهوم، میتوان از چندین جمله متفاوت استفاده کرد که بدیهیست بعضی از این جملات برای انتقال مفاهیم مد نظرمان مؤثرتر و کارآمدترند.
4- کاربرد زبان و واژهها
درمورد اول نیز به این مطلب اشاره شد که هر کلمه یک معنای اصلی و مستقل دارد که در بطن کلمه نهفته است. اما توجه به این نکته نیز ضروریست که اکثر کلمات چند معنی مختلف دارند که باعث میشود از هر کلمه بتوان در حوزههای مختلف زبانی بهره برد. هرچقدر درک عمیقتر و جامع تری از معانی یک کلمه داشته باشیم، در استفاده صحیح و به جا از آن کلمه، موفقتر عمل خواهیم کرد. اگر بخواهیم مثالی ساده و ملموس بزنیم؛ به کلمهی دوش در جملات زیر توجه کنید:
– دوش دیدم که ملایک در میخانه زدند …
– بپر روی دوشم!
– دوش حمام مشکل پیدا کرده میشه تعمیرش کنی؟
ممکن است در شعری این کلمه را بخوانیم و به معنای دیشب باشد، ممکن است از آن در مکالمات روزمره به معنای شانه استفاده کنیم یا منظورمان دوش حمام باشد. یا برای درک بیشتر میتوان به کلمه ریش اشاره کرد که هم به معنای موی صورت است و هم به معنای زخم.
افراد دارای هوش کلامی بالا چه ویژگی هایی دارند؟
در این قسمت به این موضوع میپردازیم که افرادی که هوش کلامی بالا دارند چه ویژگیهای بارزی در آنها به چشم میخورد؟
1- شنوندهی خوبی هستند
افراد با هوش کلامی بالا خوب حرف میزنند، اما بهتر از آن خوب گوش میدهند. آنها وقتی که در حال صحبت با دیگران هستند، از طرز بیان، حالت چهره و لحن طرف مقابل به خوبی منظور او را درک میکنند و در پاسخ از بهترین جملات و واژهها بهره میبرند.
2- عاشق حرف زدن و مطالعه هستند
ابزار انسانهای با هوش کلامی-زبانی بالا، کلمات و واژهها هستند. بنابراین این افراد مطالعهی کتابهای مختلف و حرف زدن را بسیار دوست دارند. آنها از هر موقعیتی بهره میبرند تا با دیگران صحبت کنند و ارتباط برقرار کنند. آنها از حرف زدن لذت زیادی میبرند و در هر جمعی مشتاقند در بحث شرکت کنند.
(همچنین بخوانید: تندخوانی کتاب های الکترونیکی)
3- دارای گنجینه لغات گسترده میباشند
داشتن دایرهی لغات بالا یکی از مشخصههای هوش کلامی-زبانی است. افراد دارای این هوش، برای هر کلمه چند جایگزین عالی در آستین دارند و در مواقع مناسب از کلمه جایگزین بهره میبرند تا کلام یا نوشتهشان تکراری نشود و قدرت نفوذ بیشتری داشته باشد.
4- نویسندگانی ماهر هستند
نوشتن یکی از بهترین راههای تقویت هوش کلامی است. نویسنده زمانی میتواند به صورت واضح و قابل فهم مطالبی را به مخاطب انتقال دهد که از واژگان و عبارات درست استفاده کند. یک نویسنده خوب باید با استفاده از تکنیکهایی نظیر انتخاب کلمات و اصطلاحات مناسب، استفاده از تصاویر، استفاده از جملات کوتاه و … هر موضوع پیچیدهای را برای خواننده به صورت ساده بیان کند. بدین ترتیب داشتن هوش کلامی بالا برای نویسندگان بسیار حائز اهمیت است.
5- بسیار روان و تأثیرگذار صحبت میکنند
آیا تا به حال در یک جمع تحت تأثیر سخنان کسی قرار گرفتهاید؟ فردی که از هوش کلامی بالایی برخوردار است آنقدر زیبا و دلنشین جملات را در کنار هم قرار میدهد و صحبت میکند که با تمام وجود از سخنانش لذت خواهید برد.
این افراد هنگام صحبت یا سخنرانی، به قدری از کلمات درست و به جا استفاده میکنند که تأثیر کلامشان بر دیگران دوچندان شده و بر دیگران اثر مثبت میگذارند و باعث ایجاد انگیزه و انرژی در آنان میشوند.
6- توانایی بالایی در متقاعد سازی افراد دارند
داشتن مهارتهای کلامی، این توانمندی را در فرد ایجاد میکند که در موقعیتها و شرایط مختلف دیگران را متقاعد کند. افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، قادر هستند در مواقع اضطراری ، کلمات و مفاهیم مختلف را به خوبی در کنار هم بیاورند و به شکلی آن را بیان کنند که در ذهن مخاطب نفوذ کرده و بر او تأثیر بگذارد.
مشاغل مناسب برای افراد با هوش کلامی بالا
اینکه بر اساس یک هوش غالب، برای فردی شغل توصیه شود کار غلطیست. مشاغل شکلهای بسیار متفاوت و متنوعی دارند و در دنیای امروز شاهد این هستیم که مشاغل جدیدی با سرعت بسیار زیادی بوجود میآیند و مشاغلی نیز از بین میروند.
اما به طور کلی، میتوان گفت افراد با هوش کلامی بالا در فعالیتهایی مانند مترجمی، مشاوره، نویسندگی، معلمی، سخنرانی، بازیگری، گویندگی و … میتوانند موفق عمل کنند.
راههای تقویت هوش کلامی چیست؟
احتمالاً تا اینجا این سؤال برایتان پیش آمده که آیا میتوان هوش کلامی را تقویت کرد؟ باید گفت بله! گاردنر معتقد است که هوش هر دو جنبهی وراثتی و اکتسابی را داراست و هر انسانی میتواند تا حدی هوش خود را پرورش دهد. ما در ادامه مقاله 8 راهکار موثر برای تقویت هوش کلامی را با شما در میان میگذاریم:
1- مطالعه، مطالعه، و باز هم مطالعه
به هیچ عنوان نمیشود از نقش تعیینکنندهی مطالعه در افزایش هوش کلامی چشمپوشی کرد. مطالعه موجب میشود که ساختارهای زبانی در ذهن شما شکل بگیرند و دایرهی واژگان شما به شکل مؤثری افزایش یابد. هرچقدر بیشتر کتاب بخوانید، میتوانید بهتر از کلمات بهرهمند شوید.
2- استفاده از کلمات جدید در محاوره یا نوشتن
گاهی اوقات ما در هنگام تماشای تلویزیون، صحبت با دیگری و یا مطالعه کتاب به یک کلمه جدید برمیخوریم. حال ممکن است معنی این کلمه را هم بدانیم اما تا به حال از آن استفاده نکرده باشیم. گاهی نیز کلمه برای ما کاملاً جدید است و هیچ چیزی در مورد آن نمیدانیم. مثلا ممکن است مدیرمان در صحبتش بگوید: ” افزایش حقوق کارکنان مستلزم این است که بتوانیم فروشمان را …” و ما هنگام شنیدن این جمله متوجه شویم که کلمه مستلزم را میدانستیم اما هیچگاه از آن استفاده نکردهایم. یک روش عالی برای تقویت هوش کلامی-زبانی این است که این کلمات جدید را بنویسیم و از آنها به تدریج در مکالمات روزانه یا نوشتههایمان استفاده کنیم.
3- شعر بنویسید
شعرا سردرمدار هوش کلامیاند. اگر بتوانید خودتان را ملزم کنید که شعر بنویسید، گام فوقالعاده موثری برای افزایش هوش کلامی-زبانی خود برداشتهاید. برای کسی که به شما نزدیک است و احتمالاً در صورت ضعیف بودن شعرتان، شمارا تمسخر نمیکند، شعرهایتان را بخوانید و از او بخواهید برای بهتر شدن شعرتان نظر دهد.
4- تندگویی
یکی از بهترین راهکارها برای تقویت هوش کلامی؛ صحبت کردن با سرعت بالا و یا اصطلاحاً تندگویی است. از همین امروز سعی کنید موضوعی را انتخاب کرده و حداقل سه دقیقه در مورد آن صحبت کنید. حواستان باشد که هدف بالا بردن سرعت و تقویت هوش کلامی است. پس نگران علمی بودن و یا درست بودن مطالب نباشید. صرفاً باید سعی کنید راجع به وسایل اطرافتان یا موضوعات متنوع صحبت کنید. به مرور زمان متوجه میشوید که علاوه بر تأثیر این تمرین بر سرعتتان، کلامتان نیز روانتر شده و بداههگوی قویتری شدهاید. همچنین بعد از این تمرین در لحظه قادر خواهید بود کلمات بیشتری را استفاده کنید.
5- زنجیرهی کلمات
یکی از تمرینات برای تقویت هوش کلامی، بازی با کلمات و ساخت زنجیرهی کلمات است.
برای این تمرین، شما ابتدا یک کلمه را بنویسید. سپس دو حرف اخر کلمهای را که نوشتید را بردارید و با آن یک کلمهی دیگر بنویسید. برای کلمهی سوم باید از دو حرف آخر کلمهی دوم استفاده کنید.
برای روزهای اول میتوانید زنجیرهی کلمات را فقط تا 10 مورد جلو ببرید اما به مرور زمان این تعداد را افزایش دهید. این تمرین به شما در تقویت یادگیری واژگان و قدرت تحلیل کلمات کمک میکند.
به مثال زیر توجه کنید:
کلمهی انتخاب شده: بیشتر؛
تردستی، تیم، ایمان، انسان، انفرادی، دیار، آراسته، تهران، اندوختن، تناسب، سبوس و…
6- حل جدول و پازل
حل کردن بازیهای فکری مختلف مانند، جدول و پازلهای کلمات، میتواند علاوه بر بالا بردن تمرکزتان به شما در تقویت هوش کلامی و زبانیتان کمک کند. حل جدول با ایجاد دغدغهی فکری در ذهن شما باعث میشود که شما در ذهتان به دنبال کلمات ناشناخته بگردید و واژه مورد نظر خودتان را پیدا کنید. این تمرین میتواند دایره واژگان شما را گستردهتر از قبل کند.
7- صدای خودتان را ضبط کنید
موضوعی را انتخاب کنید و در مورد آن چند دقیقهای را صحبت کنید و صدای خود را ضبط کنید. سپس صدای ضبط شدهی خودتان را گوش کنید و نقاط ضعف خود را پیدا کنید. این کار به شما کمک میکند تا نواقص کلامتان را پیدا کنید و درصدد رفع آن تلاش کنید.
8- داستان سازی کنید
یکی دیگر از راههای تقویت هوش کلامی- زبانی، داستان سازی است. برای این تمرین کافی است بین 5 تا ده کلمه غیر مرتبط را انتخاب کنید و با آنها داستان معنی دار بسازید. به تدریج میتوانید تعداد کلمات را افزایش داده و سپس داستان سازی کنید.
کدام کتاب برای تقویت هوش کلامی مناسب است؟
1- قدرت هوش کلامی اثر تونی بوزان
کتاب قدرت هوش کلامی از تونی بوزان؛ اولین بار در سال 2002 چاپ شد. این کتاب، اصول و تکنیکهایی به زبان ساده بیان کرده است که به تقویت هوش زبانی – کلامی کمک میکند. با استفاده از این کتاب شما میتوانید چگونگی استفادهی درست و هوشمندانه از کلمات را یاد بگیرید و هوش کلامی و مهارت ارتباطی خود را تقویت کنید.
این کتاب علاوه بر گسترش دایرهی واژگان و ارائهی تکنیکهایی برای تقویت هوش کلامی، راهکارهایی را ارائه میدهد که برای تقویت حافظه و حتی مهارت تندخوانی نیز مؤثر است.
(همچنین بخوانید: حافظه چیست؟)
2- هوش کلامی اثر بتول ناصری
اگر رویای سخنران شدن را در اثر میپرورانید و یا دوست دارید که به عنوان یک مدرس برتر شناخته شوید، مهمترین چیزی که نیاز دارید، داشتن هوش کلامی بالا و دایره واژگان قوی و چگونگی استفاده از کلمات برای بیان مطالب و انتقال مفاهیم مختلف است
در این کتاب علاوه بر یادگیری تکنیکهای تقویت هوش کلامی، قادر خواهید بود که در مورد انواع هوش، کارکرد آنها و همچنین نحوهی عملکرد دو نیم کره مغز اطلاعات زیادی را کسب کنید و از آنها برای بهرهوری بیشتر در کسب و کارتان و نحوهی ارتباطات خود بهره بگیرید.
3- از هفت تا بی نهایت اثر ایرج شرفی
با خواندن این کتاب شما یاد میگیرید که چگونه با استفاده از هفت تکنیک کاربردی، هوش کلامی-زبانی خود را تقویت کنید.
با استفاده از این کتاب شما میتوانید:
ارتباطات خود را قویتر کنید.
خود را به بهترین شکل ممکن به دیگران معرفی کنید.
در متقاعدسازی دیگران، راحتتر عمل کنید.
جذابیت کلام خود را بالاتر ببرید.
هنگام صحبت کردن، تأثیرگذاری بیشتری با کلام خود بر دیگران داشته باشید و …
پس اگر شما نیز قصد دارید هوش کلامی بالایی داشته باشید و تمامی این مهارتها را در خود تقویت کنید، خرید این کتاب را در اولویت کاری خود قرار دهید.
افراد سرشناس با هوش کلامی قدرتمند را، میشناسید؟
هوارد گاردنر در کتاب خود؛ ” تی. اس. الیوت” ، شاعر و نویسندهی آمریکایی- بریتانیایی و برندهی جایزهی نوبل ادبیات را به عنوان فردی با هوش کلامی- زبانی قدرتمند معرفی میکند.
الیوت در سن ده سالگی توانست مجلهای ساختگی را با عنوان Fireside بنویسد و شاید برایتان غیر قابل باور باشد، اما او سه روز بعد توانست، 8 شماره از همین مجله را که هر کدام شامل داستانهای مختلف، اشعار و … میشدند را نیز بنویسد.
علاوه بر الیوت میتوانیم به ویلیام شکسپیر، گوته، ویکتور هوگو، جین آستین، چارلز دیکنز و … در خارج از ایران و به حافظ، سعدی ، فردوسی، سیمین بهبهانی، علی اکبر دهخدا، صادق هدایت و … در داخل ایران نیز اشاره کرد.
به طور کلی، هوش کلامی یکی از مهمترین هوشهایی است که فرد برای برقراری ارتباط به آن نیاز دارد و هر فرد به سهم خویش باید تا جایی که میتواند این هوش را در خود تقویت کند و مهارتهای کلامی خود را افزایش دهد. ما در این مقاله سعی کردیم شما را با هوش کلامی، قلمروهای آن، تکنیکهایی برای تقویت این هوش و همچنین ویژگیهایی افرادی که هوش کلامی بالایی دارند، آشنا کنیم. اما اگر شما قصد دارید به صورت ویژه آموزش ببینید و با انواع هوشهای چندگانهی گاردنر و همچنین روشهای مختلف استعدادیابی از جمله؛ استعدادیابی به روش جان هالند، 34 نقطه قوت گالوپ، MBTI و … آشنا شوید، “دورهی جامع مسیر زندگی من“ را از دست ندهید. در این دوره شما میتوانید علاوه بر شناسایی هوشهای برتر خود، استعدادها، تواناییها، نقاط قوت و زمینههای شغلی خود را پیدا کنید و مسیر زندگیتان را کشف کرده و در این مسیر گام بردارید.
از اینکه زمان خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دادید سپاسگزارم. حال در قسمت نظرات برای ما بنویسید، به هوش کلامی-زبانی خودتان از 0 تا 10 چه نمرهای میدهید و چرا این نمره را انتخاب کردید؟
نویسندگان: عرفان رحیمی – یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء: 2
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
26 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام و وقتتون بخیر
من به این هوش خودم نمره 6 میدم
با خوندن مقاله بنظرم از بین هوش ها این هوش توی زندگی چه کاری و چه فردی نقش مهمی رو ایفا میکنه و کمک میکنه تا بتونیم ارتباطات و تعاملاتمون رو هم شخصی و هم اجتماعی بهتر کنی متاسفانه سیستم اموزشی ما متاسفانه توجه زیادی به اهمیت و پرورش این هوش نداره و حتی گاهی بعضی از خانواده ها و حتی خودمون ناخواسته باعث تضعیف اون شدیم و از نظر من بخاطر اهیت زیادی که داره لازمه که اون رو تقویت کنیم
بسیار ممنونم برای روشهای پیشنهادیتون برای تقویت هوش کلامی به ویژه، تاکید شما بر اینکه هر کسی میتواند هوش کلامی خود را تقویت کند، بسیار انگیزهبخش بود
سلام و وقت بخیر🌷
ممنون از مقاله خوبتون وکتابهای خوبی که درپایان معرفی کردید.
در مقاله به این نکته اشاره شد: افرادی که هوش کلامی-زبانی خوبی دارند”شنونده”های خوبی نیز هستند.
باتوجه به اینکه عصرحاضر سبب شده تا ما چندان شنونده های خوبی نباشیم ویا به قصد سریع پاسخ دادن طرف مقابل(بعضابه هدف رخ نمایی وکوبیدن طرف مقابل)او را میشنویم،نیازهست این امر مهم را درخودمون تقویت کنیم؛بنده نیز در این راستا کتاب”هنرگمشده گوش دادن”اثرمایکل نیکولز را معرفی میکنم.واقعا نیاز داریم این هنر گمشده را درخود تقویت کنیم که بدنبال آن بتوانیم همدلی خوبی باطرف مقابل داشته باشیم ودرصورت لزوم پاسخ وراهکار مناسبی به او ارائه بدهیم وبه این سبب ارتباطات زیباترومستحکم تری داشته باشیم.هرچندصرفا با مطالعه یک کتاب این مهم محقق نمیشه ونیاز به خواست درونی وتلاش وتمرین نیزدارد.
پیروز وسربلند باشید.
باسلام و خدا قوت . من از 10 نمره ی این هوش به خودم 8 میدهم. چون اگر چه کم حرف هستم ولی در مورد موضوعاتی که در آنها شناخت و تسلط دارم می توانم به خوبی نظر بدهم و صحبت کنم و به زبانی که برای آنان آسانتر باشد انتقاد کرده یا موضوع را قابل فهم کنم. دایره واژگان خوبی دارم و بار معنایی مثبت و منفی کلمات را می دانم. علاقه مند به مطالعه وخواندن اشعار و متنها به صورت بلندو با لحن مناسب هستم. گاهی اوقات شعریا یا داستان کوتاه می نویسم ویادر مورد نوشته های دیگران نظر میدهم .
هوش کلامی زبانی یکی از پر کاربردترین هوش برای موفقیت و پیشرفت تحصیلی و توسعه فردی می باشد و دارویی مثل ادبیات و زبان که با این هوش مرتبط است متاسفانه مدارس اهمیت چندانی به آن نمیدهند و بیشتر بر دروسی مثل ریاضی و علوم تجربی اهمیت بیشتری میدهند. در این هوش در سطح متوسطی هستم و با شرکت در دوره های فن بیان و سخنوری و مطالعه کتب این حوزه و خواندن شعر به پرورش این هوش در خودم کمک میکنم و در حاضر جوابی نسبتا توانمند هستم اما در زمینه متقاعد سازی و فروش و تبلیغات نیاز به آموزش دارم تا بتوانم در شغل و زندگی موفق باشم و ترانه سرایی انجام داده ام و در دوران کودکی نویسندگی انشا و داستان انجام میدادم. مطالب این هوش برایم بسیار جذاب است چونکه به ارتباطات و مهارت های کلامی و صحبت کردن در جمع علاقه مند هستم و راه های پرورش آن برایم جذاب است و در دوران تحصیل درس انشا الله ادبیات را خیلی دوست میداشتم و شعر حافظ و سعدی و مولانا و فردوسی را با علاقه میخوانم و کار در حیطه تدریس را خیلی دوست دارم و مایلم باشه کسب مهارت های لازم وارد کار تدریس شوم در هر حیطه ای که توانمند هستم.
نمره من تو این هوش حدود 6 هست، چون گاهی متن مینویسم، کتاب زیاد میخونم و تو خوندن اشعار خیلی از لغات رو بلدم. اما از اونجا که دوست دارم بازم این هوش رو بالا ببرم تا توی تدریس موفق باشم، راهکارهایی که دادین رو دارم عمل میکنم. از دیروز شروع کردم راجع به تمام وسایل و آدمهای اطرافم تو چند دقیقه صحبت کردن، و نکته ای متوجه شدم اینه که این راهکار، در کنار هوش کلامی، نقطه قوت تمرکز و مثبت نگری رو هم بالا میبره. ممنون که تمرین تقویت دادین و کتاب معرفی کردین.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما،
این هوش با نمره شخصی شده ۳، پایین ترین هوش من از هوش های چندگانه گاردنر است. من میتوانم بهتر از حرف زدن بنویسم همچنین بهتر از حرف زدن، از روی متون و اشعار به صورت معنادار و درست بخوانم اما دایره لغات زیادی ندارم که همواره در به یادآوردن کلمات حین صحبت به مشکل برمیخورم. همچنین توانایی خیلی بالایی در منقاعدسازی ندارم و فردی نیستم که اگر آزاد باشد به سراغ کتاب و مطالعه برود. شنونده خیلی خوبی نیز نیستم. از خواندن شعر به دلیل قافیه دار بودن و آهنگین بودن آن لذت میبرم چون برایم حالت زیبایی شناختی بالایی دارد. به دلیل دایره لغات کم با افراد موثری نتوانسته ام ارتباط بگیرم و قطعا ازین پس به دنبال یافتن ارتباطات جدید و افزایش این هوش (از طریق بازی های تقویتی) که در دنیای امروز از واجبات هرفردی است که به دنبال موفقیت است خواهم بود.
خیلی ممنون
ویژگی های افراد دارای هوش کلامی-زبانی بالا:
علاقه به استفاده از کلمات(حرف زدن)، گنجینه لغات بالا،درک لحن و آوای کلمه ها، چه حرفی رو کی و چه جوری ًبزنیم، استفاده از واژه های جدید، ترجیح متن به تصویر
بُعد شنونده/ بُعد نویسنده/ بُعد خواننده/ بُعد گوینده
تقویت: مطالعه، استفاده از واژه های جدید، نوشتن نامه و شعر، حل جدول و کلمه سازی
سلام
من قدرت متقاعد کردن دیگران دارم
شنونده خوبی هستم
از کلمه ها و واژه ها استفاده می کنم خوبه متوسطه
اهل نوشتن هستم اما نویسندگی خاطره و اینارو ندارم
اهل شعر نیستم به ندرت شعر حفظی میگم
به خودم ۶ از ۱۰ نمره میدم
عالی بود
واقعا ممنونم ازتون
خیلی نگاه خوبی بهم دادید و نگاهم رو درست کردید
واقعا دلم میسوزه برای افرادی ک ب هر دلیلی این دوره رو از دست دادن
من له هوش کلامی و زبانی خودم ۶ میدم، من از له کار بردن کلمه های جدید در کلامم اونقدر روم تاثیر نمیزاره که وقتی بخوام یک انشا بنویسم روی اون تاثیر داره. یعنی مقدار خوشحالی که میکنم بیشتر در نوشتن هست.
ولی این اصلا ربطی نداره به نظر من که توی جمع خوب نباشی چون من توی جمع دوستانه اگر باشه بیشتر از همه حرف میزنم 😁
سلام
من حس میکنم توانایی این هوش رو دارم چه بسا اینکه شاید در هرجمعی یا در مواجه با هرشخصی سریع وارد ارتباط کلامی نشم اما موقعی که اعتماد و صمیمیت شاهد باشم حتما اینکارو انجام خواهم داد
ولی در مواقعی که بحثی در مورد علایقم صورت بگیره با اشتیاق و انگیزه توانایی صحبت کردن رو دارم
و نکته آخر اینکه این استعداد(هوش کلامی_زبانی) رو اگه خدا به بنده ای بده ،خیلی باید حواسش جمع باشه که با این زبان میتونه سرنوشت خیلی هارو در ارتباط با خودش و دیگران تغییر بده چهداز لحاظ منفی و چه مثبت
من از توانایی خوبی در متقاعدسازی افراد برخوردام و حتی در استفاده از کلمات ..عاشق مطالعه هستم به خودم نمره ۸ از ده میدم
افراد با این هوش بالا ، به درستی از قواعد و دستور و ادبیات فارسی استفاده می کنند ، این افراد دایره لغات گسترده ای دارن ، و در توضیح مسایل و موضوعات موفق هستند و به نظرم یکی از لازمه های اصلی شغل معلمی و تدریس این هوش است
درود بر شما
برای اینکه بتوانم هوش کلامی خود را بهتر بشناسم تمامی ویژگی هایی که دراین مقاله بصورت سر تیتر و محتوا بود را شماره کردم و توانستم حدود 20 شماره ویژگی بنویسم بعد آمدم در ستون کناری آن با عدد صفر(ندارم) و یک (دارم ) به خود امتیاز دادم.
سعی کردم سخت گیرانه عمل کنم نتیجه از بیست ویژگی برای من عدد 7 بود و من فقط هفت ویژگی را به صورت مسلم در خودم پیدا کردم.
البته در آزمون هوش چند گانه گاردنر، سخت گیرانه که به خود نمره دادم امتیاز 64 را از آن خود کردم.
با همین امتیاز این هوش در جایگاه دوم پس از هوش درون فردی با نمره 78 برای من بود.
من زیاد به این امتیازات نمی توانم دل ببندم و در درست بودن آن تردید دارم ولی پس از 4 بار که این تست را انجام دادم در چهار بار با امتیازات متفاوت این هوش در ردیف سه و دو جا به جا می شد.
من بیشتر وقتم در خانه می گذرد و آن هم در اتاق مطالعه و کمتر در بین افراد و حتی خانواده هستم شاید یک دلیل که من این رتبه را با این امتیاز کم می آورم این باشد که زیاد صحبت نمی کنم و در جمع نمی روم وفرصت ای که ببینم کلامم چگونه است را پیدا نکرده ام.
در نویسندگی هم یک دلیل نیز پیدا کردم آن هم پس از جلسه چهارم درس استاد رحیمی وقتی داشتند در باره نقطه قوت بیشینه ساز صحبت می کردند متوجه شدم که من به شدت کمالگرا هستم اما از نوع منفی آن
من عمریست که مطالعه می کنم تا بنویسم اما تا بحال هیچ ننوشته ام و همانطور که استاد محترم فرمودند دائم خودم را خواستم برای نوشتن آپدیت نگه دارم و فقط مطالب جمع کرده ام تا شاید روزی بهترین باشم در نویسندگی.
البته از کمالگرایی شدید خودم آگاه بودم افراد زیادی در باره آن بهم گفتند اما آن را به عنوان یک امتیاز و صفت منفی و بد برای خودم میدانستم و دوست داشتم که از آن خلاص شوم اما تا بحال برایم ممکن نبوده است.
این نیرو بسیار در من قدرتمند عمل می کند و دائم رویاهایی از جنس کمال را در ذهنم تداعی می کند البته آنها را دوست دارم ولی فکر می کنم اگر در تعدیل این نقطه قوت که الان نقطه ضعف من است موفق نشوم این اتفاق نخواهد افتاد.
من همیشه خودم را روی سن و یا سفر کاری به مقصد کشورهای مختلف و در حال پرواز می بینم.
این رویا از بچگی تا به حال با من بوده و هیچ وقت کم رنگ نشده است.
سپاس از اینکه دیدگاه مرا خواندید
سلام وقت بخیر
من در زمینه ی هوش کلامی در خودم توانایی میبینم
امااونجا که گفته بود در هر جمعی علاقه به صحبت کردن دارند رو برای خودم تایید نمیکنم.
برای من معمولا به اینگونه است که درجمع هایی که علایق و استعدادهای من موضوع صحبت باشند تمایل به گفتگو دارم.
من به هوش کلامی خود نمره ۳ بدم . من فک میکنم این هوش با هوش بیرون فردی رایطه نزدیکی داره ..من واقعا در زمینه برقراری ارتباط با دیگران و تعامل و حرف زدن با دیگران ضعیف هستم و تقریبا ۹۹ درصد افراد به من میگن که چقدر کم حرف هستم و من بارها از خودم این سوال رو کردم که چرا اصلا حرفی برای گفتن ندارم و چرا هیچ ایده و نظر یندارم و این واقعا روی روابط اجتماعی من تاثیر گذاشته
با سلام و تشکر از استاد رحیمی بزرگوار و تیم فعالشان
نمره هوش کلامی زبانی من 6 است چون به طور کامل مانند مواردی که مقاله به آن اشاره کرد نیستم.
مثلا توانایی شعر گفتن و نویسندگی ندارم🤦♀️. اما احساس می کنم نفوذ کلامم خوبه. باید سعی کنم راه های تقویت هوش کلامی زبانی رو انجام بدم مثلا همین نظر دادن در این سایت یکی از راه های تقویتشه😊 چون این هوش برای سخنرانی و تدریس و کلا ارتباط بسیار لازم و کاربردی هست.
یکی دیگه از راه های تقویت این هوش که در مقاله بهش اشاره شده بود بازی زنجیره کلمات بود که به نظرم جالب اومد چون هم بازی هست هم راه تقویت این هوش و میتونه در جمع های خانوادگی بازی بشه. هم چنین شعر گفتن هم جذاب به نظر میرسه و جنبه فان داره.
با تشکر
سلام
من به هوش کلامی زبانی خودم 3 میدم. جاهایی بوده در گفتگوها با کمبود واژه مواجه شدم و مکث کردم که احساس ناخوشایندی به من دست داده.
میخوام به مهارت سریع فکر کردن و سریع پاسخ دادن برسم و در حین صحبت حرف کم نیارم.
درود بر شما
بسیار عالی و الهام بخش بود.
مطالعه اینگونه مقالهها باعث ایجاد نگرشهای جدید و حضور بیشتر انسان به شنوایی موثر و نقش آن در رشد و پویایی دیدگاههای خود در زندگی میشود.
مثل مثال واژه مستلزم، این نوشته سرشار از نکاتی بود که علیرغم دانستن آنها ولی بیشتر ما به آنها حضور نداریم و غافل از به کار بستن آنها در گفتار و نوشتار خود در روابط گوناگون هستیم.
با سپاس فراوان و آرزوی سلامتی و توفیق روزافزون برای نگارنده.
من به هوش کلامی خودم نمره 6 میدهم
من قبلا” ارتباطات ضعیفی داشتم وچون ارتباطات کلامی پایینی داشتم نمی توانستم به درستی از کلمات به درستی استفاده کنم ولی به خاطر اینکه علاقه داشتم به مطالعه توانستم نمره آنرا بهتر کنم.
و خوشحالم از اینکه هوش کلامی یک مهارت اکتسابی است و می توان آنرا با تمرین بهبود داد.
و با توجه به اینکه هر شخصی هوش کلامی دارد ولی با درجات مختلف ولی کسانیکه بتوانند با درک بالا دایره واژگان بیشتری به کار بگیرند می توانند به ارتقاع آن امید وار باشند
ما همچنین می توانیم با به کار گیری ویژگی افرادی که هوش کلامی بالایی دارند این ویژگیها را در خودمان ایجاد کنیم.
و به نظر من مهمترین قسمت دایره واژگان هست که اگر بتوانیم مدام مطالعه کنیم واز کلمات جدید در محاوره استفاده کنیم وهمچنین بعضی مواقع شعر بنویسیم می توانیم آنرا گسترش دهیم.
وهمچنین همانطور که طبق متن گفته شد بتوانیم در قلمروهای هوش کلامی کلمات را با درک مناسب وتحت هر شرایطی به کار بگیریم می توانیم از هوش کلامی خود بهینه استفاده کنیم.
من این هوشم از بقیه هوش هام بالاتره و دقت که میکنم از بچگی همش کتاب های متنوع میخوندم ،پازل حل میکردم ،شعر نو مینوشتم، هر شب نامه مینوشتم تو دفترم برای خدا وعاشق حرف زدن و جوک گفتن بودم … کلا همه زندگی ام پرورش این هوش بوده با اینکه متوجه نبودم
سلام وقتتون بخیر 🌺
من در باره این هوش به خودم نمره 6 رو میدم چون تقریبا دایره لغات خوبی دارم و همیشه سعی میکنم هرجا کلمه خاصی میبینم معنیش رو متوجه بشم ، گاهی دکلمه مینویسم و از خوندن اشعار سهراب و فروغ واقعا لذت میبرم و اگه کتاب خوبی داشته باشم همه اوقات فراغت رو صرف خواندن اون کتاب میکنم و ساعت ها میشینم پای اون کتاب بدون اینکه متوجه گذر زمان بشم ، از نظر دیگران تقریبا شنونده خوبی هستم و خیلی تلاش میکنم تا این هوشم رو تقویت کنم چون در دنیای امروز ،ارتباطات حرف اول رو میزنه و هرکس روابط عمومی بهتری داشته باشه میتونه موفق تر باشه
سلام
هوش کلامی من در حالت عادی میتونه 6 از 10 باشه، البته من آدم کم حرفیم و ترجیحم اینه که با افرادی که خیلی زیاد صحبت نمی کنند، در ارتباط باشم و شنونده ی خوبی نیستم.
اما به کتاب خوانی و نویسندگی علاقه دارم و گاهی خطی چند می نویسم، بخاطر همین سعی میکنم کلمات جدید به دایره لغاتم اضافه کنم،اما استفاده از کلمات قلمبه سلمبه ای همچون: سایه عالی مستدام یا مسدع اوقات شریف شدیم، هم خیلی سازگار با روحیه م نیست.
و همین من وقتی در حالت هیجانی(مثلا میان دعوا) قرار بگیرم، هوش کلامی من برابر با صفر میشه، دقیقا صفر…
عین مجسمه وایمستم و دریغ از گفتن حتی یک کلمه به طرف مقابل، تازه بعد از دعوا یادم میاد که جه چیز هایی میتونستم به طرف بگم که هم کوبنده باشه و هم حالش رو بگیرم، اما در اون لحظه نتونستم بگم.
سلام
بنده با توجه به سن و سالم (۱۳ سال) به خودم نمره ۷.۵ می دهم.
چرا که در مقایسه با بعضی از همسن و سال هایم کلمات بیشتری را بلد هستم.
و البته علاقه شدیدی به مشارکت در مباحث و مطالعه کتاب دارم؛ گاهی اوقات شعر می گویم و در بعضی موارد شنونده خوبی هستم.
البته با توجه به نکاتی که در مقاله به آن ها اشاره شد باید وقت بیشتری برای مطالعه کتاب های علمی، آموزشی و… بگذارم.
با تشکر از مقاله خوب و مفیدتان.
به نظر من همانطور که گاردنر گفت امکان پرورش هوش کلامی وجود دارد هوش کلامی تو هر مقطع از زندگی یک سطحی دارد که اگر کسی از آن سطح بلاتر باشد هوش کلامی او بالا و اگر پایین تر از سطح معمول هوش کلامی باشد طبیعتا دایره لغاتش کمتر است.
منظورم از هر مقطع زندگی این است که زمانی به تجربه شخصی خودم من هوش کلامی بسیار بالایی داشتم در مقطع دبستان و راهنمایی به دلیل مطالعات زیادی که داشتم اما به مرور که وارد دانشگاه شدم متوجه شدم که سطح هوش کلامی پایین تر رفته. از این جهت به خودم ۵ یا ۶ می دهم.
مطالعه واقعا سهم بسزایی در پیشبرد سطح هوش کلامی دارد و در وهله بعدی معاشرت اجتماعی موثر هست که متاسفانه در هرجفتش بنابه شرایطی که هم اکنون داریم کم زمان می گذاریم.
این مقاله تلنگر سنگینی برای من بود و مرا آگاه کرد.
متشکرم.
سلام.از نظر خودم نمره ۸ دارم چون دایره لغات خوبی دارم و کتاب زیاد مطالعه میکنم و در برخورد با ادمها شنونده خوبی هستم فقط در زمان صحبت و استفاده از لغات درگیر وسواس انتخاب لغت مناسب میشوم.بنظر من اگر درجامعه و مجامع حضور داشته باشیم و خودمون را ملزم له تنوع لغات کنیم میتوانیم هوش کلامی خودمان را بالا ببریم.تجربه شخصی خودمه که مدتی مجبور به خانه نشینی بودم پس از اتمامش و حضور در جامعه احساس میکردم دچار ضعف در صحبت و معاشرت هستم اما پس از خدود یک هفته شرایط بسیار بسیار بهتر شد.