استعداد دیداری چیست و افراد دارای این استعداد چه ویژگیهایی دارند؟

فهرست مطالب مقاله
استعداد دیداری (Visual Aptitudes)، یکی از 14 مورد استعداد جانسون اوکانر میباشد که در مقاله آزمون استعدادیابی به روش جانسون اوکانر، تعریف کوتاهی از این استعداد را ارائه دادیم.
در این مقاله ابتدا شما را با استعداد دیداری و آزمونهایش آشنا میکنیم؛ سپس هر کدام از آزمونها را معرفی میکنیم و نکاتی را برای هر کدام ارائه میدهیم. در ادامه سؤالاتی را در اختیار شما قرار میدهیم تا با پاسخگویی به آنها شما بتوانید استعداد دیداری خود را تشخیص دهید. در آخر نیز مشاغلی را برای افراد دارای استعداد دیداری ذکر میکنیم. خواندن این مقاله حدودا 10 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید و با استعداد دیداری آشنا شوید.
آشنایی با استعداد دیداری
استعداد دیداری در واقع ترکیبی از دو استعداد دیگر است که در گذشته استعداد “حافظه طراحی” و استعداد “تشخیص و تفکیک رنگها” نامیده میشدند، اما امروزه هر دوی آنها زیرمجموعه استعداد دیداری قرار دارند و به عنوان آزمونهای جداگانهی این استعداد به حساب میآیند. استعداد دیداری مربوط به قابلیتهای استثنایی و پتانسیل فرد در هنرهای تجسمی که فقط محدود به نقاشی نمیباشد است؛ مانند مجسمهسازی، سرامیک، طراحی جواهرات و غیره.
(همچنین بخوانید: حافظه چیست؟)
آشنایی با آزمونهای استعداد دیداری
در استعداد دیداری، چهار توانایی دیداری مختلف مورد سنجش قرار میگیرند. این استعدادها در حرفههای هنری و طراحی نقش دارند، اما میتوانند در زمینههای دیگری که بر اطلاعات دیداری یا جزئیات متکی هستند نیز استفاده شوند.
حافظه طراحی: مجموعهای از نقاشیهای خطی نشان داده میشود و آزمونشوندگان باید یک سری نقاط را به هم متصل کنند و به کمک حافظهشان تصاویر را بازتولید کنند.
مشاهده: آزمونشوندگان باید تغییرات کوچکی را در جزئیات تصاویری از اقلام روزمره شناسایی کنند.
تشخیص رنگ: آزمونشوندگان باید کلاهکهای رنگی را به منظور ایجاد طیفهای رنگی مرتب کنند.
طراحی بصری 1 و 2: آزمونشوندگان باید بین دو تصویر انتزاعی ترجیح زیبایی شناختی خود را نشان دهند.
چطور متوجه شویم که استعداد دیداری داریم؟
با بله یا خیر به سوالهای زیر پاسخ دهید، اگر تعداد بلههای شما بیشتر بود، پس شما استعداد دیداری دارید.
1- آیا هنگام مشاهده ماشینها، رنگ آنها نظر شما را جلب میکند؟
2- آیا دیدن یک رنگ کمیاب و جدید شما را به وجد میآورد؟
3- آیا به هنگام خرید گل، زیبایی و رنگارنگ بودن آن برای شما مهم است؟
4- آیا به هنگام ساخت اسلاید، انتخاب رنگ اسلایدها و ترکیب رنگبندی برای شما مهم است؟
5- آیا تفاوت معنی رنگها در فرهنگهای مختلف برای شما جالب است؟
حافظه طراحی چیست؟
حافظه طراحی، توانایی به خاطر سپردن و بازتولید نقاشیهای خطی انتزاعی را میسنجد. حافظه دیداری برای به خاطر سپردن اطلاعاتی که قابل دیدن هستند، مانند نمودارها، جدولهای زمانی، اینفوگرافیکها و نقشهها، کاربرد دارد. افراد دارای استعداد حافظه طراحی اغلب از سبکها و گرایشها در زمینههای بصری مانند معماری و مد آگاه هستند. آنها اغلب گزارش میدهند که میتوانند نقشهها را به راحتی به خاطر بسپارند و ممکن است در کلاسهایی مانند تاریخ هنر که در آن بیشتر اطلاعات به جای متن، تصویری هستند، زمان خوبی را داشته باشند.
حافظه طراحی، در زمینههای هنری مانند طراحی گرافیک، طراحی داخلی، نقاشی یا طراحی صنعتی کاربرد دارد. هنرمندان و معماران در این زمینه امتیاز بالایی کسب میکنند. با این حال، هر کسی که این استعداد را دارد، خود را “هنرمند” نمیداند. اگر شما از افرادی هستید که خودتان را هنرمند نمیدانید، به دنبال فرصتهایی برای کار با خط و فرم باشید، از کار در طراحی وب و صفحهآرایی گرفته تا جمعآوری نقشه به عنوان یک سرگرمی.
(همچنین بخوانید: هوش بصری-فضایی چیست و چطور میتوان آن را تقویت کرد؟)
نکاتی برای افراد دارای استعداد حافظه طراحی
1- اطلاعات جدید را از طریق اینفوگرافیکها، نمودارها یا جداول زمانی بیاموزید.
2- یادداشتهای کلاس یا پروژهها را به تصاویر تبدیل کنید، یا یک بولت ژورنال داشته باشید.
3- یک زبان مبتنی بر کاراکتر مانند ماندارین یا عربی را بیاموزید.
4- سرگرمیهایی مانند عکاسی، خوشنویسی، نقشه برداری، تصویرسازی، طراحی پارچه و یا نقاشی را امتحان کنید.
5- اگر هنرمند نیستید، سایر صنعتهای دیداری مانند مد، طراحی، معماری، موزه، املاک و یا فیلم را در نظر بگیرید.
6- فعالیتهای فوقبرنامه مانند عکاسی خبری، فناوری تئاتر و یا کلاسهای هنری را امتحان کنید.
حافظه طراحی فقط برای هنرمندان نیست
حافظه طراحی یک استعداد همه کاره است که میتواند در بسیاری از موقعیتها خارج از هنر و طراحی مفید باشد. املاک و ساختمان را به عنوان راهی برای این استعداد در نظر بگیرید: مشاوران املاک در مورد املاک تحقیق میکنند، با چیدمان محله آشنا میشوند و طرحهای خانه را برای مشتریان توضیح میدهند.
محافظان آثار تاریخی اغلب حامیان پرشور و علاقهمندان به تاریخ با دانش عمیق در مورد ساختمانهای تاریخی، نقشهها و گذشته شهرها هستند. در یک محیط غیرانتفاعی، آنها ممکن است این دانش را از طریق تورهای راهنما و کمپینهای آگاهی عمومی به اشتراک بگذارند، اما یک جنبه تجاری نیز برای این محافظان تاریخی وجود دارد.
مشاغل و حرفههای مناسب برای افراد دارای استعداد حافظه طراحی
معماری
مهندس طراح
برنامهنویسی کامپیوتر
نقشهکشی
پزشکی
علوم فیزیک
علوم زیست
علوم کامپیوتر
علوم ریاضیات
مشاهده چیست؟
مشاهده، توانایی توجه و به خاطر سپردن جزئیات بصری کوچک را مورد سنجش قرار میدهد. به نظر میرسد که توانایی مشاهده در مشاغل بازرسی یا کنترل کیفیت مفید است، اما میتواند در زمینههای هنری یا هر حرفهای که نیازمند توجه به جزئیات بصری کوچک است نیز به کار رود. شما همچنین میتوانید این استعداد را به عنوان یک روش خاص برای جمعآوری اطلاعات و برقراری ارتباطات در نظر بگیرید، به همین دلیل است که میتواند برای نظارت بر رفتار نیز مفید باشد.
نکاتی برای افراد دارای استعداد مشاهده
1- فردی باشید که قبل از ارسال پروژه، آخرین بررسی را انجام میدهد.
2- سرگرمیهایی مانند تماشای پرندگان، پیادهروی در طبیعت، تماشای ستارگان، پازل، عکاسی و یا شکار را امتحان کنید.
3- سبک “یادگیری مشاهدهای” را امتحان کنید. مهارتهای جدید را با تماشای دیگران در حال انجام آن مهارت بیاموزید.
4- به جزئیات دیداری افراد دیگر، مانند تغییرات در ظاهر آنها، توجه داشته باشید.
(همچنین بخوانید: هوش بدنی-جنبشی چیست و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟)
مشاغل و حرفههای مناسب برای افراد دارای استعداد مشاهده
در حیطه مشاور املاک:
بازرس یا ارزیاب مسکن
نماینده املاک و مستغلات
مدیر ساختمان
نقشه بردار
در حیطه فیلم:
ویرایشگر فیلم
دیدهبانی
تاجر
فیلمبردار
در حیطه اجرای قانون:
مأمور تحقیق صحنه جرم
کارآگاه
مأمور ویژه
بازرس آتشنشانی
در حیطه هنر و مد:
متخصص مراقبت از پوست
تاجر
موزهدار
طراح گرافیک
در حیطه علوم پایه:
فناوری پزشکی
زیست شناس
باستان شناس
طبیعت شناس
در حیطه هوانوردی:
خلبان
مهماندار هواپیما
بازرسی هوانوردی
تشخیص رنگ چیست؟
تشخیص رنگ، توانایی دیدن تمایزات ظریف بین رنگهای بسیار مشابه را مورد سنجش قرار میدهد. تشخیص رنگ برای نقاشان و هنرمندان و همچنین افرادی که در زمینههای مرتبط با طراحی مشغول هستند مانند طراحی گرافیک، دکوراسیون داخلی و ساخت جواهرات، کاربرد دارد. همچنین افرادی که با آرایش، رنگ مو یا لوازم آرایشی سر و کار دارند نیز از تشخیص رنگ استفاده میکنند. فراتر از اینها، استعداد در تشخیص تفاوتهای جزئی در رنگ میتواند در یک آزمایشگاه علمی برای شناسایی مواد شیمیایی یا مواد معدنی مختلف، مشاهده نمونههای بافت بیمار، یا تمایز بین نمونههای مختلف گیاهی و حیوانی کاربردی باشد. این استعداد ممکن است برای یک سرپرست چاپ در انتشارات، یک انیماتور برای یک شرکت تولید فیلم، یک متخصص پوست که به بینظمیهای روی پوست نگاه میکند، یک هنرمند نساجی که پارچه را رنگ میکند و یا یک تکنسین آزمایشگاهی که تاجهای دندان را رنگ میکند، کاربرد داشته باشد.
نکاتی برای افراد دارای استعداد تشخیص رنگ
1- گزارشها و سایر اطلاعات را به ارائههای رنگارنگ تبدیل کنید.
2- سرگرمیهایی مانند کلاس تئوری رنگ، گوهرشناسی، نقاشی، عکاسی، بازدید از موزه، کتابهای رنگآمیزی بزرگسالان، باغبانی، گل آرایی، یا دکوراسیون داخلی را امتحان کنید.
3- روانشناسی رنگها بیاموزید و آن را در خانه یا محل کار خود به کار گیرید.
4- اگر به کارآفرینی یا توسعه محصول علاقه دارید، به رنگهایی که بیشتر برای مشتریانتان جذاب هستند و همچنین رنگهایی که استاندارد صنعت هستند توجه کنید.
5- اگر در زمینه غذا یا کشاورزی کار میکنید از استانداردهای رنگ برای دستهبندی و پردازش محصولات و اقلام غذایی استفاده کنید.
مشاغل و حرفههای مناسب برای افراد دارای استعداد تشخیص رنگ
آسیب شناسی
آموزش
مطالعات محیطی
داروسازی
باستان شناسی
انسان شناسی
طراحی بصری چیست؟
طراحی بصری، استعداد هنری عمومی را مورد سنجش قرار میدهد. نزدیکترین چیزی که به دست آمده شناسایی دو مفهوم ترکیب طراحی است که مقیاسهای آزمون طراحی بصری، ترجیح ذاتی در مورد این دو مفهوم را مورد سنجش قرار میدهند.
در حالی که این تنها یک آزمون است، طراحی بصری دو عامل متفاوت را اندازهگیری میکند. در طراحی بصری ۱، انتخاب بین طراحی ساده و پیچیدهتر است. نمونهای از این ایده میتواند دو بوم نقاشی باشد، یکی تنها چند خط کوتاه روی آن وجود دارد و دیگری دارای تعداد زیادی از این خطوط میباشد. اولین بوم را میتوان «ساده» نامید، در حالی که بوم دیگر را میتوان «پیچیده» نامید. در طراحی بصری ۲، انتخاب بین طرحهای متقارن و نامتقارن است.
افراد دارای امتیاز بالا در طراحی بصری ۱، طرحهای ساده را انتخاب میکنند و افراد دارای امتیاز بالا در طراحی بصری ۲، طرحهای نامتقارن را انتخاب میکنند.
به نظر میرسد که این ترجیحات ذاتی هستند؛ زیرا بر اساس مطالعهای بر روی دانشآموزان، کسانی که آموزش هنری دیدهاند نسبت به کسانی که چنین آموزشی ندیدهاند، عملکرد متفاوتی ندارند.
هنرمندان هنرهای زیبا و هنرمندان تجاری که مؤسسه استعدادیابی جانسون اوکانر مورد مطالعه قرار داده است، در مورد تقارن ترکیبات در این آزمون اختلاف نظر داشتند. هنرمندان هنرهای زیبا و عکاسان ترکیبهای نامتقارن را ترجیح میدادند، در حالی که هنرمندان تجاری طرفدار تعادل بودند.
ویژگیهای افراد دارای امتیاز بالا در استعداد طراحی بصری
هنگامی که فرد در طراحی بصری ۱ و ۲ امتیاز بالایی کسب میکند، به این معنی است که ترجیحات او با اولویتهای هنرمندان حرفهای در نمونه استاندارد مؤسسه استعدادیابی جانسون اوکانر، مطابقت دارد. هنرمندان تجاری، هنرمندان هنرهای زیبا و عکاسان همگی فضای خالی بیشتری را در ترکیببندیهایی که به آنها نشان داده میشد، ترجیح میدادند.
ویژگیهای افراد دارای امتیاز پایین در استعداد طراحی بصری
هنگامی که فرد در طراحی بصری ۱ و ۲ امتیاز پایین کسب میکند، به این معنی است که نظرات بیان شده، از جهاتی با نظرات هنرمندان حرفهای در نمونه استاندارد مؤسسه استعدادیابی جانسون اوکانر در تضاد هستند. البته این لزوماً مانع موفقیت فرد در هنر یا طراحی نمیباشد، فقط به این معنی است که فرد سبکی متفاوت با سبک عمومی دارد.
ویژگیهای افراد دارای امتیاز متوسط در استعداد طراحی بصری
زمانی که افراد در یکی از این آزمونها امتیاز متوسط کسب میکنند، نشاندهنده فقدان اندیشه قوی، یا انعطافپذیری و یا توانایی تغییر سبک میباشد. یک هنرمند بدون احساسات قوی در مورد طراحی بصری ۱ و ۲، ممکن است سبک خود را بسته به موضوع، روحیه، رسانه یا مواد مورد استفاده تغییر دهد.
مشاغل و حرفههای مناسب برای افراد دارای استعداد دیداری
اگر علاقهمند به رشته هنری یا طراحی هستید، به خاطر داشته باشید که برخی از برنامههای هنر و طراحی برای درخواست نیاز به نمونه کار دارند. جمعآوری نمونه کارهای خود را از دوران دبیرستان شروع کنید و یا قبل از درخواست، یک برنامه تابستانی همهجانبه در رابطه با اصول طراحی را در نظر بگیرید.
اگر استعداد تجسم ساختاری دارید
معماری
طراحی محیطی
طراحی شهری
مهندسی پزشکی
ستاره شناسی
فناوری اطلاعات جغرافیایی
هنرهای دیجیتال و فناوری رسانه
فناوری گرافیک کامپیوتری
طراحی صنعتی
طراحی داخلی
جغرافیا
اگر استعداد تجسم ساختاری ندارید
تاریخ هنر
تاریخچه معماری
مطالعات رسانهای
استودیو هنر
نظریه فیلم
بازاریابی
تحصیلات هنری
صنعت مد
طراحی پارچه
طراحی گرافیک و تصویرسازی
زمان انتخاب رشته و یا شغل بهتر است که براساس آشنایی که از خودمان داریم، تصمیمگیری کنیم. هر شخصی برای شناخت کامل خود، نیازمند آگاهی از استعدادها، هوشها و نقاط قوت خود میباشد. برای این کار فرد باید راههای استعدادیابی و خودشناسی دیگر مانند استعدادیابی به روش هالند، MBTI، استعدادیابی گالوپ و هوش های چندگانه ی هوارد گاردنر را نیز امتحان کند. اگر شما به دنبال این هستید که در کمترین زمان با این مباحث آشنا شوید و در این باره اطلاعات کسب کنید، “دوره انتخاب مسیر زندگی من“ را به شما پیشنهاد میکنیم. با تهیه این دوره شما به شناخت کاملی از خودتان دست پیدا میکنید و در مسیر زندگی تان تصمیمات درستی خواهید گرفت.
اگر بعد از مطالعه این مقاله به این نتیجه رسیدید که دارای استعداد دیداری هستید، از تأثیرات این استعداد بر زندگیتان برای ما بگویید و همچنین اگر از قبل دوره جامع مسیر زندگی من را تهیه کردهاید، خوشحال میشویم که تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم.
نویسنده: شیما بلاش
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با عرض سلام و عرض تشکر از تیم بزرگ تلنتا
من در مورد این استعداد در همین حد هستم که به جزئیات زیاد توجه دارم. اما در طراحی و نقاشی استعدادی ندارم
سلام و درود بر شما عزیزانِ مجموعه ی تلنتا
خداقوت به شما دوستان نیک اندیش…
من این مقاله رو خوندم با اینکه از ابتدا نگاهم این بود که این حوزه از استعدادهای من نیست اما بعد از مطالعه متوجه شدم که در بحث دقت در رنگ ها و تشخیص رنگ ها مقداری علاقه و توانمندی دارم.
و در بعضی مواقع احساسم این بود که توصیف خویش را میخوانم.
سلام و عرض ادب و احترام
این مقاله بسیار زیبا و کامل را مطالعه کردم خیلی بیشتر از آنچه که در مقاله آمده بود وقت گذاشتم هر چند این فقط در این مقاله اتفاق نیفتاد و در مطالعات قبل و مقالات قبل که خواندم نیز به همین شکل بود.
شاید دلیلش سبک مطالعاتی بنده است که باعث می شود بیشتر وقت بذارم.
اما این مقاله نسبت به دیگر مقالات زمانی بیشتر از من را درگیر کرد. شاید دلیل دیگرش هم این باشد که بهمراه مطالعه سعی در جدا سازی مطالب دارم تا بتوانم خود را با آن مورد ارزیابی قرار دهم.
چون اولین دلیل مطالعه برایم خودشناسی است میخواهم خودم و روحیات و علایقم و توانایی و استعدادم را که بصورت منفعل و خاموش هستند را در ضمیر خود جستجو کرده و از لایه های زیرین به منطقه دید بیاورم.
و امید دارم که این اتفاق با کنکاشم میسر گردد.
هر چند با بررسی های که در این مدت انجام دادم متوجه شدم در اغلب موارد من در انتهای طیف ها نبوده و بسیار ترجیحاتم در دو گروه متضاد نزدیک بهم قرار می گیرند. بطوریکه انتخاب بین این و آن برام مشکل می گردد.
شایدم این به دلیل تلاش های است که در جهت یادگیری و بالا بردن انواع آنها کرده ام نمی دانم این نظر خودم است شایدم اشتباه باشد.
من یک دو گانگی بین امروز و گذشته دارم با مطالعاتی که دارم احساس می کنم آنچه را که امروز هستم تاثیر پذیرفته از دانش امروزی بوده و یک سایه و نیم سایه بین آنها تشکیل شده است دقیقا وضوح بین دو دیده نمی شود.
مثلا من نمی دانم راست دست هستم یا چپ دست چون دقیقا نمیدانم چگونه راست دست بودن یا چپ دست بودن مشخص میشود.
آخر اگر به نوشتن باشد من با دست راست می نویسم و پس راست دست هستم. اما دیگر فعالیت هایم با دست چپم صورت می گیرد و کار با دست راست در آنها برایم مقداری راحت نیست.
مثلا در بازی پینک پنک راکت را در دست چپم می گیرم یا میوه پوست کندن با دست چپ، غذا خوردن با دست راست، والیبال دست راست، فوتبال با هردو پا و بیل زدن و با بیل کار کردن دست چپ و…
در این مقاله روند مقاله با تعریف این استعداد شروع میشود و بعد از معرفی آزمون ها نکاتی در مورد هر کدام بیان می کند به دنبال آن سوالاتی می آورد که با بله خیر پاسخ دادن می توان برای تشخیص داشتن استعداد دیداری از آن استفاده کرد که هر چه تعداد بله ها بیشتر باشد یعنی ترجیح داشتن این استعداد به مراتب بیشتر است.
و در آخر نیز مشاغل را با داشتن استعداد تجسم ساختاری و نداشتن آن از هم تفکیک می کند.
البته در سه رده امتیاز بالا، امتیاز پایین و متوسط که هر کدام توضیحاتی و تفاوت هایی در آنها می باشد.
این استعداد در حقیقت در گذشته دو استعداد بوده که ترکیب شده و در قالب استعداد دیداری قرار گرفته است.
و همین باعث شده که این استعداد مختص به نقاشی نباشد و هنر های دیگر را هم مثل مجسمه سازی و طراحی جواهرات را هم در بر بگیرد.
حیطه هایی که این استعداد آنها را در بر می گیرد شامل ( هنر، طراحی، نظارت و اطلاعات بصری ) می باشد.
چهار توانایی در این استعداد مورد ارزیابی قرار می گیرد تا نشان دهد که آزمون دهنده در کجای طیف این استعداد قرار دارد.
1- حافظه طراحی که با تولید تصویر به وسیله اتصال نقاط انجام میشود
2- مشاهده که در آن باید متوجه تشخیص تغییرات جزئی تصاویر( دو تصویر) باشیم
3- تشخیص رنگ که از طریق مرتب کردن کلاهک های رنگی صورت می گیرد
4- طراحی بصری 1 و 2 که ترجیح زیباشناسی بین دو تصویر انتزاعی می باشد
اما نکاتی که در این مقاله بیشتر حائز اهمیت است.
1- بین حافظه طراحی و استعداد تجسم ساختاری ارتباط وجود دارد
2- حافظه طراحی یک استعداد همه کاره است
3- فعالیت هایی مانند خواندن نقشه های معماری یا تفسیر اشعه ایکس نیاز به حافظه دیداری قوی دارند
4- بالاترین امتیاز حافظه طراحی بین دانشجویان رشته مهندسی می باشد
من:
در قسمت مشاهده که توانایی توجه و به خاطر سپردن جزئیات بصری کوچک است این توانایی را ندارم اما من مهارت های جدید را می توانم با تماشای دیگران در حال انجام آن کار یاد بگیرم و در این زمینه مخصوصا کارهایی مانند تعمیرات ماشین و لوازم خانگی و برقی و از این قبیل بهتر عمل می کنم.
در جزئیات دیداری افراد دیگر نیز دقت ندارم و متوجه آنها کمتر می شوم.
اما نکاتی هم در طراحی بصری 1 و 2 است که جالب می باشد.
1- افراد امتیاز بالا طرح های ساده و نامتقارن را انتخاب می کنند
2- هنرمندان هنری ترکیب های نامتقارن اما هنرمندان تجاری ترجیحشان ترکیب های متقارن است
3- البته گفته میشود ترجیحات ذاتی می باشد و ربطی به آموزش دیدن ندارد
4- نکته دیگر اینکه امتیاز پایین در این جا به معنی آن نیست که این مانع شود شخص در هنر و طراحی موفق شود. فقط به این معنی است که فرد سبکی متفاوت با سبک عمومی دارد.
سپاس از شما بابت وقتی که برای مطالعه این دیدگاه گذاشتید.