استعداد شنیداری چیست و افراد دارای این استعداد چه ویژگیهای دارند؟

فهرست مطالب مقاله
استعداد شنیداری (Auditory Aptitudes)، یکی از 14 مورد استعداد جانسون اوکانر میباشد که در مقاله آزمون استعدادیابی به روش جانسون اوکانر، تعریف کوتاهی از این استعداد را ارائه دادیم.
در این مقاله ابتدا شما را با استعداد شنیداری و آزمونهایش آشنا میکنیم؛ سپس هر کدام از آزمونها را معرفی میکنیم و نکاتی را برای هر کدام ارائه میدهیم. در ادامه سؤالاتی را در اختیار شما قرار میدهیم تا با پاسخگویی به آنها شما بتوانید استعداد شنیداری خود را تشخیص دید. در آخر نیز مشاغلی را برای افراد دارای استعداد شنیداری ذکر میکنیم. خواندن این مقاله 10 دقیقه زمان میبرد، پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید و با استعداد شنیداری آشنا شوید.
آشنایی با استعداد شنیداری
استعداد شنیداری از اولین استعدادهایی است که در انسان ایجاد میشود. در واقع، نوزادان میتوانند موسیقی و صداها را بشنوند و تشخیص دهند. اگر والد هستید، شاید تجربهای مثل این را داشتهاید که انگار نوزاد صدای شما را تشخیص داده است. اما فراتر از تشخیص صداها یا آهنگها، که اکثر مردم قادر به انجام آن هستند، کسب امتیاز بالا در استعداد شنیداری میتواند به شما در بسیاری از مشاغل مختلف، نه فقط به عنوان یک موسیقیدان، کمک کند.
(همچنین بخوانید: هوش موسیقایی چیست؟ چطور میشود هوش موسیقایی را تقویت کرد؟)
آشنایی با آزمونهای استعداد شنیداری
برای استعداد شنیداری، سه توانایی مختلف مورد سنجش قرار میگیرند. این تواناییها با حرفههای موسیقی مرتبط هستند، اما در زمینههایی که با صدا، آکوستیک یا حتی زبان تکیه دارند نیز استفاده میشوند.
بسیاری از آزمونشوندگان این آزمونها را به عنوان آزمایشهای شامل صداهای بوق مانند الکترونیکی به یاد میآورند. این صداها ممکن است برای گوش ناخوشایند باشند، حتی برای افرادی که امتیاز بالایی کسب میکنند. این به منظور جلوگیری از برتری افراد دارای دانش موسیقی، نسبت به افرادی است که هیچ تجربه موسیقیایی ندارند.
حافظه صوتی: دنبالهای از صداها دو بار پخش میشود و آزمونشوندگان باید تشخیص دهند که لحن و تُن کدام یک تغییر میکند.
تشخیص زیر و بم صدا: دو صدا نواخته میشود و آزمونشوندگان باید تشخیص دهند که صدای دوم بالاتر یا پایینتر از صدای اول بوده است.
حافظه ضربآهنگ: الگویی از ریتمها دو بار پخش میشود و آزمونشوندگان باید تشخیص دهند که آیا ریتم دوم با ریتم اول یکی است یا خیر.
چطور متوجه شویم که استعداد شنیداری داریم؟
با بله یا خیر به سوالهای زیر پاسخ دهید، اگر تعداد بلههای شما بیشتر بود، پس شما استعداد شنیداری دارید.
1- آیا به شغلهای مربوط به حوزه موسیقی علاقهمند هستید؟
2- آیا میتوانید با شنیدن تن صدای یک نفر، متوجه احساسات او شوید؟
3- آیا میتوانید با گوش دادن به صدای یک دستگاه، مشکل آن را تشخیص دهید؟
4- آیا میتوانید نتهای موسیقی را به راحتی تشخیص دهید؟
حافظه صوتی چیست؟
حافظه صوتی، توانایی یادآوری دنبالهای از صداها، اغلب به عنوان استعداد اصلی موسیقی در نظر گرفته میشود. به هر حال، بیشتر مردم عمدتاً موسیقی را با ملودی مرتبط میدانند. توانایی حافظه صوتی است که باعث میشود برخی با یکبار گوش دادن به موسیقی جدید آن را به خاطر بسپارند یا همراه با آهنگی که فقط چند بار شنیدهاند، بخوانند. برای یک نوازنده با این استعداد، یادگیری نواختن قطعهای جدید به تلاش کمتری نیاز دارد، ملودی که یک یا دو بار شنیده شود، راحتتر یادآوری میشود و به خاطر سپردن و اجرای آن آسانتر میگردد. مهمتر از آن، حافظه صوتی ممکن است دلیلی باشد که موسیقی را برای برخی افراد به یاد ماندنی و معنادار میکند. بدون حافظه صوتی، مردم میتوانند از گوش دادن به موسیقی لذت ببرند، اما وقتی آهنگ تمام میشود، به خاطر آوردن قطعه دشوار خواهد بود. برای کسانی که این استعداد را دارند، ملودی آهنگ معمولاً طولانی مدت در ذهنشان میماند، که اغلب منجر به میل به نواختن یک ساز یا نوشتن یک قطعه موسیقی میشود.
نکاتی برای افراد دارای استعداد حافظه صوتی
1- اطلاعات جدید را با اتصال آنها به آهنگ یا ملودی بیاموزید. همچنین ممکن است از گوش دادن به موسیقی هنگام مطالعه، لذت ببرید.
2- از موسیقی لذت ببرید! ممکن است احساس کنید که آهنگها به راحتی در ذهن شما ثبت میشوند. حتی اگر یک نوازنده نیستید، وقتی به موسیقی گوش میدهید یا به کنسرت میروید، از این استعداد استفاده میکنید.
3- سرگرمیهایی مانند نواختن یک ساز، بازیگری، سخنرانی در جمع، تهیه لیست موسیقی برای دوستان خود، کار داوطلبانه در ایستگاه رادیویی و یا شرکت در کلاس زبان خارجی را امتحان کنید.
4- شغلهایی را در نظر بگیرید که با موسیقی یا صدا سروکار دارند، مانند آسیبشناسی گفتاری، شنوایی شناسی، فیلم و یا فناوری موسیقی.
(همچنین بخوانید: هوش کلامی چیست و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟)
تشخیص زیر و بم صدا چیست؟
تشخیص زیر و بم صدا، توانایی تمایز دادن بین فرکانسها یا زیر و بمهای مختلف صدا را مورد سنجش قرار میدهد. افرادی که این استعداد را دارند بیشتر متوجه اشتباهات در موسیقی میشوند و میتوانند تنظیم نبودن ساز و یا صدای خواننده را تشخیص دهند. آگاهی دقیق از زیر و بم نه تنها برای یک نوازنده مفید است، بلکه برای یک رهبر گروه کر، معلم موسیقی، تهیه کننده صدا و یا کسی که آلات موسیقی و تجهیزات صوتی میسازد نیز مفید است. به دلیل اینکه پیانو سازی است که صدای ثابت دارد، فردی که این ساز را مینوازد کمتر به استعداد تشخیص زیر و بم صدا نیاز دارد؛ اما برای نواختن سازهایی مانند ویولن که نتها را باید با گوش فرا گرفت، این استعداد ضروری است.
علاوه بر مفید بودن به هنگام نواختن و تمرین موسیقی، استعداد تشخیص زیر و بم صدا ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به انواع صدا ایجاد کند. افراد دارای این استعداد اغلب گزارش میدهند که تجهیزات صوتی با کیفیت پایین و یا نامفهوم بودن صداها، آزارشان میدهد و به طور کلی نسبت به سروصدا و همهمه محیط حساس هستند.
نکاتی برای افراد دارای استعداد تشخیص زیر و بم صدا
1- وظایفی را در نظر بگیرید که شامل تشخیص مشکلات در ماشینها میشود. وقتی ماشین خود را برای تعمیر میبرید، مکانیکها اغلب میپرسند که موتور چه صدایی تولید میکند.
2- سعی کنید زبانهای دارای لحن مانند ماندارین را یاد بگیرید.
3- سرگرمیهایی مانند نواختن یک ساز (شیپور، ویولن و غیره) و آواز خواندن را امتحان کنید.
حافظه ضربآهنگ چیست؟
حافظه ضربآهنگ توانایی یادگیری و به خاطر سپردن ریتمها یا ضربات را مورد سنجش قرار میدهد. شخصی با این استعداد ممکن است به ویژه به ریتمهای پیچیده یا همزمان و یا نواختن سازهایی مانند توبا، باس یا درام که خط ریتمیک موسیقی را حمل میکنند، کشیده شود.
حافظه ضربآهنگ کاربردهایی فراتر از جایگاهش در موسیقی دارد. اگرچه این استعداد با یک آزمون شنیداری سنجیده میشود، احساس کردن ریتم صرفاً یک استعداد شنیداری نیست؛ به نظر میرسد که در زمینههای ورزشی و حرکت محور و همچنین جنبههای مختلف نوشتاری نیز کاربرد داشته باشد. یک مطالعه اخیر نشان داد که عکاسان نیز به عنوان یک گروه امتیاز بالایی کسب میکنند. این احتمالاً میتواند مربوط به ثبت حرکت در عکسها باشد، به خصوص برای عکاسان حیات وحش، رویدادها یا دنیای مد.
نکاتی برای افراد دارای استعداد حافظه ضربآهنگ
1- سعی کنید اصطلاحات یا واژگان را با گوش دادن به ریتم کلمه یا با قافیه دادن به آنها، به خاطر بسپارید.
2- سرگرمیهایی مانند ورزش، رقص، هنرهای رزمی، نواختن سازهای کوبهای، یادگیری زبانهای خارجی یا دویدن را امتحان کنید.
3- کار با جریان کلمات در نویسندگی، بازیگری یا سخنرانی عمومی را در نظر بگیرید.
(همچنین بخوانید: هوش بدنی-جنبشی چیست و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟)
استعداد شنیداری فقط برای موسیقیدانان نیست
همه کسانی که در استعدادهای شنیداری امتیاز بالایی کسب میکنند، نمیخواهند که موسیقی را به طور حرفهای در پیش بگیرند یا حتی ساز بزنند. برای برخی افراد، اینکه موسیقی را به عنوان بخشی از زندگی روزمره خود یا به عنوان یک سرگرمی در نظر بگیرند، برای ارضای استعدادشان کافی است.
اگر این استعداد را نه فقط به موسیقی بلکه به طور کل به صدا ربط دهید، فرصتهای بیشتری برای استفاده از آن خواهید یافت. به عنوان مثال، میدانیم که تواناییهای شنیداری به شدت با زبانها مرتبط هستند (بسیاری از محققان دریافتهاند که یادگیری زبان دوم برای موسیقیدانان، نسبت به افراد بدون دانش موسیقی، راحتتر است)، بنابراین اگر برای یک شرکت بینالمللی و یا در خارج از کشور کار میکنید، میتوانید از استعداد شنیداری خود بهره ببرید.
اگر علاقهمند به موسیقی هستید اما نمیخواهید حرفهای بنوازید، به دنبال مشاغلی در بخش تجاری صنعت موسیقی باشید. یک برنامهنویس کامپیوتر یا حسابدار با استعداد شنیداری، احتمالاً از کار در یک شرکت مرتبط با موسیقی لذت خواهد برد.
نواختن یک ساز ممکن است راهی واضح برای کمک به حرفه شما به نظر نرسد، مگر اینکه شما یک نوازنده باشید؛ اما بسیاری از محققان متوجه ارتباط بین سرگرمیهای هنری و تفکر خلاق و نوآورانه شدهاند. تسلط بر یک ساز نیازمند نظم و انضباط، صبر، تمرین و خلاقیت است که برخی – از جمله سازمان جایزه نوبل – آن را با روند پیشرفت علمی مقایسه کردهاند. نواختن با سایر نوازندگان نیز میتواند کار گروهی را تقویت کند.
عکس: متخصصان قلب میتوانند با استفاده از حافظه ضربآهنگ خود، ضربان قلب نامنظم را تشخیص دهند و آنالیز کنند.
(همچینن بخوانید: نقطه قوت تحلیل گر چیست و افراد دارای این نقطه قوت چه ویژگیهایی دارند؟)
مشاغل و حرفههای مناسب برای افراد دارای استعداد شنیداری
کلاسهای موسیقی میتوانند خروجیهای روشنی برای استعداد شنیداری فراهم کنند، اما وقتی در حال تحقیق در مورد رشتههای دانشگاهی هستید، بهتر است فراتر از موسیقی را نیز در نظر بگیرید.
اگر استعداد تجسم ساختاری دارید
معماری یا مهندسی آکوستیک
مهندسی صدا
طراحی صدا
زبانشناسی محاسباتی
شنوایی شناسی
مکانیک
زیست شناسی آکوستیک
بوم شناسی
تولید موسیقی
اگر استعداد تجسم ساختاری ندارید
اجرای موسیقی
موسیقی درمانی
تئاتر
زبانهای خارجی
تاریخچه موسیقی
موسیقی شناسی
اختلالات گفتار و ارتباط
رقص
تجارت و مدیریت موسیقی
سخنرانی عمومی
فناوری صدا
روزنامهنگاری صدا و سیما
همانطور که میدانید به هنگام انتخاب رشته و یا شغل نمیتوان فقط براساس یک استعداد تصمیمگیری کرد و برای این کار نیاز به شناخت کاملی از خودمان داریم. برای آشنایی کامل با خود، ما نیازمند آگاهی از استعدادها، هوشها و نقاط قوت مان هستیم. برای این کار لازم است که راهکارهایی غیر از استعدادیابی به روش جانسون اوکانر مانند، استعدادیابی به روش هالند، MBTI، استعدادیابی گالوپ و هوش های چندگانه گاردنر را نیز امتحان کنیم. اگر به دنبال این هستید که در کمترین زمان درک کاملی از این مباحث داشته باشید و دانش کافی در این باره را کسب کنید، “دوره انتخاب مسیر زندگی من“ را به شما پیشنهاد میکنیم. با تهیه این دوره شما شناختی کامل از خودتان پیدا میکنید و در نتیجه در انتخاب رشته و شغل و یا در کل انتخاب مسیر زندگی تان موفقتر خواهید بود و تصمیماتی بهتری خواهید گرفت.
اگر در زمینه موسیقی تجربه دارید و در این زمینه از استعداد شنیداری خود بهره بردهاید، تجربیات خود ار با ما در میان بگذارید و همچنین اگر از قبل دوره جامع مسیر زندگی من را تهیه کردهاید، خوشحال میشویم که تجربیات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما کمال تشکر را داریم.
نویسنده: شیما بلاش
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آراء: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با عرض سلام و ادب و تشکر از تیم بزرگ تلنتا
من خودم حس میکنم این استعداد را دارم چون نسبت به تغییر لحن و ریتم بسیار حساس هستم و متوجه میشوم.من یک دوره کلاس صوت قرآن هم میرفتم و در کمال شگفتی متوجه شدم خود صوت قرآن یه عالمه لحن های متفاوت و سبک های متفاوت دارد و شبیه موسیقی و بسیار زیبا بود.
همسرم هم حافظه صوتی بالایی دارد به طوری که یک بار فقط یک اهنگ را بشنود در خاطر می سپارد و لحن آن را هم کامل در ذهنش می ماند، همچنین در نواختن موسیقی هم استعداد بالایی دارد ولی متاسفانه هنوز نرفته یک آلت موسیقی را یادبگیرد.
آزمون ها برایم جالب بود مثلا تغییر ریتم و لحن، ضرب، بم و زیر بودن
این افراد درک درستی از ملودی و نت ها و حتی دستگاه ها دارند ، به راحتی صدای سازها رو تشخیص می دهند، می توانند متوجه زیر و یا بم صدای خواننده بشوند
با سلام
مقاله پر بار و با ارزش شما را خواندم درست مانند همه مقالات دیگر بسیار قابل فهم و روان بود. من با خواندن این مقاله متوجه شدم که این استعداد سه حوزه دارد که برای عالی بودن در آن باید در سه حوزه آزمون داد و نمره حداکثر در آنها دریافت کرد.
اما با وجودیکه این استعداد شامل سه حوزه است اما به دلیل متفاوت بودن آنها آزمون های آنها با هم متفاوت بوده و ممکن است یک نفر بتواند در یک یا دو حوزه آن عالی باشد و در حوزه دیگر توانایی بالایی نداشته باشد.
مثلا عکاسان گروهی از افراد هستند که طبق گزارشات در بخش ضرب آهنگی امتیاز بالایی دریافت کرده اند که این برایم بسیار جالب بود.
اما من نمیدانم که در این حوزه در کجای طیف استعداد شنوایی هستم ولی از اینکه زبان خوب یاد نمی گیرم و اشعار را فقط در حد یک بیت یاد می گیرم مطمئن هستم.
من اصلا موسیقی را گوش نمی دهم چون فقط موسیقی زمانی بهم می چسبد که بتوانم آن را زمزمه کنم و بخوان و یا بهتر بگویم بعد از شنیدن آن را حفظ کنم اما چون این توانایی را یاد ندارم هیچ وقت به موسیقی گوش نمی دهم.
و از این نعمت محروم هستم.
اما موسیقی در احساساتم به شدت تاثیر گذار است و با شنیدن آن برانگیخته میشوم.
کلا صدا و زبان های مختلف برایم جذاب است یکی از رویاهای بزرگ من که همیشگی بوده یاد گرفتن زبان ها و گویش های مختلف است که تا به حال اتفاق نیفتاده با تمام تلاشی که کرده ام.
موفق باشید.