چگونه اتلاف وقت خود را به حداقل برسانیم؟
فهرست مطالب مقاله
اتلاف وقت در اکثر مواقع با استراحتهای نسبتاً کوتاه شروع میشود و همین طور ادامه مییابد. مثلاً با استفادهی بیش از حد از تلفن همراه، وبگردی یا بالا و پایین کردن صفحات اینستاگرام وقت ارزشمند ما هدر میرود. حتی نشستنهای طولانی مدت در مطب دکتر، یا انتظار کشیدن در مترو نیز باعث اتلاف وقت ما میشود. میگویند وقت طلاست پس هر انسانی باید به بهترین شکل چگونگی مدیریت زمان را یاد بگیرد و اتلاف وقت خود را به حداقل برساند.
در این مقاله سعی کردیم بسیاری از عواملی که منجر به اتلاف وقت ما میشوند را مورد بررسی قرار داده و راهکارهایی را برای جلوگیری ازآن ارائه دهیم.
این مقاله 7 دقیقه از زمان شما را به خود اختصاص میدهد و در پایان شما با تکنیکهایی برای کاهش اتلاف وقت آشنا خواهید شد.
چگونه میتوان از اتلاف وقت جلوگیری کرد؟
کلمهی مدیریت زمان بارها و بارها به گوشمان خورده است اما چیزی که اهمیت دارد یادگیری این مهارت، و توانایی به کار گرفتن آن است. یادگیری مهارت مدیریت زمان اولین قدم برای جلوگیری از اتلاف وقت است. در واقع میتوان گفت که مدیریت زمان به معنای استفادهی هوشمندانه از زمان برای بهره وری بیشتر در کارهاست.
معرفی عوامل مؤثر در اتلاف وقت
1- نداشتن هدفی مشخص
انتخاب هدف، یکی از اقدامات ضروری در زندگی است. همه ی ما در زندگی نیازمند داشتن هدف هستیم. داشتن هدف باعث میشود که بدانید هر ساعتی را که سپری میکنید فرصتی ارزشمند و تکرار نشدنی است. علاوه بر این، یکی از مزیتهای انتخاب هدف، بالا رفتن تمرکز ذهنی است. با افزایش تمرکز، بازدهی کار دو برابر شده و اتلاف وقت نیز کاهش مییابد.
2- نداشتن برنامه ریزی
رسدن به اهداف و خواستههایتان در زندگی مستلزم داشتن یک استراتژی درست و منظم و یک برنامه ریزی دقیق و مناسب است. به جرأت میتوان گفت که عدم داشتن نقشهی راه انگیزهی شما را برای رسیدن اهدافتان از بین میبرد و شما را سردرگم میکند و سردرگمی نقطهی شروع یک اتلاف وقت بزرگ است.
3- عدم توجه نسبت به عوامل ایجاد حواس پرتی
یکی دیگر از اقداماتی که به مدیریت زمان کمک میکند، شناسایی عواملی است که منجر به حواس پرتی و کاهش تمرکز ما میشوند. همهی ما با توجه به شناختی که نسبت به خود داریم میتوانیم عوامل حواسپرتیهایمان را از بین ببریم. ممکن است گاهی اوقات برای شما این اتفاق افتاده باشد که در اوج تمرکز مشغول درس خواندن و یا کار کردن هستید و ناگهان با صدای اعلان گوشی تمام تمرکز شما از بین میرود و کارتان مختل میشود.
شما میتوانید هر چیزی که عامل حواس پرتی شماست را از خودتان دور کنید. به عنوان مثل تلفن همراه خود را از اتاق خارج کرده و یا آن را خاموش کنید، میز کارتان را در جایی دور از پنجره قرار دهید، روی میز کارتان را شلوغ نکنید تا بتوانید بهتر روی کارتان تمرکز کنید.
4- انجام همزمان چند کار
شاید شما فکر کنید که انجام چند کار به صورت همزمان ذهن و حافظه شما را تقویت کرده و باعث افزایش بهرهوری از مغز میشود، اما این تصور کاملاً اشتباه است. وقتی شما مشغول انجام چند کار به صورت همزمان هستید مغز مجبور میشود برای پردازش هر کار؛ وقفهای کوتاه در بین آن ایجاد کند. این وقفههای کوتاه نه تنها خوب نیست بلکه در بلند مدت ضررهای جبران ناپذیری بر مغز وارد میکند و به دنبال آن قدرت ذهنی و تمرکز را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. پس به شما توصیه میشود تمام تمرکز خود را بر روی یک کار بگذارید و بعد از انجام آن به سراغ کارهای بعدی بروید. با انجام این کار هم انرژی خود را ذخیره کردهاید و هم با تمرکز بیشتری کارهایتان را به سرانجام رساندهاید.
5- نداشتن نظم
اگر وقت خود را به صورت مداوم صرف تلاش برای یافتن راهحل میکنید، اگر ابتدا به تکمیل پروژههای زماندارتان نمیپردازید و به مهلت آنها توجهی ندارید، پس شما یک فرد بینظم هستید. بینظمی یکی از مهمترین عوامل حواسپرتی و اتلاف وقت است. یک فضای کار بی نظم، باعث هدر رفتن انرژی و زمان شما میشود، پس سعی کنید این عامل مخرب را از زندگیتان حذف کنید. برای سازماندهی و نظم میز کارتان زمان بگذارید و پروژه هایتان را اولویتبندی کنید. با نظم اتاق و یا میز کارتان، ذهنتان نیز به صورت خودکار منظم میشود و کارهایتان دقیقتر انجام میگیرد.
6- نداشتن نگرش مثبت
شما میتوانید انتخاب کنید که در میان تمامی چالشهای ریز و درشت زندگی که هر روز با آن روبهرو هستید چه نگرشی داشته باشید. اگر درگیر چالش های زندگی هستید صبوری کنید و خودتان را به داشتن آرامش دعوت کنید. شما نمیتوانید صدای افکار منفی دیگران را خاموش کنید اما میتوانید گوشهایتان را به نشنیدن دعوت کنید. افکار مثبت داشته باشید و متفاوت بیندیشید. پرورش افکار منفی در ذهن و قلبتان نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه شما را از ادامه ی مسیر باز میدارد.
7- اهمال کاری
یکی دیگر از عواملی که منجر به اتلاف وقت شما میشود اهمالکاری در انجام کارهاست. اهمالکاری و به تأخیر انداختن کارها بسیار رایج است، اما این امر به پیشرفت و کارایی آسیب میرساند و حذف این عادت از زندگی طبیعتاً کمک بزرگی به شما میکند. به یاد داشته باشید که هرچه زودتر کارهایتان را شروع کنید میتوانید به روشی کارآمدتر آن را به سرانجام برسانید. با مطالعهی مقالهی رهایی از اهمال کاری و اجرای راهکارهای ارائه شده میتوانید بر این عادت مخرب غلبه کنید.
8- استفاده از رسانههای اجتماعی
سادهترین و رایجترین روش برای اتلاف وقت استفادهی نادرست از شبکههای اجتماعی است. ممکن است گاهی اوقات تصمیم گرفته باشید فقط دقایقی را به استفاده از شبکههای اجتماعی اختصاص دهید اما ناخودآگاه به خود میآیید و متوجه میشوید که ساعت ها به چک کردن فیسبوک، ایمیل، وبگردی و گشتن در صفحات اینستاگرامی پرداختهاید. کلیک کردن از یک لینک به لینک کاری بسیار طبیعی است که در نهایت باعث میشود در پایان روز هیچ پیشرفتی را در کارتان مشاهده نکنید. اگر استفاده از شبکههای اجتماعی به درستی کنترل و مدیریت نشوند منجر به اتلاف وقت میشوند. شما می توانید به جای گشتوگذار در شبکههای اجتماعی، یک استراحت مفید مانند پیادهروی و یا نوشیدن یک فنجان چای را انتخاب کنید.
راهکارهایی برای جلوگیری از اتلاف وقت
1- کارهایتان را با علاقه دنبال کنید
هر هدفی که روزی در قلب شما جوانه زده بدون شک شدنی است. مادامی که برای تحقق یافتن اهداف و آرزوهایتان تلاش میکنید فعال و سرزنده باشید. هر قدمی که برمیدارید علاقه و اشتیاقتان را نیز با خود همراه کنید چرا که علاقه داشتن نسبت به کاری که انجام میدهید باعث رشد شما خواهد شد.
2- اهدافتان را بنویسید
نوشتن اهداف و رویاهایتان به شما این امید و انگیزه را میدهد که در راستای آن قدم بردارید و برای رسیدن به موفقیت تلاش کنید. علاوه بر آن نوشتن خواسته هایتان باعث میشود که به خودتان اعتماد کنید و باور داشته باشید که با تلاش و صبوری هر هدفی قابلیت محقق شدن را دارد.
3- از شکستهایتان درس بگیرید
از زمین خوردن نترسید و خودتان به استقبال چالشها بروید.کودک سه سالهای را تصور کنید که تازه میخواهد راه رفتن را بیاموزد. او بارها زمین میخورد اما برای لحظهای به این فکر نمیکند که تا آخر عمر نباید راه برود، پس دوباره تلاش میکند و با آغوشی باز چالشها را میپذیرد. شکست هایتان هرچقدر هم سخت و نفس گیر باشند، نباید شما را از ادامه دادن به راهتان بازدارند و یا ناامیدتان کنند. سختیهای زندگی همیشه وجود دارند. اگر بخواهید از سختی های زندگی دور بمانید خودتان را از زندگی کردن دور کردهاید. به توانایی هایتان تکیه کنید و نگذارید ترس از شکست، اراده را از شما بگیرد.
4- استراحت کنید
شاید به این فکر کنید که استراحت فقط برای افرادی است که هدفمند زندگی نمیکنند. اما همهی ما انسان ها ممکن است روزهایی را بدون هیچ دلیلی دچار روزمرگی و یا کلافگی شویم. ممکن است لحظاتی از زندگی برای ما خسته کننده باشد اما این خستگی و بی حالی نباید ما را از آنچه که میخواهیم دور کند. به یاد داشته باشید که هیچکس خستگی ناپذیر نیست و هر فرد موفقی برای ادامه دادن، به استراحت کردن نیاز دارد.
5- لیست کارهایتان را بنویسید
نوشتن لیست کارهای روزانه یکی از بهترین تکنیک ها برای جلوگیری از اتلاف وقت و مدیریت بهتر کارهایتان است. با نوشتن این لیست میتوانید کارهایتان را از قبل اولویتبندی کرده و در چارچوب زمانی خاص خود آنها را انجام دهید. از دیگر مزایای نوشتن لیستکاری پایبند بودن به آن است. میزان تعهد و پای بندی به کار با نوشتن آن افزایش مییابد و و انرژی شما را برای ادامه دادن دوچندان میکند.
6- کارهایتان را سازماندهی کنید
ما انسانها اکثراً در ترافیک، سالن انتظار بیمارستان یا فرودگاه، ایستگاه اتوبوس و… زمان ارزشمندی را که در اختیار داریم هدر میدهیم. بهتر است برای کارهای این چنینی از قبل برنامه ریزی کنیم و چارهای بیندیشیم. به عنوان مثال میتوانید در ترافیک کتاب صوتی گوش کنید و به رشد فردی خود کمک کنید. در سالن انتظار بیمارستان و یا فرودگاه میتوانید به جای گشتن در شبکههای مجازی کتاب بخوانید و یا تمریناتی برای افزایش تمرکز انجام دهید و از اتلاف وقت خود جلوگیری کنید.
در این مقاله شما را با عوامل مؤثر بر اتلاف وقت آشنا نموده و سعی کردیم تکنیکها و راهکارهایی برای جلوگیری از اتلاف وقت را به شما معرفی کنیم.
امیدوارم از مطالعهی این مطلب لذت برده باشید. اکنون شما در قسمت نظرات برای ما بنویسید که شما چه تکنیکهای دیگری برای جلوگیری از اتلاف وقت میشناسید؟
نویسنده : یاسمن وزیرزاده
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء: 1
دیدگاهتان را بنویسید